Де можна перевірити правдивість новин: список фактчекінгових платформ для українців



У час активного поширення маніпуляцій, пропаганди та фейків дуже важливо розуміти, де саме шукати правду.

Ми вже неодноразово говорили про те, що найкраще отримувати інформацію з першоджерел або офіційних джерел інформації. Але не завжди на офіційних сайтах приділяють увагу відверто брехливим висловлюванням чи зманіпульованим фактам від ворогів.

Саме тому ще з 2014 року в Україні існують фактчекінгові сайти, які цілеспрямованно займаються розвінчанням російських фейків та дезінформації.

Надаємо перелік основних фактчекінгових платформ для українців:

  • StopFake, ресурс для перевірки фактів, який заснували ще у 2014 році за ініціативи викладачів, випускників та студентів Могилянської школи журналістики. Спочатку його метою було відстежування і спростування неправдивої інформації, яка публікувалася про події в Україні ще тоді, під час окупації на Донбасі. Зараз ресурс позиціонує себе як “інформаційний хаб, де аналізується таке явище, як кремлівська пропаганда, у всіх аспектах і проявах”.
  • Вокс Чек, фактчекінговий проєкт Вокс Україна. Розділ з перевіркою фейків тепер називається “Вокс про війну”, який має два підрозділи: “Спростування фейків, де містяться перевірки новин з маркуванням “фейк” (“фотофейк”, “відеофейк”), “маніпуляція”, із розборами та лінками й  “Аналітка” – статті з поясненням і вивченням пропагандистських стратегій, кейсів, внутрішніх проблем України.
  • По той бік новин – незалежна інформаційна кампанія з медіаграмотності, фактчекінгу та розвитку критичного мислення, яку впроваджує «Iнститут розвитку регіональної преси» з 1 серпня 2018 року. 
  • НотаЄнота, ресурс, який позиціонує себе як освітній, представлений лише у соціальних мережах та публікує фейки вибірково, більше акцентуючи на способі їх поширення та побудові.
  • Без брехні  – проєкт, створений  ГО «Центр аналітики і розслідувань». На ресурсі є освітня складова (Фактчек лаб, з освітніми статтями та посібниками), розважальна (меми, відео), розбір міфів та, власне, фактчек різних інформаційних повідомлень і з російського, і з українського медіапросторів. Особливість цього ресурсу – фактчек регіональних новин. У розділі “Фактчек-регіон” можна вибрати один із шести підрозділів (Волинь, Дніпропетровщина, Тернопілля, Луганщина, Запоріжжя, Херсонщина) й уніфікувати пошук потрібної інформації.

Будьте уважні та не ведіться на ворожу чи свою власну пропаганду. Використовуйте критичне мислення та довіряйте тільки перевіреним фактам.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW