7 мільйонів українців опинились за межею бідності: як війна вплинула на становище громадян



Повномасштабне вторгнення кардинально змінило життя мільйонів Українських громадян. Різке падіння економіки, втрата роботи, вимушений переїзд - усе це стало причиною того, що більш ніж 7 мільйонів українців опинились за межею бідності. Інформацію про це оприлюднили в The Guardian із посиланням на звіт Світового банку.

Як змінився рівень життя громадян

Як зазначають дослідники, рівень бідності в Україні до повномасштабної війни становив 5,5%. Зараз же він зріс до 24,2%. А найбільш складне становище спостерігається в сільській місцевості.

Між містом і селом спостерігається великий розрив. Враховуючи, що безробіття неофіційно становить 36%, а інфляція торік досягла 26,6%, в майбутньому все більше українців можуть опинитися за межею бідності, – розповів регіональний директор установи зі Східної Європи Аруп Банерджі.

Крім того, за рік повномасштабного вторгнення в Україні значно подорожчали їжа, паливо та послуги. Інколи зростання вартості сяає аж 50%. Однак наразі Національний банк України прийняв рішення залишити облікову ставку на позначці 25%.

Без величезного пакета фінансової підтримки з боку міжнародної спільноти, ситуація була б іще гіршою. Ми спостерігаємо падіння ВВП на 30 відсотків переважно тому, що Україна експортує 80 відсотків своїх товарів через порти, до яких вона більше не має доступу. У нас була інфляція у 26 відсотків – знову ж таки, що могло бути й гірше – але зарплати людей також залишилися незмінними, а валюта знецінилася стосовно долара на 20 відсотків, – зазначила економістка Олена Білан.

Також вона розповіла, що наразі однією з найбільшиз проблем у країні залишається безробіття. Адже питання працевлаштування є доволі складним та невирішеним.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW