Приклад відбудови житла для ВПО: в Дніпрі маріупольці заселились в сучасний гуртожиток



У Дніпрі відкрили сучасний гуртожиток для внутрішньо-переміщених осіб з Маріуполя. В ньому будуть жити 300 родин. До ремонту вже готується другий, який планується зробити до жовтня. Перевірити як проходить процес приїхав посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, за сприянням якого був втілений цей проєкт.

Про це повідомляє сайт 056 з місця подій.

За рік на територію Дніпропетровської області перемістилися близько 400 тисяч осіб, найбільше - з Маріуполя. Основною їх проблемою є питання житла. Вирішите це допомагають міжнародні партнери.

Франція протягом численних років розвивала тісний зв'язок з портовим містом Маріуполь. Була розглянута ціла низка проєктів розвитку міста. Але потім сталася війна. І кошти замість благоустрою міста вирішили спрямувати на маріупольців, які вимушені були покинути свої домівки.

Так, в Дніпрі, впровадили проєкт підтримки внутрішньо переміщених осіб із Маріуполя, що фінансується Францією та реалізується при партнерстві з Представництвом МОМ в Україні. Бенефіціанти відвідали гуртожиток, який є прикладом проєкту відбудови житла для ВПО.

"Маріупольську область в цю війну покинуло 1 млн 200 тис. людей. Фактично вони розселилися в країнах Європи, але багато з них лишилось в Україні. Наша сьогоднішня задача перш за все полягає в тому, щоб забезпечити їм гідні умови життя. Перш за все ми маємо допомогти соціально незахищеним верствам населення. Фінансова підтримка уряду Франції, допомога МОМ в облаштуванні місць проживання є вкрай важливою для нас", - сказав міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

На пілотний проєкт соціального житла для маріупольців в Дніпрі було виділено 5 млн євро. В його рамках, сьогодні, ще сім родин із Маріуполя отримали житло в соціальному гуртожитку, який у Дніпрі відкрили першим в країні.

Влада двох областей, а також міжнародні партнери вручили новим жителям гуртожитку сертифікати на отримання ключів від кімнат. Там вони можуть жити зараз і ще три роки після закінчення війни.

"Дніпро завжди перший і також був перший з початку повномасштабної російської агресії. Ми першими допомогли Маріуполю - центр "Я - Маріуполь" спочатку відкрили саме в нашому місті.

Зараз ми знову перші по тимчасовому житлу для наших маріупольських друзів і будемо далі допомагати", - зазначив мер Дніпра Борис Філатов.

Оновлений гуртожиток має сучасний ремонт. Кімнати в ньому оснащені зручними меблями. На кожному поверсі є кухні, санвузли, душові, пральні. Також в приміщені створили кімнату з психологом, дитячу ігрову, воркінг для занять уроками.

Проєкт розвиватимуть далі — уже заплановано ремонт ще двох гуртожитків у місті, а далі масштабуватимуть будівництво на інші територіальні громади.

Один із них сьогодні презентували міжнародним партнерам. Там планують зробити масштабний ремонт. 

"Наша співпраця і робота продовжується. Ми отримали можливість сьогодні дати більше маріупольцям. Під час війни створили те житло, яке зараз дуже доречне, і головне, що воно вчасне. І наприкінці цього року 330 сімей отримають довгоочікувані оселі.

Це дуже важливо, тому, що вони це чекають, і сподіваюся, що ми спільними зусиллями подаруємо впевненість в завтрашньому дні", - розповів Бойченко.

Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен наголосив, що втілена у Дніпрі ініціатива має бути прикладом для подальшої роботи зі створення соціального житла для переселенців — насамперед тих, кого росія позбавила домівок у Маріуполі.

Зазначимо, що Уряд Франції спрямує 7,1 млн євро для забезпечення тимчасовим соціальним житлом більше ніж тисячу переселенців з Маріуполя у загалом дев’яти гуртожитках по всій країні.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW