Атака на Київстар - не кінець: до чого потрібно підготуватися українцям



На відновлення роботи мережі мобільного оператора "Київстар" може знадобитися близько тижня. Українців попередили про нові атаки і проблеми зі зв'язком, тому що кібервійна триває.

У сучасному світі з'явилися нові способи ведення війни. Поряд із традиційними атаками на полі бою доводиться стикатися з атаками безпілотників та інформаційною війною, зокрема з проблемами зі зв'язком. Про це повідомляє today.

Аналітик телеком-ринку Олександр Глущенко назвав три найчастіші дії кібертерористів: знищити захист і отримати доступ, завантажити потрібні дані і зачаїтися в системі для подальшого використання. У будь-якої технологічної компанії та оператора є архітектура мережі та копії важливих файлів (бекапи). Наразі проводяться відновлювальні роботи.

Зазначено, що функціонування системи не можна відновити миттєво, особливо в такій великій структурі як Київстар. Щоб розгорнути всі сервери компанії та увімкнулося програмне забезпечення вишок зв'язку знадобиться більше, ніж кілька годин.

Абоненти Київстару втратили можливість користуватися державними онлайн-сервісами та банкінгом.

На думку Глущенка, у критичній ситуації компанія може отримати підтримку інших операторів, використавши їхнє обладнання та вишки. Однак при проблемі з білінгом при використанні національного роумінгу, це не варіант. Залишиться тільки чекати завершення відновлювальних робіт.

Експерт вказав на те, що Київстар будували з розрахунком на мирний, а не воєнний час. Він упевнений, що повномасштабне вторгнення російських окупантів планувалося ще 14 січня 2022 року, бо саме цього дня почалися потужні кібератаки на державні сайти та вітчизняну інфраструктуру.

Тепер ще й SIM-картки

Олександр Глущенко назвав кібервійну дорогою з двостороннім рухом. Українські та російські хакери щодня атакують один одного та важливу інфраструктуру обох держав. Наші фахівці завдавали ще потужніших ударів по інфраструктурі зв'язку ворога. Там адаптувалися - і нам доведеться, бо рашисти точно не зупиняться.

Минулого року ми навчилися виживати без електрики - купували генератори та потужні павербанки. Нам довелося адаптуватися, тож і до таких кібератак ми обов'язково адаптуємося. Просто треба бути готовим, що колись щось не працюватиме, і запастися необхідним, наприклад, купити кілька SIM-карт операторів на такий випадок, - цитує аналітика "Фокус".



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW