Чому російські бомби та літаки регулярно падають на російські міста



Вибух 20 квітня авіабомби в бєлгороді, або як його назвала російська пропаганда – «позаштатний схід авіаційного боєприпасу» під час прольоту російського Су-34, далеко не перший подібний випадок у росії.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували чому російські бомби та літаки регулярно падають на російські міста. 

Останнім часом «випадкові» ураження житлових кварталів російських міст ракетами та літаками власних військових викликають неабияку тривогу та обурення їхніх жителів. 

Ось подібні випадки лише за один місяць.

10 жовтня 2022 року у ростовській області практично одночасно розбилися Су-24 та Су-25.

Чому російські бомби та літаки регулярно падають на російські міста, фото-1

17 жовтня 2022 року російський винищувач Су-34 впав на житловий будинок у єйську, загинули 16 людей, постраждали 43.   

23 жовтня 2022 року військовий літак Су-30 під час випробувального польоту впав на приватний житловий будинок в іркутську, обидва льотчики загинули, тільки за щасливим збігом обставин жертв серед населення не було.

Що стоїть за ескалацією «нещасних» випадків за участю зс рф?

російська пропаганда намагається пов’язати аварії з війною в Україні, мовляв, під час бойових вильотів літак використовують у дуже напружених режимах польоту, навантаження на всі системи авіації зростає і тому трапляються аварії.

Проте незалежні експерти розглядають реалістичніші версії.

По-перше, причиною аварій є застарілість і зношеність авіатехніки, брак досвіду льотчиків, а також неякісні запчастини або паливо. Військові літаки перебувають у поганому технічному стані через порушення стандартів регламентних робіт в «авральному» режимі та відсутність деталей, які раніше закуповувалися за кордоном. Зокрема, в єйську катастрофа сталася після зльоту Су-34 із тренувального аеродрому морської авіації, на якому літаки такого типу не базувалися і не обслуговувалися.

Часто причинами аварій стає недосконалість технічних рішень під час модернізації літаків. Так, різні обставини катастроф із винищувачами-бомбардувальниками Су-30 та Су-34 об’єднує те, що обидва літаки були створені шляхом спірної модернізації застарілого радянського винищувача Су-27.   

Чому російські бомби та літаки регулярно падають на російські міста, фото-2

По-друге, випадки «позаштатного сходу авіаційних боєприпасів», які останнім часом участилися, обумовлені зміною тактики обстрілів українських територій, зокрема спробами збільшити дальність польоту використанням так званих плануючих авіабомб. Водночас, через дефіцит спеціально призначених для цього припасів, у росії перетворюють на плануючі звичайні радянські бомби. Так, до них чіпляють саморобний модуль управління, який за рахунок простих електронних гіроскопів та обтяжувачів з «крильцями» дозволяє змінювати курс і загалом коригувати політ бомби. Саме через недосконалість пристрою авіаційна бомба не перетворюється в плануючу та під час найбільших навантажень на зльоті просто падає на землю. На думку експертів, у випадку з бєлгородом пілоти намагалися запустити бомбу у бік Харкова, але механізм не спрацював і відбувся несанкціонований схід бомби з підвісу. Також вірогідною версією несанкціонованого падіння бомб може бути свідоме перевантаження літака, адже дві ФАБ-500 важать тонну, що загрожує пошкодженням їх зачепів. Недарма російська влада цілу добу приховувала від населення сам факт падіння в житловий масив другої авіабомби ФАБ-500, яка могла знищити 17 багатоквартирних будинків з 3 тисячами мешканців. Ба більше, маршрут через густонаселене місто, яким летів літак, проклали у російському штабі, що свідчить про вершину байдужості влади до безпеки власного населення.  

По-третє, існує версія, що російські окупанти свідомо скинули бомби на бєлгород. Військовий експерт, льотчик-інструктор Р. Світан вважає – скинувши дві бомби на житловий квартал, пілоти виконували бойове завдання. Метою провокації експерт називає звинувачення українських військових у знищенні мирних росіян напередодні виступу лаврова на Радбезі ООН з обгрунтування «сво». Схожі події відбувалися 1999 року, коли в організованих фсб вибухах житлових будинків у москві, волгодонську та рязані були звинувачені «чеченські бойовики», що стало приводом для початку Другої чеченської війни.

Чому російські бомби та літаки регулярно падають на російські міста, фото-3

І, нарешті, конспірологічна версія пов‘язує «випадкове» падіння бомб на російській території із втручанням США в роботу російської супутникової системи навігації Глонасс, що призводить до збою системи наведення та відстеження курсу ракет, літаків і плануючих бомб.

Незалежно від версій «випадкових» самообстрілів, головною причиною такого становища є провальна для рф ситуація на фронті. Без сумнівів, зі зростанням темпів військових операцій подібні інциденти відбуватимуться дедалі частіше. Проте атаки плануючими авіаційними бомбами українських міст продовжаться, адже росіяни не мають іншої інноваційної зброї. Тож для захисту інфраструктури Україні на лінії фронту вкрай потрібні західні далекобійні системи ППО.

Чому російські бомби та літаки регулярно падають на російські міста, фото-4

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW