Відпочинок на Львівщині: 4 маловідомих замків у області, які необхідно відвідати



Львівщина багата на історичні пам’ятки та цікаві архітектурні споруди. Є замки та фортеці, які є відомими туристичними локаціями, а є місця - про які практично не зустрінеш інформації у путівниках.

У рамках спецпроєкту “Подорожуй з 032.ua” журналістка розповіла про 4 замки на Львівщині, які необхідно відвідати.

Поморянський замок

Поморянський замок на Львівщині

Цікавим містом для любителів історії стане місто у Золочівському районі - Поморяни. Деякі історики пов’язують назву селища з хворобою (“помором”), від якої в давнину померло багато мешканців.

В селі Поморяни розташований замок, що є унікальною пам’яткою оборонної архітектури XVI-XVII ст. До сьогодні збереглися два двоповерхові корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі є відкрита галерея.

Який вигляд мав Поморянський замок

Поморянський замок на Львівщині

У плані замок був прямокутний. Мав 2 поверхи з кутовими вежами і замковим подвір'ям. В центрі північного крила замку була в'їзна башта, до якої вів звідний міст, з інших боків замок оточувався руслом та болотами річки Золота Липа. Навколо споруди були мури та рови. По боках в'їзної вежі стояли господарчі будинки.

До сьогодні Поморянський замок перебуває у занедбаному стані, фасад будівлі не реставрують і вона потрохи руйнується.

Власники Поморянського замку

До 1462 р. замок належав подільському воєводі Грицьку Кердейовичу. Певний період замок був улюбленим місцем для короля Яна Собєського, який витратив на його відбудову 25000 злотих, за допомогою інженера-спеціаліста підніс його з руїн, значно укріпив та покращив.

Після цього замок витримав усі татарські напади та облоги протягом 1687—1695 років. Після смерті короля замок переходив від одних власників до інших, дуже підупав і почав втрачати функцію фортеці.

Серед власників Поморянського замку були: Еразм Прушицький (зібрав у замку колекцію картин, в якій був Рембрандт та Леонардо да Вінчі), Роман Потоцький.

У 1941 році в замку розташовувалась Підстаршинська школа ОУНР, після ув’язнення командного складу школи тут мешкали два гестапівці.

Бродівський замок

Бродівський замок на Львівщині

Ще одну цікаву пам’ятку архітектури національного значення можна відвідати у місті Броди. Це фортифікаційна споруда XVII–XVIII століття, до якої входять палац, вали та бастіони з казематами.

Який вигляд мав Бродівський замок

Бродівський замок на Львівщині

Окрім казематів у замку було ще декілька будівель. Серед них кінський млин та скарбниця. Про це стало відомо в описі замку в Бродах 1689 року, в документі згадано восьмикутну під ґонтом «порохівню», тобто кінський млин, у якому перемелювали складники пороху, а справа від брами на валі перед бастіоном описано «Скарбницю».

В казематах були татарня та стайня. Серед житлових будівель в замку був “Панський будинок”, в якому був головний парадний зал з десятьма вікнами. Побіч «Панських покоїв» розташовувалась двоповерхова будівля «Жіночих покоїв». На подвір'ї стояв також шпихлір, а за ним возівня. Усі будівлі на дитинці були дерев'яними, і на сьогодні не збережені. У 1755 році біля північної куртини збудовано новий цегляний палац Потоцьких.

Власники Бродівського замку

Бродівський замок на Львівщині

Серед власників замку були: белзький воєвода Станіслав Жолкевський, польний гетьман Станіслав Конєцпольський, родина Собеських, граф Габріель Виговський, київський воєвода Юзеф Потоцький, Станіслав Потоцький та родина Молодецьких.

Під час Берестецької битви у замку базувалися польські війська, а потім у будівлі тримали полонених козаків. У 1939-1940 роках радянською владою в замку був влаштований концентраційний табір для польських військовополонених. По війні тут містилася військова частина, офіційно — використовувався як завод для ремонту автонавантажувачів

Замок Гербуртів

Замок Гербуртів на Львівщині

Замок Гербуртів називають ще Добромильським замком. Він розташований за 4 км від села Добромиля у Самбірському районі. Споруда є пам'яткою архітектури другої половини XVI ст. загальнодержавного значення.

Який вигляд мав замок Гербуртів

Замок Гербуртів на Львівщині

Близько 1450 року львівський ловчий Микола Гербурт побудував на Сліпій горі біля Добромиля дерев'яний замок. Проте замок згорів під час нападу татар у 1497 р.

Муровану споруду збудував у 1566 році Станіслав Гербурт після того, як польський король надав місту Добромилю магдебурзьке право. Новий замок був дещо перебудований та мав ренесансний вигляд.

Цей замок не був резиденцією, він виконував лише оборонну функцію. Житлові корпуси в замку теж були, однак вони були призначені лише для тимчасового проживання.

Замок Гербуртів на Львівщині
Фото - з відкритого доступуЗамок Гербуртів на Львівщині
Фото - з відкритого доступу

У 1622 році власниками замку була родина магнатів Конєцпольських. Після поділу Польщі уряд розпорядився розібрати старі укріплення. До нашого часу збереглися чотириярусна брамна бастея з рештками житлових приміщень, два фрагменти мурів, залишки однієї башти, залишки криниці на подвір'ї замку.

Замок Гербуртів є найвіддаленішим від Львова замком. Також він вважається найвищим у областіі - 560 м над рівнем моря.

Старосільський замок

Старосільський замок на Львівщині

Недалеко від Львова у Пустомитівському районі розташований маловідомий Старосільський замок. Перше укріплення на території Старого Села у вигляді дерев'яного замку збудовано у 1448р. Цей замок вважається найбільшим на Львівщині, його територія понад 2 гектари.

Історія та власники Старосільського замку

Старосільський замок на Львівщині

Старосільський замок належав одній із найзаможніших родин Речі Посполитої - родині Острозьких. Василь-Костянтин Острозький звів лише стіни замку. Після смерті будівництвом замку опікувався його син Януш.

Дослідники досі сперечають про те, хто був архітекторм замку. Дехто вважає, що споруду спроєктував відомий Амброзій Прихильний. Серед інших кандидатів був і внук Януша Острозького - Владислав-Домінік Заславський. Хоча Василь-Костянтин Острозький мав і власних спеціалістів, що працювали над його замками в Острозі, Дубні, вони іі моги спроектувати замок в Старому Селі.

У середині 17 століття Старосільський замок набув свого остаточного вигляду. Після цього замок пережив кілька перебудов, а споруджена з південного боку парадна брама не вплинули на його архітектурний образ.

Старосільський замок на Львівщині, Фото - з відкритого доступу

Старосільський замок на Львівщині, Фото - з відкритого доступу

Цікаво, що цей замок був неправильної п'ятикутної форми з шістьма вежами. До сьогодні вціліли три з них. Стіни та башти замку подекуди сягають 14-16 метрів у висоту.

Східне крило замку мало 2 поверхи, його планували зробити житловою зоною. Верхня частина цього крила виконана у стилі пізнього Ренесансу й перегукується з подібними деталями інших оборонних споруд князів Острозьких.

Пізніші власники замку не цікавилися спорудою у Старому Селі. Будівля занепадала та руйнувалася. На початку 19 століття величезний комплекс занепав остаточно. Родина Потоцьких перетворила замок на броварню, а в радянські часи тут була районна овочева база.

Згодом замок взагалі перетворили на смітник, однак за кошти співачки Руслани пам’ятку архітектури очистили та передали в концесію.

Читайте також: Вихідні на Львівщині: ТОП маловідомих туристичних локацій у області



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW