Чи можуть виїхати за кордон чоловіки, виключені з військового обліку: відповідь юриста



Після початку повномасштабного вторгнення рф, в Україні був запроваджений воєнний стан, а разом з ним і загальна мобілізація. У такій ситуації військовозобов'язані особи не можуть вільно перетинати кордон країни, однак є й винятки. Наприклад, як пояснила юристка Діана Тернова, виїхати з України можуть ті чоловіки, які були виключені з військового обліку.

Що таке виключення з військового обліку

За словами юриста, наразі є певний перелік категорій осіб, які, згідно закону, можуть виїхати за межі держави під час воєнного стану в Україні. До них також входять громадяни, які були виключені з військового обліку.

Згідно з процедурою виключення, особу мають відсторонити від виконання військової служби. Наприклад, отримати такий висновок людина може за станом здоров'я.

Перелік громадян, які підлягають виключенню з військового обліку, затверджений частиною 6 статті 37 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Коли людину можуть виключити з військового обліку

Найпоширенішим випадком є виключення за медичними показаннями. Якщо стан здоров'я особи не дозволяє їй виконувати військові обов'язки під час несення служби в лавах ЗСУ або інших військових об'єднань, то її можуть виключити з військового обліку.

Для цього громадянин має пройти військово-лікарську комісію, де медики встановлять, чи має людина протипоказання до служби і винесуть рішення щодо придатності або непридатності.

Перетин кордону для таких осіб дозволяється відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Та особа, яка була виключена з військового обліку за станом здоров’я за наказом Міноборони про ВЛК №402, не вважається військовозобов'язаною.

Як перетнути кордон особі, яку було виключено з військового обліку

Варто зазначити, що мова йде лише про осіб, які були виключені з військового обліку, а не про громадян, які були зняті з нього. Адже в другому випадку права на перетин кордону під час дії вооєнного стану немає.

Тобто, щоб виїхати з держави, людині, яка була виключена з військового обліку, треба мати необхідні для цього документи:

  • військово-обліковий документ з відміткою про виключення з військового обліку;
  • висновок ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW