Відбудова Київської області після навали росіян: скільки коштів витратили Ірпінь, Буча та Гостомель



Закупівлі першого року відновлення Бучі, Ірпеня і Гостомеля становлять приблизно 2% збитків, що їм завдали росіяни. Загалом збитки в цих містах оцінили у понад 40 млрд гривень.

Про це повідомляє проєкт Rebuildua згідно з аналітикою Transparency International Ukraine.

Актуальні, важливі й перевірені новини Києва, Київщини та України читайте на нашому Telegram-каналі «Головні новини Києва – 44.ua».

Загальні збитки завдані Ірпеню, Гостомелю й Бучі внаслідок російської окупації становлять приблизно 40 млрд грн. Водночас у Prozorro протягом року прозвітували про 450 закупівель для їх відбудови на орієнтовно 880 млн грн. Частини закупівель коштом бюджету може не бути у Prozorro, якщо їх провели до кінця червня 2022. Тоді звітувати було необов’язково — внести інформацію про них у систему можна вже після завершення воєнного стану.

З тих закупівель, що ми бачимо зараз, лише 8 провели за допомогою аукціонів у Prozorro. До того ж лише на 2 з них прийшло більше одного учасника. 98% закупівель для відбудови цих трьох населених пунктів провели напряму, – йдеться в повідомленні.

Станом на 1 квітня для відбудови Ірпеня провели 214 закупівель на понад 405 млн грн, про які прозвітували в Prozorro. Найдорожчий контракт уклали на ремонт навчального центру Державного податкового університету. Договір на понад 20 млн грн підписали напряму з ТОВ «Промін Буд Сервіс». Однак оплатили його не повністю – лише на 3,4 млн грн – через зменшення обсягів фактичного фінансування замовника.

Для відбудови Бучі – 79 закупівель на понад 390 млн грн. Найбільша сума договорів на відбудову міста у ТОВ «Нідком» – понад 137 млн грн. Компанія отримала 36 контрактів.

На відбудову Гостомеля через Prozorro з бюджету витратили 84 млн грн – провели 165 закупівель. 35 угод на понад 30 млн грн Департамент регіонального розвитку Київської ОДА уклав з ТОВ «ІБК Енерготехнобуд». Усі вони стосувалися ремонту житлових будівель.

Нагадаємо, що 28 березня 2022 року Збройні Сили України вигнали з Ірпеня російську армію. За кілька днів вони також звільнили Бучу і Гостомель.

Як ми писали раніше, проєктування нового відділення поліції у Бородянці Київської області, яке буде збудоване коштом американського бізнесмена Говарда Баффета, вже завершено.

Крім того, повідомляли про те, що у Київській області на ділянках сімей, чиї будинки були зруйновані внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну, встановлюють збірні будинки.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW