Наступного року в Україні не проводитимуть ДПА: проте НМТ проходитиме у форматі «3+1»



У 2024 році не проводитимуть державну підсумкову атестацію, але в Україні планують провести еспериментальне ДПА для шкіл, які погодяться.

Як повідомив очільник МОН Оксен Лісовий,  наступного року атестацію у 9-х та 11-х класах ще не проводитимуть, водночас Український центр оцінювання якості освіти планує зробити пілотне ДПА у деяких 4-х класах. 

Проте школярі здаватимуть НМТ (національний мультипредметний тест), який проходитиме у форматі «3+1».

Лісовий пояснив, що в умовах війни НМТ є найоптимальнішим варіантом вступних іспитів, який забезпечує рівні умови для кожного вступника, незалежно від місця його перебування. 

Школярі обовʼязковоздаватимуть українську мову, математику та історію України (16-21 ст.), а також ще один предмет на вибір.

- До переліку обов’язкових предметів додано історію України. Ми чудово розуміємо, що у країні війна, яка вносить свої корективи у можливість вступників готуватися. Відсутність очного навчання, повітряні тривоги та вимкнення світла…Саме тому у 2024 році програма тестування з історії України охоплюватиме лише період XVI - ХХІ ст. Адже так, у країні війна, і саме цей історичний період є дуже важливим для формування у молоді цілісного розуміння нашого минулого та його зв’язку із сьогоденням,- зазначив очільник МОН. 

Оксен Лісовий додав, що тестування відбуватиметься протягом одного дня з перервою. Спершу вступники мають пройти завдання з двох предметів по 60 хвилин, потім їм дається перерва — і знову два предмети по 60 хвилин. Тривалість перерви уточнять згодом.

Нагадаємо, у 2023 році Міносвіти скасувало складання ДПА.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW