Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі



Виток розвідувальних документів, які були оприлюднені три тижні тому. Документи під грифами “таємно” і “цілком таємно” дають важливе уявлення про стан війни Росії проти України, навіть у той час, коли НАТО розширюється у відповідь на російське вторгнення, а американські політики сперечаються про доцільність чи необхідність підтримки війни фінансовою і військовою допомогою, повідомило видання Дейком.

Суворий висновок, який міститься в документах, полягає в тому, що армія Володимира Путіна не досягла значного прогресу. З липня минулого року вона здобувала в середньому лише 2,7 км (1,6 милі) території “на місяць” в ході наступу навколо Бахмута.

Не менш вражаючим відкриттям є те, що кількість російських найманців, які воюють навколо Бахмута, перевищує кількість регулярних солдатів. За даними американської розвідки, 22 000 бійців групи Вагнера складають 70 відсотків тих, хто воює – це на тисячі більше, ніж було відомо раніше, і, безумовно, є новою критичною змінною.

В одному документі зазначається, що Росія “відреагувала” на розвідувальні вильоти США і НАТО. Кілька інших повідомляють, що постачання і підтримка прямують в Україну напередодні українського наступу, запланованого на 30 квітня.

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-1

Українські військові 9 березня здійснили реактивний обстріл із броньованої самохідної реактивної системи залпового вогню М270 на сході України. Високоточна зброя, розроблена Сполученими Штатами, була придбана британською армією та передана українським силам минулого року. Даніель Берегулак

Більшість документів мають гриф “Цілком таємно”. Комплекс національної безпеки стверджує, як і високопоставлений представник Пентагону минулого тижня, що розкриття інформації становить “дуже серйозний ризик для національної безпеки”.

ФБР заявляє, що документи “базуються на секретних розвідувальних даних США, зібраних за допомогою засекречених джерел і методів….”. Передбачуваний витік, Джек Тейшейра, 21-річний військовослужбовець Військово-повітряної національної гвардії, був заарештований у п’ятницю, і, як очікується, йому будуть пред’явлені звинувачення в неналежному поводженні з секретними документами і, можливо, шпигунстві. У своїх свідченнях на підтримку арешту Тейшейри Бюро заявило, що ці зображення вже були розміщені “на різних загальнодоступних інтернет-сайтах”.

Іншими словами, документи вже є у відкритому доступі. Вони були на ігрових серверах ще в січні, і про них писали ЗМІ, хоча жодне видання досі не опублікувало їх як групу. Високопоставлене джерело в оборонному відомстві повідомило, що Путін і люди з його оточення, безумовно, бачили всю цю скарбничку, наповнену інформацією, яка, якщо щось і бентежить його і його військових, так це те, що вони знають.

Документи були підготовлені Розвідувальним управлінням Об’єднаного комітету начальників штабів і Розвідувальним управлінням Міністерства оборони і являють собою щоденні брифінги з викладом останніх розвідувальних даних. Більшість з них стосуються виключно війни в Україні.  Майже всі вони були написані в період з 27 лютого по 1 березня і дають захоплюючу картину того, як американська розвідка бачить цей конфлікт.

Американська розвідка ретельно стежить за боями навколо Бахмута, наносячи на карту російські війська аж до окремих окопів і відстежуючи кожен електронний писк, від окремих мобільних телефонів до радарів. Як на долоні, видно, що Бахмут повільно переходить до рук росіян. Його втрата стане психологічним ударом, але місто не є життєво важливим для загальної війни, і Сполучені Штати та їхні союзники дивляться в майбутнє, зайняті підготовкою України до весняного “контрнаступу“, який, згідно з документами, має розпочатися наприкінці квітня.

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-2

Даніель Берегулак

Ця дата не є надто ранньою для України. Росія ледве може підтримувати свої війська і шалено поспішає поповнити їх на полі бою. Американська розвідка дійшла висновку, що з лютого 2022 року загинуло 43 000 російських солдатів, а 180 000 були поранені. Це більше, ніж вся чисельність початкових сил вторгнення. Війна також дорого коштувала Україні; її втрати сягають 131 000 вбитими і пораненими.

На думку американської розвідки, компрометація надсекретної інформації “обґрунтовано може завдати надзвичайно серйозної шкоди національній безпеці”. Проте президент Джо Байден у четвер у Дубліні заявив, що “наскільки мені відомо, в документах немає нічого такого, що могло б мати серйозні наслідки”.

Як може бути, що документи з грифом “Цілком таємно” можуть мати незначні наслідки? Або що їхній компромат може означати так мало, незважаючи на високий рівень засекреченості? Відповідь криється в природі самої таємниці, або, точніше, в рутинному надмірному засекречуванні, яке трапляється в секретних службах.

Цілком таємні документи майже завжди є тим, що у світі розвідки називають “похідними”, тобто складаються з сотень, якщо не тисяч, розрізнених фрагментів інформації – перехоплених сигналів, знімків супутникової та повітряної розвідки, донесень шпигунів, дипломатичних телеграм. Більшість з цих даних має високий рівень секретності, оскільки їх несанкціоноване розголошення може скомпрометувати “джерела і методи” розвідки.

Наприклад, перехоплення військової командної мережі може мати гриф “Цілком таємно”, оскільки те, які саме російські коди скомпрометовані, щоб уможливити перехоплення, є справжньою таємницею.

Супутникова фотографія може бути класифікована як цілком таємна, тому що її різкість може видати можливості, невідомі росіянам (або якийсь супутниковий датчик може бути певним чином непомітним). Звіт, отриманий від шпигунів, може скомпрометувати людину, яка працює на США або їхніх союзників.

Оскільки кожна інформація об’єднується в документи для брифінгів, найвищий рівень засекречення кожної окремої інформації зазвичай зберігається. Крім того, існує звичка – все, що має певний характер, наприклад, розвіддані, отримані в результаті перехоплення АНБ або з розвідувальних супутників, має гриф “Цілком таємно”.

Дивлячись на українські документи, вражає специфіка назв російських підрозділів і дислокації на полі бою, але автори урядових звітів давно забули, що є справжньою причиною грифу “Цілком таємно”.

Це тому, що існує так багато частин, які складаються в єдине ціле: ідентифікація підрозділу в місці його дислокації, відстеження його переміщення в Україну, визначення його місцезнаходження на території країни, стеження за ним на місцевості.

Для розвідки просто легше використовувати найвищий рівень засекречення, щоб застосувати його до всього аналізу, до всього документу. Це особливо актуально, коли майже кожен на будь-якій посаді в розвідці або командуванні має допуск “цілком таємно”.

Тим не менш, корисно замислитися над тим, чи є в документах справжні секрети. Чи є цілком таємною інформація про запланований на 30 квітня контрнаступ України? Чи є цілком таємним звіт, отриманий в результаті перехоплення конкретного телефонного дзвінка? Для розвідувального співтовариства відповідь – так. Але для громадськості, яку просять виділити 80 мільярдів доларів на допомогу Україні, можна навести аргумент, що існує також “потреба знати” про стан війни і вплив цих інвестицій.

Існує причина, чому 1,4 мільйона американців мають допуск до державної таємниці. З роками було докладено більше зусиль для поширення розвідувальних звітів на найнижчому можливому рівні і серед окремих осіб, щоб зробити їх доступними для людей на полі бою і тих, хто приймає рішення на полі бою.

Скарги ще з часів війни у В’єтнамі на те, що інформація застрягла “за зеленими дверима” і тому була відома лише розвідникам, а не солдатам, яким вона була потрібна, підштовхнули до цієї реформи. Спочатку це означало вироблення більшої кількості інформації на нижчих рівнях засекречення, але після 11 вересня гриф “Цілком таємно” знову почав поширюватися. Рішенням було надавати все більше і більше допусків до державної таємниці все більшій кількості людей, щоб все могло циркулювати.

Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі, адмірал ВМС у відставці, минулого тижня застеріг журналістів від написання статей про витік документів. “Це інформація, яка не повинна бути у відкритому доступі”, – сказав він.

Але це так. І головнокомандувач, який керує системою засекречування своїм наказом, сам поставив під сумнів серйозність наслідків.

Український саботаж

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-3

Документ №2. Цей надсекретний документ розкриває випадок українського саботажу. Росія/Україна, “Стан конфлікту станом на 1 березня”, від 1 березня 2023 року, цілком таємно

Документ являє собою щоденний огляд поля бою. Основні бойові дії розгортаються в районі Бахмута, але Україна продовжує повільно просуватися на схід від Херсона до Луганська. Південний кордон здебільшого статичний, але міцно контролюється Росією.

“Російські війська продовжували наземні операції в Донецьку і створювали глибоку оборону між Херсоном і Запоріжжям”, – йдеться в документі в параграфі під грифом “Цілком таємно”, де розмежовується розташування чотирьох російських “угруповань військ” – центрального, західного, південного і східного.

“Висока вибухонебезпечність” за останні 24 години зафіксована від Херсона на заході, через західний фронт, до Куп’янська на північному сході фронту.

У документі також повідомляється про українську диверсійну операцію в Білорусі, де українські агенти, очевидно, “порушили наказ” і атакували російський літак раннього повітряного попередження на землі за допомогою невеликого безпілотника. Хоча українські диверсії в Білорусі та Україні відомі, ця інформація є унікальною.

У документі зазначається, що 23% (110 з 474) російських батальйонних угруповань на території України є “бойово неефективними”, 72 з 166 батальйонів регулярної армії (43%) також є бойово неефективними. Як Росія, так і Україна оцінюються як такі, що мають “ПОМІРНУ бойову стійкість”, при цьому Росія втратила від 35 500 до 43 500 загиблих в бою (Україна – від 16 000 до 17 500 загиблих в бою).

Загиблі в бою

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-4

Документ №2. У цьому документі, що просочився в мережу, міститься оцінка розвідки США щодо українсько-російського конфлікту, зроблена наприкінці лютого, кількість загиблих в Україні та Росії скоригована.

Це той самий щоденний огляд поля бою, на один день раніше, ніж у документі №1, і майже ідентичний. На полі бою не відбулося жодних змін, хоча відсутній звіт про події з високою вибухонебезпечністю, описані в Документі №1.

Повідомляється, що російський дизельний ударний підводний човен класу “Кіло” покинув свою кримську базу.

Російські та українські війська зазнали втрат від 35 500 до 43 000 загиблих, що на 500 осіб менше, ніж наступного дня. Втрати України оцінюються в 15,500-17,500 загиблих в боях, з аналогічною різницею в 500 осіб. Це не означає, що за один день загинуло ще 500 військовослужбовців, а лише те, що методологія та оцінки DIA змінюються з кожним днем (див. Документ №15).

Американський персонал в Україні

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-5

Документ №3. У цьому документі повідомляється про американський персонал в Україні та розкривається спеціальна підготовка “Удар Фенікса”. Росія/Україна, “Щоденне оновлення Об’єднаного штабу J3/4/5 (D+369)” від 28 лютого 2023 року, таємно

Цей огляд поля бою містить інформацію про сили та діяльність США. Документ показує, що США мають щонайменше 100 військовослужбовців в Україні, припускаючи, що 100 з них працюють у посольстві і займаються дипломатичними питаннями та питаннями допомоги, а ще 14 спецпризначенців перебувають у країні, із загальної кількості 97 таких спецпризначенців, половина з яких є британцями.

Документ також дає уявлення про розвідувальні операції союзників над Польщею, Румунією і Чорним морем, які проводять літаки U-2, американські і британські збирачі розвідувальних сигналів RC-135, радари JSTARS [Joint Surveillance Target Attack Radar System], детектори наземних рухомих цілей, безпілотники Reaper і літаки ARTEMIS CL-650, які здійснюють щоденні польоти. Щодня виконується близько 110 вильотів винищувачів-перехоплювачів НАТО, причому американські перехоплювачі здійснюють безшумні польоти з авіабаз Ласк і Повідз у Польщі.

Документ містить посилання на ніколи раніше не оприлюднені навчання “Фенікс страйк”, які проходять у Франції, Німеччині та Нідерландах для українських спецпризначенців.

Розгортання Кракена

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-6

Документ №4. Росія повинна розгорнути “Кракен”, йдеться в надсекретному документі. Документ 4. Росія/Україна, “ЗСУ [Збройні сили України] в Бахмуті майже оточені; ГУР [українська розвідка] планує ввести елітний підрозділ для стабілізації катастрофічної ситуації”, від 1 березня 2023 року, цілком таємно

У документі повідомляється про наказ голови Головного управління розвідки України Кирила Буданова від 28 лютого про введення елітного підрозділу “Кракен” до Бахмута для стабілізації “катастрофічної” ситуації. Моральний дух українських військових у Бахмуті оцінюється як низький. Другий елемент документа повідомляє про нібито спробу начальника російського Генерального штабу і голови Ради національної безпеки Росії підірвати авторитет Володимира Путіна.

Перше з двох повідомлень у документі, очевидно, походить з перехоплених телефонних розмов через іноземну розвідувальну службу, про що свідчить позначка “REL [releasable] to USA”, яка означає, що воно передається США. Інформація про можливий політичний крок проти Путіна, набагато більш спекулятивна, схоже, походить з окремого перехоплення розмови українського члена парламенту.

Кампанія виснаження на Донбасі

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-7

Документ №5. Битва за Донбас заходить у глухий кут, повідомляє цей цілком таємний документ. Росія-Україна, “Битва за Донбас, ймовірно, зайде в глухий кут протягом 2023 року”, від 22 лютого 2023 року, цілком таємно

Документ являє собою макроогляд поля бою, в якому робиться висновок, що з квітня 2022 року “сухопутні війська Росії, сили сепаратистів Донбасу і бійці російської приватної військової охоронної компанії “Вагнер” розпочали кампанію на виснаження… повільно пригнічуючи українську оборону щоденними артилерійськими обстрілами, авіаударами і повторюваними наземними штурмами невеликими підрозділами”. Ця тактика, підсумовується в документі, “зменшила російські сили і запаси боєприпасів до рівня, який, за відсутності непередбачуваного відновлення, може … зірвати військові цілі Москви, що призведе до затяжної війни після 2023 року”. DIA зазначає, що вона могла б мати більшу впевненість у своїй оцінці, “якби ми могли точно оцінити тривалість операцій України…”.

Оцінка “ґрунтується на аналізі зображень, зібраних NRO [Національним розвідувальним управлінням] і комерційних зображень, часових рядів відео LAPIS і даних OPIR [повітряного постійного інфрачервоного випромінювання]; а також даних SIGINT, відкритих джерел і звітів зв’язку [служби зовнішньої розвідки]”. LAPIS – це інструмент обробки Palantir, який визначає геолокацію і об’єднує відео з безпілотників та інші відеоматеріали в базу даних з можливістю пошуку.

Поле бою малого масштабу

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-8

Документ №6. Росія рухається… потроху. Росія-Україна, “Російський наступ на Бахмут між липнем 2022 і січнем 2023 року”, не датований (деякий час після 31 січня 2023 року), без грифу секретності

Цей пильний погляд на російський наступ з метою захоплення Бахмута показує невеликий масштаб поля бою. Хоча Росія контролює “приблизно 790 квадратних кілометрів” території на схід від міста, на слайді брифінгу також зазначено, що Росія в середньому просувається лише на 2,7 км (1,6 милі) “на місяць”. З липня російські війська просунулися лише на 11 км (6,8 миль).

Ніщо в документі не розкриває невідомі або специфічні “джерела і методи” розвідки.

22 000 найманців

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-9

Документ №7. Російські війська переважають за чисельністю найманців групи Вагнера. “Оцінений російський план нападу ООС [Операції об’єднаних сил]: Бахмут, станом на 010600 RST березня 2023 року”, 1 березня 2023 року, цілком таємно.

Документ являє собою знімок поля бою навколо Бахмута (і далі на північ навколо Харкова).

Дванадцять українських бригад загальною чисельністю до 30 500 осіб розгорнуті на “Бахмутській осі”, обороняючись від приблизно 29 000 російських військовослужбовців, 75% з яких (22 000 осіб) є найманцями, що воюють з ПВК [приватною військовою компанією] “Вагнер” [група Вагнера] у складі 12 загонів. Про чисельність і перевагу бійців “Вагнера” публічно не повідомлялося.

Також показана потужна українська оборона Краматорська та Слов’янська.

Що показує OPIR

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-10

Документ №8. Як вони бачили те, що бачили. Україна, “Дислокація Збройних сил України навколо Бахмута, 24 лютого 2023 року”, від 28 лютого 2023 року, цілком таємно

У документі робиться висновок, що українські збройні сили втратили позиції на північ від Бахмута протягом останніх тижнів, відійшовши з села Берхівка 23 лютого (село Парасковіївка вже було втрачено). Деякі з українських логістичних ліній до Бахмута були перервані [наземні лінії зв’язку], і Україна укріплює “запасні позиції на захід від міста”.

У документі сказано, що оцінка ґрунтується на поєднанні даних знімків, OPIR [повітряного постійного інфрачервоного випромінювання], SIGINT, а також українських та інших іноземних джерел, останні з яких надані Координаційною групою з питань України Європейського командування Збройних Сил США. Навіть маючи всю цю інформацію, розвідка США все ще обмежена в тому, що вона може знати, наприклад, 24 лютого (в річницю початку війни) були зроблені знімки. Документ також показує, що значна частина оцінок перебігу битви американською розвідкою ґрунтується на даних OPIR, по суті, високоточного виявлення гарячих точок, буквально утворених вибухами.

Збір даних про трафік

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-11

Документ №9. Цей документ з грифом “цілком таємно” повідомляє про збір даних про “трафік” у США. Карта міста Бахмут, станом на 010600 за східним часом березня 2023 року”, 1 березня 2023 року, цілком таємно.

Документ являє собою високоточний знімок російських і українських сил, зроблений на основі “активності випромінювачів”, тобто перехоплених електронних сигналів – переважно радіостанцій і радарів. Він свідчить про переважання російських сил на південь від центру міста, хоча аналіз випромінювачів також може свідчити про більшу комунікаційну дисципліну з боку України.

Документ показує, якою мірою Агентство національної безпеки (АНБ) та його військові підрозділи збирають дані про “трафік”: електронну розвідку (ELINT), крім голосових повідомлень. Жодних “джерел або методів” як таких не розкрито.

Ідентифікація українських підрозділів

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-12

Документ №10. Українські підрозділи поіменно позначені на “Топографічній тактичній карті Бахмута, станом на 010600 EST Mar 2023”, 1 березня 2023 року, цілком таємно

Документ ідентифікує українські підрозділи поіменно та визначає загальну лінію розгортання та оборони фронту. Він повторює ті ж дані, що й у Документі №7 про чисельність сил і найманців “Вагнера”. Але він не розкриває жодних “джерел або методів” аналізу.

В меншості

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-13

Документ №11. Українські війська переважали сили, що в сім разів перевищували їхню чисельність. “Оцінка операцій у Харкові станом на 010600 за східним часом березня 2023 року”, 1 березня 2023 року, цілком таємно.

Документ є щоденним оглядом поля бою навколо Харкова та його кордону з Луганською областю. Тут 48 600 російських військовослужбовців протистоять лише 7 250 українських військовослужбовців. За винятком району навколо Кремінної, це менш активна зона бойових дій, ніж Бахмут на півдні. Концентрація даних випромінювачів (подібно до Документа №8) дозволяє визначити місцезнаходження російської техніки та підрозділів.

Бойові дії тривають

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-14

Документ №12. Бої на півдні тривають і зараз. “Оцінка операцій на півдні станом на 010600 EST березня 2023 року”, 1 березня 2023 року, цілком таємно.

Документ являє собою знімок поля бою на півдні, від Херсона на західному краю до північного Маріуполя на сході. Тут все ще протистоїть значна кількість військовослужбовців – приблизно 23 250 росіян і близько 4 000-8 000 українських солдатів. Дані про концентрацію випромінювачів (як і в інших документах) дозволяють визначити місцезнаходження російської техніки та концентрацію підрозділів.

Визначення місцезнаходження російської техніки

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-15

Документ №13. Де були російські підрозділи та техніка? “Оцінений російський план нападу ООС [Операції об’єднаних сил]: Донецька вісь, станом на 010600 EST березня 2023 року”, 1 березня 2023 року, цілком таємно.

Документ являє собою знімок поля бою, що охоплює східний регіон від Херсона до Маріуполя на заході (Документ №11) та район Бахмута (Документи №8 та №9). До 23 050 росіян протистоять до 20 000 українських військовослужбовців. Дані про концентрацію випромінювачів (як і в інших документах) дозволяють визначити місцезнаходження російської техніки та підрозділів.

“Секретний” прогноз погоди

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-16

Документ №14. Прогноз погоди під грифом “таємно”. “Україна: Прогнози заморозків, сприятливих для маневрування транспортних засобів (~ 16 дюймів)”, 28 лютого 2023 року, таємно.

Документ показує ступінь замерзання ґрунту на сході України в лютому-березні, а також початок сезону багнюки в квітні-травні перед цілком сприятливими умовами для пересування в червні. Ніщо в документі не розкриває невідомі або специфічні “джерела і методи” розвідки.

Протверезні цифри загиблих

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-17

Документ №15. У цьому секретному документі повідомляється про велику кількість загиблих у Росії. Росія/Україна, Оцінка боєздатності і втрат, без дати (в тексті вказано січень 2023 року), таємно

У документі підбиваються підсумки російських і українських втрат техніки і людських втрат, які розвідувальне співтовариство оцінює з “помірною” достовірністю. “Ми маємо низьку довіру до російських (RUS) і українських (UKR) даних про втрати і запаси через прогалини в інформації”, – йдеться в документі, який ставить під сумнів не лише російські цифри, а й “потенційну упередженість в обміні інформацією з боку UKR [України]”.

Більш детальні, ніж дані, наведені в Документах №1 і №2, оцінки є протверезливими: 189 500-223 000 росіян загинули або були поранені в боях; і 124 500-131 000 українців загинули або були поранені. Для Росії це вдвічі більше солдатів і найманців, ніж було на початку конфлікту в лютому 2024 року. “Оцінки втрат, які коливаються в залежності від джерела, надаються офіційними особами Росії, Вагнера та України”.

Що стосується техніки, то приблизно три чверті розгорнутих російських артилерійських гармат також були знищені, що виснажило головну наступальну зброю Росії. “Росія … почала використовувати старіші, менш точні системи боєприпасів, щоб подолати виснаження запасів більш сучасних систем”, – йдеться в документі. Для порівняння, Україна втратила лише близько 10 відсотків свого арсеналу артилерійських гармат.

Росія “реагує” на розвідувальні польоти

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-18

Документ №16. J-32, Чорноморські вильоти ISR [розвідка, спостереження та рекогносцировка], 29 вересня 22-26 лютого 23,” 27 лютого 2023 року, таємно

З вересня (150 днів) США і НАТО здійснили 16 пілотованих і 73 безпілотних розвідувальних польотів над Чорним морем, причому всі місії, очевидно, відбувалися на південь від Криму і за межами “дистанції, визначеної SECDEF [міністерством оборони]”. Очевидно, нові правила були введені в дію після того, як 29 вересня був “ледь не збитий” британський літак-розвідник RC-135.

З того часу Росія “відреагувала” на п’ять розвідувальних вильотів США і НАТО, і цей факт, якби він був публічно обговорений, міг би допомогти визначити, чи варті такі місії ризику. Існує багато інших джерел розвідданих, а самі польоти здаються більш епізодичними і скоріше демонстрацією сили, ніж необхідністю, враховуючи, що їх було менше одного на день.

Моніторинг китайських ракет

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-19

Документ №17. Польоти китайських та іранських ракет під наглядом США. “Щоденна розвідувальна доповідь для міністра оборони та голови Об’єднаного комітету начальників штабів”, 28 лютого 2023 року, цілком таємно.

Щоденний огляд нових розвідувальних даних, отриманих за останні 24 години, з високим ступенем секретності стосується американського моніторингу ракетних польотів по всьому світу – в даному випадку китайських та іранських випробувань.

Позначка “FISA” (Закон про нагляд за зовнішньою розвідкою) на цьому документі викликає здивування, припускаючи, що щось тут походить від законного прослуховування, хоча жоден абзац на сторінці не має такої позначки.

Зменшення політичної волі в Європі

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-20

Документ №18. Оскільки війна триває вже другий рік, європейські країни відчувають брак військової підтримки та політичної волі. “Європа: Реакція на триваючий російсько-український конфлікт”, 2 березня 2023 року, таємно

У документі викладено подальшу підтримку України з боку Європи, країна за країною, і він не містить жодних сюрпризів. Дев’ять країн – Бельгія, Болгарія, Данія, Греція, Люксембург, Латвія, Португалія, Словаччина, Словенія і Данія – перераховані як такі, що стикаються зі “зменшенням військової спроможності або політичної волі” щодо майбутнього скорочення допомоги.

Документ складено на основі звітів аташе з питань оборони США в іноземних столицях.

Плани України

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-21

Документ №19. Детальна розбивка підтримки, що прямує в Україну напередодні можливого українського наступу 30 квітня. “Нарощування бойової потужності ЗСУ [Збройних сил України] союзниками і партнерами США”, 28 лютого 2023 року, таємно

У цьому документі показано детальну розбивку обладнання, обіцяного Україні, по бойових бригадах, зазначено потік військових товарів, графіки поставок з січня по квітень 2023 року, а також стан підготовки українського особового складу. У документі також зазначено, що вся підготовка українських військ з боку США та їхніх союзників відбувається за межами України.

Хоча загальні обриси (і навіть специфіка) іноземних поставок в Україну є загальновідомими, документ вказує на те, наскільки ці поставки є кульмінацією “Весняного наступу”, який запланований на 30 квітня 2023 року. До цього часу дев’ять бойових бригад отримають значне збільшення бойової потужності. “Загальна кількість техніки, необхідної для (9) БДБ, становить 253 танки, 381 механізовану машину, 480 моторизованих машин і 147 артилерійських установок плюс поставка 571 американського броньованого автомобіля HMMWV”, – йдеться в документі.

Цікаво, що документ “доступний” для Фінляндії, яка на той час не була членом НАТО, але не для Швеції.

Готуємось до весняного контрнаступу

Уявлення про стан війни Росії проти України з опублікованих витоків в мережі, фото-22

Документ №20. Техніка на шляху до України напередодні весняного контрнаступу. “США, АСП [союзники і партнери] ЗСУ [Збройні сили України] будують бойову техніку”, 28 лютого 2023 року, таємно

У документі розширюється інформація про обладнання, яке буде надано Україні “для весняного контрнаступу” (у попередньому документі говориться “наступу”). Наступ здійснюватиметься 10-м оперативним корпусом Збройних сил України у складі дев’яти бригад, які переоснащуються силами США і союзників, а також трьох додаткових бригад, “повністю укомплектованих Україною”, тобто оснащених шляхом реконструкції і “канібалізації”.

Гриф секретності, що використовується в документах

  • C: Конфіденційно.
  • ІУІ: Іноземна урядова інформація.
  • FISA: Закон про нагляд за іноземною розвідкою. За словами директора Національної розвідки, “інформація, отримана або похідна від методу розслідування, що вимагає судового наказу FISA або іншого дозволеного FISA збору…”, хоча документи свідчать, що це також стосується якогось “альянсу”, схожого на “П’ять очей” (нижче), оскільки він з’являється в документах як FVEY/FISA.
  • FVEY: Five Eyes. Інформація, яка може циркулювати в США, Канаді, Великобританії, Австралії, Новій Зеландії.
  • HCS-P: Human Intelligence (HUMINT) Controlled System – Product – Система, керована людським інтелектом (HUMINT). Підрозділ вказує на розвіддані, що стосуються звітності джерел HUMINT, а не операцій або ідентифікації цих джерел, що позначається HCS-O для операцій.
  • NF/NOFORN: Без закордонного розповсюдження.
  • OC/ORCON: Контролюється джерелом, застереження, яке зазвичай стосується інформації, отриманої ЦРУ.
  • REL TO USA: Оприлюднення у Сполучених Штатах.
  • RELIDO: Розкривається посадовою особою з питань розкриття інформації. Інформація, яка може бути надана іноземцям на розсуд вищого командування.
  • RSEN: чутлива до ризиків.
  • S: Секретно.
  • SI-G: Спеціальна розвідка – відсік “Гамма”. Інформація, отримана в результаті перехоплення сигналів, у тому числі з супутників.
  • TK: Talent Keyhole. Інформація, отримана з розвідувальних супутників.
  • TS: Цілком таємно. Згідно з Виконавчим наказом 13526, несанкціоноване розголошення матеріалів з грифом “Цілком таємно”, за визначенням, “обґрунтовано може завдати виключно серйозної шкоди національній безпеці” Сполучених Штатів.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW