«Невмируща Мавка» Анатолія Луценка



У науковому збірнику "Твоєму йменню вічно пломеніти", який вийшов у 1996 році з нагоди 125-річного ювілею Лесі Українки, надруковано триптих знаного письменника і художника Анатолія Луценка під назвою "Мевмируща Мавка".

Твір складається з трьох нарисів: "Лесине джерело", "Лесині троянди" і "Лесина пісня". Про це інформує Літературно-меморіальний музей Лесі Українки у Звягелі.

У колекції Літературно-меморіального музею Лесі Українки зберігається рукопис триптиху, а також лист Анатолія Луценка від 14 грудня 1995 року, у якому він пише про свою працю: "Надсилаю Вам свій триптих "Невмируща Мавка". Це все досліджено, виважено і давно мною висвітлено в пресі. Про це знає літературний світ.

В мене в архіві зберігається досьє по поводу Жабориці, а тим паче, я в свою битність на Баранівщині, не раз бував у мальовничій Жабориці, говорив з людьми. Навіть збереглася фотографія з діда Єсипа Низовця, якого я сфотографував. Він був тесть заввідділом культури Бараніського р-ну Цімохи. А я з Цімохою дружив і він мене познайомив з ним, щоб розказав мені про Лесю, яку бачив і не раз розмовляв з нею в економії Могильницького, з яким дружив батько Лесі. Все це дійсні й живі факти.

До свого триптиху я додаю своїх три малюнки, при нагоді, щоб їх умістили при друкуванні у тексті. Думаю, що вони придадуть книзі солідніший вигляд. Ці графічні роботи я робив з фотографій, які колись зробив у Жабориці. Якщо малюнки не зможете умістити у книзі, то передайте їх Юркові Ков. [Ковальському], щоб він їх опублікував у ювілейній газеті..."

Автор не уточнював назви малюнків. У збірнику, зокрема, вміщено 4 ілюстрації: "Жабориця. Лісове озеро", "Жабориця. Річечка Гнилушка біля лісу" та авторські фантазії за сюжетом "Лісової пісні". Окрім того, митець надіслав музею автографи трьох віршів "Задививсь досвітній ліс у воду...", "Поміж шорстких і невгамовних вільх...", "У поліськім краї над Случем-рікою..."

А. Луценко неодноразо приїздив до Звягеля, брав участь у традиційному музейному заході "Плеяда паростків Лесиного краю". Пам'ять про нього бережуть фотографії, рукописи і його творча спадщина.

Підготувала Галина Пилипенко -

наукова співробітниця ЛММЛУ у Звягелі



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW