Вперше у світі: у Чернігові презентували цикл стрілецьких пісень Левка Ревуцького



29 квітня у залі Чернігівської музичної школи імені С. Вільконського відбулася непересічна культурна подія. Під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО в рамках культурно-просвітницького проекту «Академія української музики» вперше у світі було виконано цикл стрілецьких пісень нашого земляка Левка Ревуцького для голосу та симфонічного оркестру.

Концерт, Фото: Валентин Бобир

Концерт, Фото: Валентин Бобир

Власне, це вже сьомий концерт, організований Академією з жовтня минулого року. Але чому саме він особливий для міста та української культури в цілому? Про це розповідає пан Олександр Шевчук, співорганізатор культурно-просвітницького проєкту "Академія української музики", начальник управління культури та туризму Чернігівської міської, голова ГО "Північна культурна столиця", заслужений артист України.

- Для Чернігівщини Левко Ревуцький – свого роду академічний український бренд і ми системно популяризуємо його творчість. Сьогодні ми представили те, що не виконувалося раніше жодного разу ніде у світі. Задовго до повномасштабного вторгнення у київських митців народилась ідея виконати стрілецькі пісні Ревуцького, написані для фортепіано, з Національним симфонічним оркестром. Було зроблено високопрофесійне аранжування для симфонічного оркестру та голосу, але, на жалі, тоді справа далі не пішла. Ноти «лягли в стіл» як це інколи трапляється, і лежали там роками. Коли ж ми з директором музичного училища побачили їх, постало питання: «Чого вони й досі лежать? Ми ж можемо це підняти?» І Чернігів зробив це.

- Чому ви обрали з багатого доробку Ревуцького саме стрілецькі пісні?

- Сьогодні вони звучать так само актуально, як і століття тому, коли були створені. Це про нашу народну силу і волю, про національну свідомість та український дух, про гордість за героїв та журбу за загиблими воїнами. Щоразу, зрушуючи українські культурні пласти, ми бачимо, що наша історія ходить по колу. Тому цей культурно-просвітницький проект має стратегічну ціль наводити лад у головах, руйнувати імперські міфи, які в нашу свідомість силоміць заганяли століттями, та нагадувати про справді важливі для українського народу цінності.

-Чи давно існує проект «Академія української музики» та як виникла його ідея?

- Ми стартували в жовтні минулого року. Для багатьох це було шоком, бо тоді умови були не дуже сприятливі. Ви ж пам’ятаєте минулі осінь-зиму? Але ми свідомо пішли на це, тому що розуміли: Чернігів мусить показувати позитивний приклад. Ми повинні давати знак: «Шановні, повертайтеся до Чернігова, ми разом будем його розбудовувати, не зважаючи ні на що».

Це особливо важливо в контексті нашого географічного розташування. У нас понад 500 км кордону з країною-агресором та її фактичним сателітом, ці кордони закриті і ми сьогодні знаходимось у свого роду ізоляції. Нам треба привертати увагу і до бізнесу, і до економіки, і до культури. Тут, в Чернігові, треба створювати українське життя. Наші кроки дають результат уже зараз, але це праця на роки, ми розуміємо це й готові до неї.

-Сьогодні ви разом з фондом «Бо Можемо!» збирали кошти для наших воїнів, що зараз знаходяться на Сході. Чи це разова акція, чи ви робите збори коштів на ЗСУ щоразу?

- Ми не продаємо квитки на наші заходи й не отримуємо прибутку. Але за можливість насолодитися музикою ми пропонуємо нашим слухачам донатити і усі зібрані кошти віддаємо нашим героям. Чернігівці отримують культурно-мистецький український продукт і ми разом допомагаємо ЗСУ. Сам проект загалом існує завдяки меценатській підтримці молодих бізнесменів, що працюють в Чернігівському регіоні. Один з них, Антон Артеменко, з самого початку сказав: «Одна з моїх головних задач – показати приклад сьогоднішній бізнес-еліті куди насправді потрібно вкладати кошти».

Концерт
Фото: Валентин БобирКонцерт
Фото: Валентин Бобир

Під час першого відділення концерту слухачі могли насолодитися творами українських композиторів Віктора Косенка, Ігоря Шамо та Мирослава Скорика у виконанні запрошених гостей: молодих талантів Антона Бондаренка (фортепіано, м. Запоріжжя) та Марії Пєхтєрєвої (віолончель, м. Дніпро). А друге було присвячено безпосередньо творчості Левка Ревуцького. Спочатку дитячі хори Чернігова виконали ряд дитячих пісень його авторства, до сліз та щему в серці знайомих кожному з нас. А потім настала черга стрілецьких пісень у виконанні Симфонічного оркестру Чернігівського музичного коледжу імені Л. Ревуцького та солістки Єлізавети Лудінової.

У перерві між відділеннями на слухачів чекала інтерактивна вікторина, запитання якої були пов’язані з біографією Левка Ревуцького. При цьому не обов’язково було детально її знати, щоб отримати призи. Варто було лише проявити кмітливість та бути уважним: відповіді на запитання знаходилися прямо перед очима. Вони були включені в інсталяцію, розміщену в фойє. Усі бажаючі також могли безкоштовно зробити фото на пам’ять у спеціально облаштованих фотозонах.

Концерт
Фото: Валентин БобирКонцерт
Фото: Валентин Бобир

Наступний концерт відбудеться 27 травня. Організатори наразі не розголошують усі сюрпризи, які чекатимуть на поціновувачів української академічної музики, але обіцяють знову запросити гостей з інших регіонів. Цього разу чекаємо на музикантів з Києва та Одеси. А вхідним квитком традиційно стане донат на Збройні Сили України, завдяки чиїм щоденним подвигам ми можемо зустрічати ранки під вільним небом Чернігова.

Спілкувалася Ольга Мелашенко



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW