Поліцейські на городі знайшли зенітно-ракетний комплекс, який росіяни лишили, відступаючи з Чернігівської області



У Київській області поліцейські на городі знайшли ЗРК "Тор", який російські окупанти залишили на Чернігівщині, під час свого відступу. 

Про це повідомляє ВВС. 

Поліція Київщини повідомила, що викрила мешканців Київщини, які знайшли дефіцитний російський зенітно-ракетний комплекс, але не віддали його військовим, а переховували вдома. Зброю залишили на Чернігівщині росіяни, коли у квітні 2022 року відступили від столиці та з півночі України. 

Що відомо про зброю

Російські ЗРК "ТОР", фото ілюстративне, світлина GETTY

Російські ЗРК "ТОР", фото ілюстративне, світлина GETTY

Правоохоронці твердять, що 38 та 45-річний жителі Бориспільського району незаконно здобули та зберігали цілий зенітно-ракетний комплекс і боєприпаси агресорів.

- За попередніми даними, зброю залишили російські війська під час бойових дій на території Чернігівської області, - кажуть в поліції.

Спочатку поліцейські виявили та вилучили ЗРК “ТОР”, який один із фігурантів справи ховав у Броварському районі. Як він перевіз величезний ЗРК, слідчі не уточнюють.

У СБУ, яка також веде цю справу, наразі не коментують деталі цієї історії. Після проведення оперативно-розшукових заходів поліція знайшла місце, де сховали ракети до комплексу. Їх зберігав другий правопорушник в іншому регіоні Київської області в орендованому гаражному боксі.

Під час обшуків вилучили дві секції з вісьмома зенітними ракетами, які призначені для протиповітряної і протиракетної оборони.

За рішенням суду боєприпаси і обладнання вже передали на потреби ЗСУ. Вартість ракет складає близько 30 мільйонів гривень, а загалом ціна ЗРК “ТОР” складає десятки мільйонів доларів.

Обом чоловікам повідомили про підозру за фактом зберігання, придбання та передачі бойових припасів без передбаченого законом дозволу. Їм загрожує до 7 років позбавлення волі.

Що таке ЗРК “ТОР”

знайдені ракети, світлина пресслужби нацполіції

знайдені ракети, світлина пресслужби нацполіції

ЗРК "Тор" - це ефективна зброя протиповітряного захисту на висоті до 6 км. Система "Тор" призначена для прикриття важливих адміністративних, економічних і військових об'єктів, перших ешелонів сухопутних військ від ударів протирадіолокаційних і крилатих ракет, дистанційно пілотованих літальних апаратів, літаків і вертольотів.

Він забезпечує захист від цілей, що рухаються зі швидкостями до 700 м/с, на відстані від 0,5 до 12 км і на висотах від 10 м до 6 км.

Цьому озброєнню приписують здатність дуже швидко висуватися на бойову позицію, уважно сканувати "небо" і випускати ракети. Ракета руйнує літак, вертоліт, безпілотник чи ракету, і не обов'язково тому, що вдаряється в нього. Ракета підриває заряд у повітрі так, щоб з максимальною вірогідністю знищити ціль. За секунду зенітна ракета долає відстань близько 1000 метрів.

Вважається, що саме із ЗРК “ТОР” іранці збили український пасажирський літак над аеропортом Тегерана в 2020 році. ЗРК “ТОР” поставили на озброєння ще в 1986 році.

В бойових умовах "Тор" могли вперше застосувати під час російсько-грузинської війни 2008 року. Тоді грузинські підрозділи збили російський Ту-22М.

В Україні установки були "законсервовані" на початку 2000-х років. Але після 2014 року українська армія знову "повернула в стрій" декілька установок.

Хочете швидше дізнаватися про найцікавіші і найважливіші новини?
Приєднуйтесь до наших каналів:
- в TELEGRAM
- у VIBER
- в 
INSTAGRAM
Тут тільки найактульніші відео, новини та історії Чернігова!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW