У якій валюті краще зберігати свої накопичення: практичні поради від фінансових експертів



Війна в Україні значно позначилась на фінансовому становищі громадян. Багато хто втратив роботу й опинився в доволі скрутній ситуації, однак більша частина населення продовжує працювати, заробляти гроші та по-трохи їх накопичувати. Як найкраще їх зберігати під час воєнного стану та у якій валюті? Про це розповів ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Яку стратегію краще обрати

Звісно, кожна людина має свої правила щодо зберігання накопичених коштів. Хтось надає перевагу депозитам і не відмовляється від них навіть під час війни, в хтось зберігає гроші виключно готівкою.

Експерти стверджують, що багато що теж залежить від розміру накопичень. Якщо їх зовсім трохи, то доцільно залишити їх у гривні. Якщо ж сума трохи більша за мінімальну, варто частину перевести в долари. А якщо це можливо, краще розділити все накопичення й частину обміняти на євро, частину - на долари, а частину залишити в гривні.

Крім того, важливо відслідковувати загальну тенденцію. Якщо вам треба витратити частину своїх збережень і ви бачите, що гривня укріплюється, витрачайте долари. І навпаки.

Поки що курси валют дуже сильно залежать від політики. Якби домінували економічні чинники, можна було б давати чіткі прогнози. Але коли в економіку втручається політика, то дуже важко щось прогнозувати, — розповів Олександр Савченко.

Чи буде долар продовжувати рости

Експерти стверджують, що до кінця 2023-го року долар має стабілізуватись на позначці в 40 гривень. Зараз попит на нього знизився і він балансує на межі 38 гривень, однак на ситуацію можуть значно впливати події на фронті. А тому зміни можливі будь-якої хвилини. Наприклад, обіцяний контрнаступ українських військ може кардинально все змінити.

Загалом, за словами голови аналітичного відділу Concorde Capital Олександра Паращія, у довгостроковій перспективі базовий сценарій Меморандума з МВФ виглядає так:

  • 2023 рік – долар по 40 гривень;
  • 2024 рік – 48 гривень;
  • 2025 рік – 51 гривня.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW