Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях



Телеграм-канали, які масово стали створювати на окупованих територіях одразу із початком окупації, дуже швидко набирали аудиторію завдяки корисній для людей інформації: де взяти їжу та воду, як знайти родичів, де відшукати захоронення загиблих близьких та відновити документи. «Ми поза політикою», - демонстративно заявляли адміністратори цих каналів. Проте дуже швидко вони перетворились на джерело дезінформації і антиукраїнської та антиєвропейської пропаганди на захоплених територіях.

Зараз на території Донеччини існує декілька десятків Телеграм-каналів, які поширюють відверту дезінформацію, а також пропагандистські тези. Умовно їх можна поділити на три групи.

  • Телеграм-канали, створені представниками, очільниками окупаційних адміністрації Донеччини: ТГ Деніса Пушиліна, Віталія Хоценко, Костянтина Зінченко, Олега Моргуна.
  • Телеграм-канали  окупаційних адміністрацій: Маріуполя, Донецька, Волновахи, Володарського, Мангушу, Новоазовського району.
  • Телеграм-канали, які позиціонують себе як незалежні, але насправді ретранслюють всі основні фейки, які виходять із центральних кремлівських джерел. Адміністратори цих каналів грубо обривають і блокують будь-які думки та висловлювання читачів, які суперечать основній лінії російської влади. «Типичный Донецк», «Волноваха, Донское, новости», «Мариуполь Наш», «Наш Мариуполь», «Новый Мариуполь», «Мариуполь 24», «Волноваха Новости», «Волноваха инфо», «Володарское», «Новоазовская телега», «Донецк», «Оплот ТВ», «Донбасс решает», «Басурин о главном».

Ми проаналізували ті антиукраїнські тези та наративи, маніпуляції, які дозволяли собі російські пропагандисти останні два тижні.

Фейк: Польща не полишила планів поділити України, а самі поляки втомились від українців в своїй країні.

Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях, фото-1

Джерело поширення: Інформацію каналу «Осташко. Важное» поширили Телеграм-канали «Оплот ТВ» та «Донбасс решает».

Спростування: Це дуже старий фейк. Він народився ще в березні 2014 року. І російські пропагандисти витягли його із шухляди на фоні візиту Президента України Володимира Зеленського в Польщу.

Насправді історія появи цього фейку виглядає так. В 2014 році до Міністерства закордонних справ Польщі надійшов офіційний лист із державної думи Росії з пропозицією поділити територію України. Тодішній заступник голови Держдуми РФ, лідер ЛДПР Володимир Жириновський пропонував Польщі вимагати референдуму щодо прихильності до Польщі в п’яти західних областях України: Волинській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській та Рівненській. Польський канал TVP1 підготував сюжет про цю пропозицію росії, яка була засуджена польським урядом. Проте сам новинний сюжет про факт появи такої пропозиції з боку російського уряду став використовуватися російською пропагандою заради фейкового твердження, що ось, бачите, в Польщі обговорюють поділ України.

Протягом останніх 8 років ця тема декілька разів виникала. Минулоріч в особистому профілі у Фейсбуці Бояна Чукова з’явилась інформація з картою погоди в Польщі, де немов би Україна внесена як частина Польщі. Проте і це виявилось фейком. Проєкт «Фактчек.бг» детально описав, як створювалася фейкова карта погоди.

Починаючи з 2014 року тема  польсько-українських відносин постійно підіймається пропагандистами. Їм потрібно розколоти дружні взаємовідносини між країнами. Одним із засобів є відео побутових конфліктів, які періодично виникають між людьми у Польщі. Наприкінці березня такі відео поширювали і російські пропагандистські канали на окупованій частині Донеччини.

Але були і свіженькі інтерпретації. Канал «Оплот ТБ» процитував Володимира Зеленського, який під час візиту в Польщу сказав наступне: «У майбутньому між нашими народами не буде існувати жодних кордонів: політичних, економічних і – що дуже важливо – історичних».

Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях, фото-2

Пропагандисти прокоментували цю цитату українського президента як пропозицію про поглинання України Польщею.

А Телеграм-канал «Маріуполь наш» дозволив собі трошки гумору з цього приводу.

Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях, фото-3

Фейк: Мета Заходу – підкорити росію, а потім рушити на Китай

Джерело поширення: майже всі пропагандистські Телеграм-канали з посиланням на «Раша Тудей». 

Спростування: Міністр закордонних справ Лавров під час публічних виступів стверджує, що мета Заходу – підкорення росії, і це, на думку Лаврова, беззаперечний факт.

«Не приховують, що коли Росія буде підкорена, так вони висловлюються, наступною метою буде Китай, та й взагалі будь-яка країна, яка наважиться діяти самостійно», - заявив Лавров під час спілкування з російськими журналістами.

Це маніпулятивне твердження не підкріплялось жодними доказами. Жодного разу політичне керівництво Європейського Союзу не робило заяв про необхідність підкорення росії. До 24 лютого 2014 року ЄС всебічно поширював співпрацю з росією, особливо в нафто-газовій галузі, попри збройну агресію, яку росія вела на території України з 2014 року. Проте після початку повномасштабного наступу погляди на співпрацю з росією у ЄС, дійсно, змінились. "Росія має зазнати поразки, Україна має здобути перемогу", - такий висновок був зроблений у підсумках останньої Мюнхенської безпекової конференції, цитує ВВС.

Але перемога України – це не «підкорення росії», як стверджує Лавров. Тож, він маніпулює, як і зазвичай.

Фейк: Захід не зможе поставити Україні обіцяні 1 млн снарядів. І тут-таки – Захід передав Україні зброї більше, ніж їй потрібно.

Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях, фото-4

Джерело розповсюдження: Оплот ТВ, «Типичный Донецк», «Донбасс решает», «Мариуполь 24».

Спростування. Ще в березні Європейський Союз ухвалив великий снарядний план для України - виробництво 1 млн снарядів 155-мм калібру. Проте 5 квітня видання Politikoопублікувало матеріал, в якому розповідається, що виникли проблеми з узгодженням цього плану. Проблема така: частина країн Європейського Союзу вважає, що розміщувати військове замовлення на виробництво снарядів потрібно виключно на підприємствах Європейського Союзу. Інша частина країн ЄС не проти розмістити частково замовлення і в інших країнах, наприклад в компаніях Туреччини. Саме ці розбіжності і намагаються зараз узгодити країни ЄС. А поки триває процес, країни поставляють потрібні снаряди із власних складів.

Тобто про неспроможність виконати оборонне замовлення не йдеться. Проте російські пропагандисти використовують розбіжності, що виникли між країнами ЄС, для розповсюдження фейку.

І як часто буває з російською пропагандою, в той же час, коли вони кажуть про неспроможність ЄС надати Україні необхідну кількість боєприпасів, російські пропагандисти поширюють протилежну тезу: ЄС вже передав Україні більше зброї, ніж їй потрібно. І всі розмови країни, що зброї не вистачає, - це просто брехня з боку українського уряду.

Вперше про це на Донеччині написав терорист Басурін у своєму Телеграм-каналі.

Едуард Басу́рін — військовий злочинець, діяч терористичної організації «ДНР», «заступник командувача» корпусу міноборони «республіки» з 2015 року. Тож не виключаємо, що поширення певних тез на його Телеграм-каналі є виконанням завдання керівництва російської армії.

До речі, його канал містить великий набір не тільки пропаганди, а і теорій змов. Наприклад, в ефірі Раша Тудей Басурін на початку квітня розповідав «про реалізацію групою західних ляльководів свого плану щодо насадження у світі ідеології біоекотехнофашизму та перетворення людини на підконтрольний біоресурс», потім поширював це на власному каналі і на інших ТГ-каналах Донецької області. Але ми навіть не знаємо, як спростовувати таку відверту маячню.

Метою таких заяв може стати підрив довіри європейських партнерів України щодо подальшої підтримки у протистоянні з росією.

В якості підсилення цього напрямку роботи рос. пропаганди окупаційні Телеграм-канали розповсюджують інформацію про акції протесту у Європі, які проходять під прапорами росії та «ДНР/ЛНР» під гаслами – «не посилайте Україні зброю, посилайте дипломатів».

Фейк: 50 країн НАТО беруть безпосередню участь у воєнному конфлікті в Україні. І тут же – НАТО готове вступити у війну росії з Україною.

Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях, фото-5

Джерело розповсюдження: канал Пушиліна, «Правда ДНР», «Оплот ТВ», «Донбасс решает», «Мариуполь Наш»

Спростування. Стосовно НАТО, російські пропагандисти останніми тижнями просували дві основні тези, які протирічать одна одній. З одного боку, вони стверджували, що НАТО вже воює з росією. З іншого боку, казали, що не воює, але ось-ось розпочне воювати.

Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях, фото-6

Ця непослідовність краще за будь-які інші доводи доводить абсурдність тверджень російської пропаганди. 

Для доведення своєї правоти власній аудиторій пропагандисти взагалі не витрачають зусиль. Наприклад, інформацію про те, що НАТО вже готове до безпосередньої участі в конфлікті, «Донбасс решает» супроводжує ось таким фактом: «Захід давно про це пише». Ось і всі докази. А далі – розповідь про візит у Польщу принца Уельського Вільяма.

Вже через декілька днів після цього цей самий канал перераховує кількість країн НАТО, які вже беруть безпосередню участь у війні. Спирається на перелік країн, які постачають Україні зброю. І на цій підставі канал доводить, що вже 50 країн НАТО безпосередньо воюють на боці України проти росії.

Насправді,  в НАТО входить лише 31 країна. 

Єдина країна, яка заявила, що готова вступити у війну, але лише у тому разі, якщо Україна програє на полі бою, це Польща. Інші країни заявляють про те, що не мають намірів воювати, бо це може призвести до третьої світової війни.

Фейк: Україна віддала на аутсорсінг Заходу  керування країною

Джерело розповсюдження: Телеграм-канали «Донбасс», «Оплот ТВ», «Новороссия ТВ», «Донбасс решает».

Спростування. Теза про те, що Україна керується Заходом, походить ще з 2014 року. В цю ж тематику додаються заяви про те, що Україна – несправжня держава, що вона не має власних ресурсів і що вона взагалі без підтримки Заходу ні на що не здатна.

На цьому тижні донецькі Телеграм-канали цитували так званого експерта  "Ізборського клубу Новоросії" Андрія Коновалова, який розповідав про неспроможність України без західного керування.

А два тижні тому, на початку квітня, «Оплот ТВ», «Донбасс решает» та «Маріуполь 24» поширили наступну заяву: «Видання "Гардіан» констатує, що київський режим керується з-за кордону. 

«Ця ситуація названа "кошмарною" (редакцією «Гардіан» - ред.), вона " матиме наслідки для громадянського суспільства в довгостроковій перспективі". Вартість реконструкції економіки України оцінюється Світовим банком уже в $411 млрд. Ця цифра лише зростатиме», - цитують Телеграм-канали невідому статтю.

Невідому, тому що немає назви статті, немає посилання. 

Проте ми спробували знайти статтю. За останні два місяці на сайті The Guardian є тільки одна стаття,  яка містить оцінку руйнувань та суму інвестицій, необхідних для відновлення економіки Rebuilding in a warzone: no time for grand visions in Ukraine  Відбудова зони воєнних дій: немає часу на великі візії в Україні.

В цій статті розповідається про руйнування на Київщині, фонд United24, який збирає гроші на відбудову інфраструктури. Про корупцію, яку засуджують Вашингтон та Брюссель, а також про правильну реакцію української влади на факти корупції. Звісно, йдеться і про фінансову допомогу Україні вистояти в цій війни. Проте там жодного слова немає про зовнішнє керування. Це вигадані, безпідставні висновки, які роблять самі пропагандисти.

Фейк: Українським спортсменам заборонили брати участь у олімпійських змаганнях, якщо там будуть виступати російські спортсмени.

Огляд російської антиукраїнської пропаганди і антиєвропейських наративів у Телеграм-каналах, створених на окупованих територіях, фото-7

Джерела розповсюдження: Оплот ТВ

Спростування. Міжнародний олімпійський комітет 28 березня 2023 року вирішив повернути до змагань російських та білоруських спортсменів. Звісно, не всіх. Введені певні обмеження щодо участі спортсменів з цих країн. Проте українська сторона вимушена була реагувати на таке рішення МОК. 

Кабінет Міністрів дав доручення профільному Міністерству молоді та спорту внести певні зміни в правила, що діють в національних збірних зараз, для того щоб уникнути взаємодії українських спортсменів з представниками країн-агресорів на спортивних змаганнях.

Цю тезу одразу підхопили російські пропагандисти. В Москві запустили дезінформацію про те, що «київська влада заборонила своїм спортсменам брати участь у олімпіаді, якщо в ній будуть брати участь російські та білоруськи спортсмени».

Але правда полягає в тому, що ніякої заборони для українських спортсменів не існує. Натомість є рішення позбавляти збірні з певних видів спорту статусу національних, якщо вони таки ухвалять рішення змагатися разом з представниками країн-агресорів.

Детально роз’яснення щодо цього в інтерв’ю телеканалу «24 канал» дав заступник міністра Міністерства молоді та спорту Матвій Бідний. 

«Не говоримо, що команда, навіть якщо туди їдуть росіяни, туди не їде. Ні. Їдуть наші представники, вони подають протести. Вони фіксують всі порушення. Наша команда має туди їхати, показувати та на прикладі доводити, що ніякої нейтральності в цьому випадку бути не може. І підкреслювати чому. Там десь прапор, там десь символи національні, десь спортсмени, які є службовцями силових структур Росії чи Білорусі», - наголосив заступник міністра.

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW