Кількість українських емігрантів в Європі зросла: скільки можуть не повернутися на батьківщину



 За даними Євростату, вже 4,24 млн жителів України отримали тимчасовий захист (емігрантів) у різних країнах ЄС. Міжнародний валютний фонд очікує, що близько 2 млн наших людей назавжди залишаться за кордоном після закінчення війни з рф.

Про це повідомляє сайт 056.

В яких країнах українців найбільше

Наші громадяни продовжують їхати до Європи. Кількість людей із тимчасовим захистом збільшується у всіх країнах ЄС, крім Данії.

Згідно з останніми підрахунками, тимчасовий захист у ЄС отримали вже 4 млн 238 тис. людей із України. За жовтень у Європі прихисток надали 51 845 українським емігрантам. У попередні місяці показники були нижчі. У вересні статус тимчасового захисту отримали 31 920 людей, у серпні – 41 275 осіб.

Найбільше українці їхали до таких країн: Німеччина – (20 465 людей; +1,7%); Чехія (6 490 біженців; +1,8%); Нідерланди (4 005 людей із тимчасовим захистом; +3,0%).

Переважно українські емігранти обирають для тимчасового захисту Німеччину (1 215 365 осіб; 28,7% від загальної кількості у Європі), Польщу (960 620; 22,7%) та Чехію (364 450; 8,6%).

Водночас українці у жовтні виїжджали лише з однієї країни – за місяць у Данії стало на 1700 людей із тимчасовим захистом менше. Ще у вересні емігранти виїжджали із Чехії, Франції, Польщі, Словенії та Люксембургу.

Найбільша кількість українських емігрантві на тисячу жителів країни зараз у Чехії (33,7), Естонії (26,3), Польщі та Болгарії (обидві 26,1) і Литві (25,8). У середньому по ЄС цей показник становить 9,5 на тисячу мешканців.

Серед людей, які отримали в ЄС тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні, 98% складають громадяни України. Дорослі жінки – майже половина людей із тимчасовим захистом (46,4%). Діти – 33,4%, дорослі чоловіки – 20,2%.

В МВФ назвали кількість українських емігрантів, які після війни залишаться в цих країнах

За даними ООН, наприкінці 2022 року 5,7 млн українців вихали до сусідніх країн, що створило найшвидшу кризу переміщення та одну з найбільших з часів Другої світової війни.

"Мігрантам потрібен час, щоб повернутися в Україну. Таким чином, ми очікуємо лише невелику чисту притоку наступного 2024 року", - сказала співробітниця МВФ Сана Надім на пресконференції.

За її словами, до кінця прогнозованого періоду (до 2027 року) "відбудеться чистий негативний відтік 2 млн осіб відносно довоєнного сценарію".

Як вияснило опитування Соціологічної групи "Рейтинг", більшість громадян України живуть у Європі у комфортних умовах. Найбільш комфортні умови мають українці, які мешкають у країні кілька років (89%). Хоча й ті, хто приїхав нещодавно, мають досить пристойні умови проживання (близько 80%).

Які ключові фактори вирішать після війни питання: залишатись за кордоном чи повернутись

Часткове уявлення про настрої українських емігрантів можна скласти за результатами дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив, представленого 15 вересня. Протягом шести місяців проводили опитування понад тисячі вимушених українських мігрантів. Так, 80% опитаних вважають, що війна закінчиться не раніше осені 2024, а то й весни 2025 року, а тому не поспішають повертатися. Утім, якщо бойові дії завершаться найближчим часом, то 67% біженців розглядають варіант швидкого повернення додому.

Найважливішим аспектом перебування біженців за кордоном, виявились умови якості життя в країні, де вони отримали притулок. За понад півтора року перебування в іншій країні наші земляки змогли там непогано адаптуватися. Понад 62% респондентів зізнавалися, що їхні нинішні умови життя навіть кращі, ніж були до цього в Україні.

Як зазначає аналітик ЛЗІ Володимир Скрипець, дві третини українських біженців живуть в окремому житлі, причому до 44% запевняють, що можуть дозволити собі оренду. Також опитування засвідчили, що 68% респондентів отримували та продовжують отримують допомогу від країни, в якій перебувають. Тож для більш ніж половини українських громадян, які шукають захисту за кордоном, матеріальна та соціальна підтримка країни реципієнта є визначальною в їхньому рішенні залишитися. 

Водночас заввідділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Олексій Позняк зазначає, що багатьом українсцям, які отримують соцдопомогу, здається, що це триватиме вічно.

"Відповідно люди хочуть залишитися назавжди. Але коли війна закінчиться і вони зіткнуться з тим, що допомога від держав реципієнтів припиниться, то поводитимуться зовсім інакше", - зазначив він.

Також важливим аспектом для більшості емігрантів є не лише умови соціальної та матеріальної допомоги. Існуює бажання повернутися в рідне місто, а також соціальні магніти: родичі, друзі. Часто це є головними у рішенні людини залишитися за кордоном або повернутися в Україну.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW