Україна втретє отримала 1,5 млрд євро від ЄС: що за програма та куди підуть гроші



Україна отримала чергові 1,5 млрд євро бюджетної допомоги від Європейського Союзу (ЄС). Кошти входять у 18-мільярдний пакет і вже спрямовані на державні рахунки України. Витрачати ці кошти можна на покриття "діри" в бюджеті, але не на військові потреби.

Про перерахування коштів повідомила президентка Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн.

"Ми продовжимо допомагати Україні протистояти агресії Росії, підтримувати роботу її інститутів та інфраструктури та проводити важливі реформи", – зазначила голова ЄК.

Отримання коштів підтвердили у Кабміні. Це вже третій транш у рамках макрофінансової допомоги ЄС Україні на 2023 рік.

"Загальний обсяг прямої бюджетної підтримки від ЄС у 2023 році становив 6 млрд євро", – підрахували в уряді.

В ЄК повідомили про черговий транш для України

В ЄК повідомили про черговий транш для України

"Вдячний колегам з ЄС за лідерство у підтримці України та послідовність та ритмічність у наданні коштів, що допомагає своєчасно та в повному обсязі виконувати держбюджет у поточному році", – зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко. У Мінфіні уточнили, що наступні транші надходитимуть протягом 2023 року з урахуванням виконання Україною погоджених сторонами умов.

Раніше фон дер Ляєн нагадувала, що окрім грошової підтримки, європейські кошти сприяють реформам в Україні. Зокрема, йдеться про "ефективне управління", зазначила голова Єврокомісії.

Кошти виділено у межах рекордного пакета допомоги на 18 млрд євро. Його затвердили на 2023 рік. Таким чином, Україна прогнозовано одержує від Європи по 1,5 млрд євро на місяць.

Ці гроші Україна не може витрачати виключно на власний розсуд, зокрема їх не можна виділяти на фінансування ЗСУ. Кошти повинні піти:

на невідкладні бюджетні витрати (невійськові), включно з виплатою пенсій; відновлення критично важливої інфраструктури; початкову підтримку післявоєнної реконструкції.

Усі 18 млрд євро – це серія довгострокових кредитів із високою знижкою. Термін повернення – до 35 років, починаючи з 2033 року. Передбачається, що відсотки за кредитами замість України покриють країни ЄС.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW