В Донецькому медичному університеті увільнили близько 150 фахівців. Що відбувається, - ДОКУМЕНТИ



В Донецькому національному медичному університеті відправили у простій або позбавили викладацьких ставок близько 150 співробітників. Серед них не тільки технічний персонал, а і викладачі. Станом на сьогодні частково скасовані заняття з хірургії, травматології, гематології та деяких інших предметів. Студенти, особливо ті, що навчаються на 6 курсі та в інтернатурі, нервують, бо не можуть якісно підготуватись до важливих іспитів.

Ми намагалися розібратись, що відбувається в університеті, який останні роки був дуже тісно пов’язаний з Маріуполем.

Історія питання

Донецький національний медичний університет після окупації Донецька в 2014 році виїхав і був розділений між трьома містами – Кропівницьким, Маріуполем та Краматорськом. Це дуже ускладнювало існування і роботу вищу. Проте університет мав перспективи. Особливо в Маріуполі, де міська влада сприяла розвитку вищу і навіть планувала почати будівництво великого медичного центру із викладацькими кафедрами та студентськими кампусом саме в тому місці, де окупанти зараз збудували свій мікрорайон «Невський».

Тож війна зупинила розвиток ДНМУ.

Після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, керівництво університету ухвалило рішення про повну релокацію вищу до Кропивницького.

Проте, як розповіли 0629 студенти, виявилось, що вмістити таку кількість кафедр в одному місті було дуже складно, гуртожитків для студентів немає, тимчасового житла для викладачів – також немає. Тож багато співробітників  ДНМУ вимушені були виїхати за кордон. Тепер їх відсторонили від роботи

Кадрова проблема університету. Що відбулося

Наказ № 26/1 про організацію навчального процесу, виданий на початку семестру, дозволяв і викладачам, і студентам працювати дистанційно. Проте 12 квітня 2023 року вийшов наказ виконуючого обов’язки ректора №105/1 про увільнення  викладачів, які знаходились за кордоном (тобто їх не звільнили, а призупини трудові відносини з ними на період воєнного стану із збереженням робочого місця). А 17 квітня – ще один наказ, №122, про призупинення трудових відносин з великою групою працівників університету, згідно з додатками 1,2, 3 (редакція має у розпорядженні додатки 1 та 3, згідно з якими увільнені 137 працівників, серед них – професори, доценти, асистенти кафедр, викладачі).

В Донецькому медичному університеті увільнили близько 150 фахівців. Що відбувається, - ДОКУМЕНТИ, фото-1

Ні першого, ні другого наказу про увільнення працівників на сайті університету немає. Тож ми звернулись по коментарі до приймальні ректора ДНМУ.

На жаль, отримати пояснення щодо ситуації зі звільненнями безпосередньо від виконуючого обов’язки ректора ДНМУ Анатолія Анчева нам так і не вдалося.

На минулому тижні він був відсутній. В понеділок в приймальні сказали, що ректор повернеться і все пояснить. Але спочатку у нього була нарада, потім він скидав дзвінки, а після просто став їх ігнорувати.

В приймальні нам коротко пояснили замість ректора, що ситуація з припиненням трудових відносин склалася через те, що викладачі, яких увільнили, не виконують свою роботу, знаходяться за кордоном, а заробітну плату отримують. Саме тому і було ухвалене таке рішення.

«Міністерство охорони здоров’я ще на початку року видало розпорядження, щоб вищі навчальні заклади повертали працівників з-за кордону до роботи за місцем релокації університетів. Тому ректор і видав такий наказ», - пояснили в ДНМУ. Проте ані в приймальні, ані у відділі кадрами ДНМУ не  змогли вказати номер відповідного розпорядження або наказу Міністерства охорони здоров’я.

«Всі коментарі щодо ситуації – це до ректора. Ректор є завжди», - відповів на наш запит начальник відділу кадрів медичного університету Сергій Дорожко.

Єдине, в чому нас запевнили в університеті, так це в тому, що рішення ректора про увільнення викладачів ніяким чином не вплине на учбовий процес. Мовляв, вже оголошений конкурс на заміщення посад. Крім того, нас запевнили, що на шостому курсі вже завершена начитка лекцій. Студентам залишилось здати  КРОК (спеціальний медичний екзамен) та державні іспити. Тож проблем не виникне.

Проте вони виникли. Як розповів 0629 голова студентського самоврядування ДНМУ Денис Андриєвський, викладання декількох дисциплін припинилось.

«Ще місяць до КРОКа. Ми мали б ще цілий місяць бути на заняттях, але вони – скасовані. Дехто з викладачів звільнився, дехто залишився без права викладання. Нам пояснюють, що в університету немає грошей на зарплати. Але ж навчальний план складався не зараз, він затверджувався на початку семестру. Тож тоді гроші були, а зараз зникли?

Сьогодні ми вже отримали від старост груп доповідні записки про те, що лекції з травматології, хірургії інших предметів скасовані.

У нас є серйозні побоювання, що ми не зможемо гідно підготуватися до іспитів. Теж саме і у студентів-інтернів. Ми вважаємо цю ситуацію, яка зараз склалася в університеті, загрозливою і для вища, і безпосередньо для нас, для студентів», - заявив Денис Андриєвський.

Студентське самоврядування ДНМУ вже звернулось до Міністерства охорони здоров’я, і там пообіцяли розібратися в проблемі.

Ми будемо стежити за ситуацією і сподіваємось, що виконуючий обов’язки ректора все ж таки зв’яжеться з редакцією, щоб пояснити свою позицію.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW