У Полтаві виробників навчали, як вийти на експорт та продавати свою продукцію у країни Європи та світу



22 та 23 квітня у полтавському центрі підтримки підприємців «Дія.Бізнес» пройшов інтенсив «Експорт для виробників Полтавщини». Організували захід «Дія.Бізнес» та «Міжнародна організація з міграції». Учасниками інтенсивну стали виробники крафтової продукції із різних міст та районів Полтавщини, яким топспікери впродовж двох днів розповідали про усі важливі аспекти налагодження експорту: оцінку відповідності продукції для експорту; стратегію та моделі виходу на експортний ринок; логістику і митне оформлення товарів; маркетингові онлайн-інструменти для експортерів; юридичні та фінансові аспекти експорту тощо.

Заявки на участь в інтенсиві подали більше ста виробників Полтавщини. Із деякими із них ми поспілкувалися перед початком заходу.

-Я з Нових Санжар. Займаюся бджільництвом із 2016 року. Спершу я самонавчався, але потім зрозумів, що знання із книжок це добре, але потрібна освіта і закінчив Гадяцький аграрний технікум. Починав із п’яти вуликів, зараз маю більше сотні бджолосімей. Виробляю мед та бджолопродукти: сотовий мед, пилок, креми на основі прополісу і мазі, медове вино. Сьогоднішній захід дуже важливий з точки зору майбутньої перспективи розвитку України, її економіки. Щоб ми експортували не лише сировину, але і продуктів із доданою вартістю. Це навчання і для мене – цікава можливість. Хотілося б, щоб не тільки українці їли мій мед, але і європейці, - розповідає учасник заходу, Олексій Торохтій із Нових Санжар.

-Наші спікери будуть сьогодні навчати виробників, як налагодити експорт. Із досвіду – є два міфи навколо цієї теми. Перший, «Експорт – це занадто складно, це для великих бізнесів». Другий, «А що там експортувати, я і так зможу, що ви мені розповісте?!» Наші спікери розвінчають обидва цих міфи. Що експорт, по-перше – це не так складно, якщо знати, як до цього підійти. Але й не так просто, тому що потрібно мати знання та уміти користуватися потрібними інструментами для його налагодження, - розповідає Олена Васильєва, віце-президент Харківської промислової палати.

Після короткого знайомства учасники інтенсивну зайняли місця у залі. Їх привітала Альона Гончаренко, керівниця центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Полтаві.

-Для мене величезна честь і задоволення перебувати сьогодні серед виробників Полтавщини. Я безмежно рада і вдячна вам, що ви відреагували так активно: ми отримали більше 118 заявок на цю програму. Сьогодні тут – 50 учасників-виробників Полтавщини, всіх тих, хто створює додану вартість, хто рухає економічний фронт у такий складний для нашої країни воєнний час. Основна мета цієї програми – дати вам поштовх для того, щоб ви розуміли, що розширені можливості, які ми отримали навіть у час війни – ними треба користуватися тут і сьогодні! – пояснила Альона Гончаренко.

Про те, що незважаючи на воєнний час, Полтавщина зберігає свій експортний потенціал, розповів учасникам директор Департаменту економічного розвитку Полтавської ОВА Дмитро Мандріков.

-Незважаючи на повномасштабне вторгнення, Полтавська область зберігає значний експортний потенціал. Так, у 2022-му році обсяг експортної продукції на міжнародні ринки склав більше 3 мільярдів доларів, ми мали зв’язки із більше ніж 131 країною світу. Але все ж таки обсяг скоротилися порівняно із 2021 рокомна 41,4 відсотка. Сьогоднішній захід є дуже важливим для нас, тому що розуміємо, що експортний потенціал зараз забезпечують великі підприємства. Малий і середній бізнес поки що не так представлені у експорті, тому це потрібно змінювати, - зазначив Дмитро Мандріков.

-Український внутрішній ринок, на жаль, зараз переживає не найкращі часи. І питання розвитку експорту для багатьох підприємств є дуже важливим. У деяких випадках – це навіть питання виживання. Я сподіваюся, що протягом цього заходу ви отримаєте багато нових знань, навичок, а саме в контексті експорту, виходу на закордонні ринки, - про це говорив у своєму виступі представник Міжнародної організації з міграції Алі Чабук.

Далі впродовж насиченого дводенного інтенсиву із учасниками працювали експерти іздослідження українського та міжнародного ринків, консультанти із експорту, спеціалісти зі сфери фінансів, документообігу та маркетингу. Виробникам розповідали про те, як обрати країни, до яких варто експортувати, у яких українська продукція буде найбільш конкурентною. Де і як дізнаватися про міжнародні виставки продукції, торговельні місії, заходи та конференції. Як налагодити експорт своєї продукції до країн ЄС, які при цьому можуть виникнути бар’єри та як їх подолати.

Захід реалізували в рамках проєкту «Розвиток МСП: економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та відновлення бізнесу», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький банк розвитку (KfW).



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW