Майже як у Відні: як з'явився чернівецький театр



У Чернівцях на Театральній площі знаходиться театр, який назвали на честь Ольги Кобилянської. Кожен турист та чернівчанин, якщо не був у ньому на виставі, то чув про нього, проходив повз або фотографувався біля будівлі. Та як починалось театральне мистецтво у Чернівцях? 

На Буковині довгий час не було приміщення, де б люди могли подивитись на гру митців. Але це не означає, що театру не було. Ще у 1784 році буковинці побачили першу театральну постановку, коли до них з гастролями завітав італійський театр тіней. 

Усе цікаве та найважливіше читайте у нашому Telegram

Потім у 1876 році збудували деревʼяний театр, де актори грали до 1904 року.

Майже як у Відні: як з'явився чернівецький театр (Фото), фото-1

Але він не задовольняв місцевих театралів, які хотіли, щоб він відповідав статусу Чернівців. У 1902 році проєкт будівлі затвердили, але на нього не було грошей. Проте пізніше цей проєкт викупили за скажені на той час гроші - 600 000 тисяч крон. Щоб не залишати містян без мистецтва надовго, будівлю звели дуже швидко. 

Отримуйте новини на ваш телефон, підпишіться на наш Viber

Вже у 1905 році урочисто відкрили театр, який зараз знаємо як чернівецький музико-драматичний театр імені Ольги Кобилянської. Кажуть, що будівля мало чим поступалась Віденському.

У той день театр відкрив свої двері для глядачів пʼєсою Франца Шьонтана “Марія Терезія”. 

Театр пережив різні часи й анексію Буковини Румунією, владу УРСР, Другу Світову війну й знову окупацію німцями та звільнення. Але цей театр досі живе, адже у ньому відбуваються вистави. Про які повідомляють у своїх афішах.

Зараз перед будівлею стоїть памʼятник “Гірській Орлиці” - Ользі Кобилянській, а сам театр назвали на її честь 1954 році. Хоча раніше там стояв памʼятник Леніну за радянських часів, а до нього Йоганну-Фрідріху Шиллеру.


Чи відвідували ви вистави у цьому театрі?

Читайте також:

  • Приймали елітні повії - історія колишнього готелю у Чернівцях
  • Їздили трамваї та діди грали в азартні ігри - що розповідали літні чернівчани про місто


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW