Що не так з маріупольськими музеями, та якими вони мають стати після деокупації Маріуполя



Вчора, 16 травня, в Києві відбулась фахова дискусія в рамках Культурної деокупації Маріуполя «Музей. Перезавантаження». Говорили багато про проблеми українських музеїв загалом, і маріупольських – в тому числі. Обговорювали питання повернення вкрадених експонатів маріупольського музею. Казали про необхідність дотримання нової, сучасної форми демонстрації матеріалів. Проте поки що нічого не сказали про головне  -  чим по суті новий музей Маріуполя має відрізнятися від того, що існувало раніше у місті.

На зустріч були запрошені Михайло Зубар - історик, співавтор концепції мультифункціонального міського Центру «Порт Культур»;  Олександр Горе - в.о. директора Маріупольського краєзнавчого музею;  Ольга Балашова - голова правління ГО Музей сучасного мистецтва; Юрій Савчук - генеральний директор Національного музею Історії України у Другій Світовій війні та інші експерти.

Вже на початку дискусії Діана Тріма, директорка департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради, чесно окреслила проблеми, які існували і маріупольських музеях задовго до війни. І головна з них – це небажання змінюватись.

Директорка Маріупольського краєзнавчого музею Наталя Капустнікова скаржилась на те, що 40 років музей не ремонтували. Проте Діана Тріма зазначила: хотіли ремонтувати, обговорювали концепцію, яким має стати осучаснений краєзнавчий музей, проте самі музейники бажали лише косметичного ремонту, а не фундаментальних змін.

«Ми так і не дійшли загальної думки, якими мали б стати маріупольські музеї. На жаль», - сказала Тріма.

Маріупольський краєзнавчий музей не був зацікавлений в тому, щоб до нього масово ходили люди. В інтерв’ю сайту 0629 Наталя Капустнікова казала, що музей має зберігати артефакти, вести наукову роботу, а не розважати. Проте кому потрібні артефакти, якщо про них ніхто не знає? Ці важливі питання так і залишились без відповіді.

А тепер вже і зберігати нема чого. Як повідомив на зустрічі виконуючий обов’язки директора маріупольського краєзнавчого музею Олександр Горе, втрачено 90% експонатів. Близько 2000 екземплярів вивезені в Донецьк, доля інших взагалі не відома.

Що не так з маріупольськими музеями, та якими вони мають стати після деокупації Маріуполя , фото-1

І абсолютно не зрозуміло, як ми будемо повертати вкрадені експонати. Бо Олександр Горе не знає, чи зберіглася документація з описом всіх предметів, що містилися в фондах музеїв. А без цих документів буде неможливо довести, що ось наприклад ця картина Куїнджі належала саме Художньому музею Куїнджі в Маріуполі і її треба повертати власнику.

Маріупольські музеї підійшли до повномасштабної війни у тому стані, коли експозиція не оновлювалась за останні 30 років, оцифровка артефактів не була доведена до кінця, і через те ми навіть точно не знаємо, що саме ми втратили.

На жаль, маріупольські музеї не були ані сучасними, ані цікавими, ані актуальними. За 8 років війни з росією там не з’явилось навіть маленького стендика, присвяченого цим історичним подіям. Ані події 9 травня 2014 року, ані події «русской весны» загалом не були представлені в експозиції. А на питання редакції 0629, чому, відповідь Наталі Капустнікової була така: треба виставки про сучасність робити з більш великої часової дистанції, щоб розібратися, хто є хто. 8 років війни музейним працівникам не вистачило, щоб розібратись, що війна – то є війна.

Ну от і прийшли до того, що і сама Капустнікова, і її заступники стали колаборантами і допомагали росіянам вивозити з музею все, що вціліло після обстрілів.

Але що робити з цим далі? Автор концепції музею «Порт культур» Михайло Зубар вважає, що стара концепція локальних музеїв (музей міста, музей села тощо)  - це радянська традиція. Вона вириває історію конкретного міста чи регіону із загально-історичних процесів. І це спотворює уявлення про те, що відбувалося у минулому. В своїй концепції Порт Культур вони хотіла як раз вписати Маріуполь у загально світові процеси.

Що не так з маріупольськими музеями, та якими вони мають стати після деокупації Маріуполя , фото-2

Проте зараз, на думку експертів, треба думати про те, як перерозповісти маріупольську історію.

Для цього не завжди потрібні великі гроші. Для початку потрібна ідея, яка може народитися будь де, навіть у гаражі, вважає  Юрій Савчук,  генеральний директор Національного музею Історії України у Другій Світовій війні. Ця ідея має бути цікавою для глядача. Люди мають прийти в музей не для того, щоб відчути себе ідіотами. Вони прийдуть до музею, якщо там – цікаво. А цікаво буде – якщо музей буде актуальним, зможе відповідати на запити суспільства.

Тобто головна проблема, на думку експертів, це не експонати і навіть не гроші – це люди, професійні, креативні, фахові, які б змогли створювати нові сучасні простори.

Історик Вадим Коробка, викладач Маріупольського державного університету, з цим не погоджується. Він вважає, що головне, що має відбутися в маріупольських музеях, - так це змінитися сама його сутність.

Що не так з маріупольськими музеями, та якими вони мають стати після деокупації Маріуполя , фото-3

«Маріупольський краєзнавчий музей має бути україноцентричним. Для відновлення музею потрібна нова розповідь про історію Маріуполя. Вона має стати скелетом (каркасом), основою та СУТТЮ оновленого музею. Про це 16 травня в Києві на діалоговій зустрічі «Музей. Перезавантаження» НЕ ЙШЛОСЯ, - вважає історик. - Про потребу нової розповіді історії Маріуполя мова йшла в моєму дописі на сайті 0629 «Чому дуже потрібна зараз довоєнна історія Маріуполя». Через те, що історія стала одним з головних об’єктів паразитарної інвазії окупантів, саме в цій царині треба починати здійснювати деокупацію. Було б доцільно створити робочу групу в складі фахових істориків, яка б розробила сучасну україноцентричну концепцію історії Маріуполя. Її складання має супроводжуватися евристичною роботою, публікацією проміжних результатів у вигляді наукових статей у фахових історичних виданнях, проведенням науково-практичних конференцій для розв’язання дискусійних проблем. Кінцевим результатом роботи могли б стати популярна брошура з коротким нарисом історії Маріуполя та його околиць, а також науковий нарис історії Маріуполя. Вся ця діяльність потребує несимволічного фінансування та оплати праці».

На жаль про це на діалоговій зустрічі «Музей. Перезавантаження» не йшлося. Проте говорили про потребу відображення в музейних експозиціях краєзнавчого або окремого музею трагедії Маріуполя у поточній російсько-українській війні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому дуже потрібна зараз довоєнна історія Маріуполя

«Я поки що не можу сказати, який саме перший музей з’явиться в деокупованому Маріуполі. Музей пам’яті загиблих, музей «Азовсталі», краєзнавчий чи музей сучасного мистецтва. Ато точно можу сказати: це будуть нові сучасні музеї, їх буде багато, і ми вже працюємо над розробкою концепції для залучення партнерів», - підсумувала розмову Діана Тріма. 

Ця розмова була точно не останньою. Бо, як з’ясувалося, історія – це не про минуле. Це про майбутнє і про те, якими ми будемо після завершення цієї кривавої війни.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW