Магнолії та сакури: в Одеському ботанічному саду розпочався сезон



Довгоочікуване тепло радує одеситів вже 3 дні. Люди нарешті зняли теплі куртки і насолоджуються сонцем. Радіє весні й Одеській ботанічний сад. Журналіст 048 прогулявся по саду та поспілкувався з його директоркою Людмилою Левчук.

Як тільки заходиш на територію ботанічного саду, одразу відчуваєш тонкий та приємній запах цвітіння. Пташки співають, не чутно шуму автомобілів. І майже в центрі міста можна відчути тишу та спокій.

Зараз сезон цвітіння магнолії та сакури. Подивитися на них приходить багато одеситів та гостей міста: майже у кожного блогера є фотографія з магноліями з ботанічного.

Найгарніше місце в ботсаду – алея сакур. Там стоїть неймовірний аромат. Також можна присісти на лавку та насолодитися всією красою, яку дарує нам весна. Сакури, тюльпани різних кольорів та нарциси.

Не дивлячись на холодну весну, цвітіння запізнюється всього на півтора тижня, розповідає директор одеського ботанічного саду Людмила Левчук.

"Минулий рік був дуже важкий, практично всю весну не було дощу, а насправді холод, і ця велика кількість дощів - це для наших рослин дуже гарно. Тому що в них достатньо вологи і їм непогано, єдине - буде одна проблема. Звичайно через те, що дуже багато вологи, будуть дрібні захворювання в них."

Директорка розповіла, що рослини, які цвітуть ранньою весною, пристосовані до змін температури.

"Вони перепади переживають без проблем. Часто ми можемо стикатися з тим, наприклад, вже зацвіли тюльпани. І пішов сніг. Насправді, ніяких проблем у тюльпанів через це немає, тому що в них є механізми, завдяки яким вони не замерзають. Тобто, коли опускається температура, в тюльпанах сильно збільшується концентрація цукру в клітинному соці, і вони просто не замерзають"



Майже 1,5 року в країні триває повномасштабне вторгнення. Звісно, війна не оминула і ботанічний сад. Людмила Левчук згадує, що перший місяць війни був жахливим та важким.

"В перші дні війни людям дозволили не ходити на роботу. Але ми ж не можемо пояснити рослинам, що на роботу ходити не потрібно. І коли було не зрозуміло, як воно все буде декілька робітників просто приходили поливали теплиці. Оскільки їх в нас багато. Нам пощастило, що це була зима. На вулиці можна було нічого не робити. А ці теплиці потрібно було поливати. Люди не розуміючи, що буде далі, приходили та просто робили свою роботу, не знаючи навіть заплатять їм за цю роботу чи не заплатять. Війна проявляє в одних людях найгірші якості, а в інших – найкращі"

Така відданість працівників роботі та рослинам не вперше тут. Одеському ботанічному саду в цьому році виповнюється 157 років. Він пережив революцію та другу світову війну. Директорка розповідає, що в найважчі часи робітники саду робили все, щоб зберегти його колекцію.

"І тоді були люди, які були героям. На екскурсії ми розказуємо історію, коли, наприклад,одного літа не було води та кілька співробітників ботанічного саду ходили в Аркадію і відрами носили воду, щоб врятувати якісь колекційні рослини. І це був подвиг."

Не дивлячись на труднощі, життя в Ботанічному саду продовжується.

Для того, щоб відвідати екскурсію, не потрібен попередній запис. Вартість – 100 гривень для дорослих і 80 для дітей.Відчинено з 11.00 до 17.00 щодня, крім понеділка (санітарний день).



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW