Новий тариф на електроенергію: скільки насправді мають сплачувати українці



Наприкінці травня закінчується термін дії пільгового тарифу на електроенергію, після чого вартість цього цивілізаційного блага з великою ймовірністю зросте. І хоча конкретних цифр ще немає, та в Нацкомісії запевняють, що майбутній тариф має в чотири рази перевищувати поточний.

Про те, скільки повинна вартувати електроенергія, розповів очільник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський.

Сьогодні громадяни України користуються електроенергією за пільговою ціною. Ті, хто споживає менше 250 кВт-год на місяць, платять по 1,44 грн/кВт-год. Після використаних 250 кВт-год, вартість одного кіловата складає 1,68 грн. Та справжньої вартості електрики не покриває жодна категорія абонентів.

В зв’язку з цим два виробники електроенергії, ДП НАЕК Енергоатом та ПрАТ Укргідроенерго, отримали зобов’язання від уряду компенсувати різницю між реальними тарифами і тим, що платить населення. Проте на сьогодні всі компенсаційні ресурси цих генеруючих компаній уже вичерпані, і через це вони зав'язли у велетенських боргах.

"Енергоатом та Укргідроенерго в умовах руйнувань інфраструктури не мають фінансового ресурсу для виконання покладених на них спеціальних обов’язків для утримування фіксованої ціни для населення на чинному рівні. Між учасниками спеціальних обов’язків накопичено багатомільярдні борги", — наголосив Ущаповський.

Наразі реальна вартість електроенергії складає близько 6 грн/кВт-год. Отже, населення сплачує лише її четверту частину, і реальний тариф на електрику має бути вчетверо вищим за той, що є зараз, каже голова НКРЕКП.

Та навряд чи уряду вдасться так різко підняти вартість електроенергії через високу ймовірність соціального протесту. Швидше за все, підвищення тарифу буде значно м'якшим.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW