В Ірані засудили 10 військових за збиття українського авіалайнера у 2020 році



Що відомо про вироки винним у авіакатастрофі літака МАУ 

Зазначається, що відповідно до вироків суду, військово службовці отримали від 1 до 13 років тюремного ув’язнення.  Розслідування справи тривало протягом трьох років. З цього приводу вже було проведено близько 20 судових слухань. 

Головним обвинувачуваним у справі виступає командуючий системою оборони Тор М-1. 

Його засудили до трьох років позбавлення волі за причетність до трагічної загибелі 176 пасажирів і членів екіпажу, які перебували на борту рейсу PS752 літака МАУ.  Окрім цього суд постановив ще на 10 років подовжити термін його тюремного ув’язнення за обвинуваченнями у ігноруванні протоколу безпеки і трагічні наслідкі загибелі багатьох людей через його дії. 

8 січня 2020 року український рейс PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" був збитий іранськими військовими під час вильоту з Тегерана. Літак був уражений двома іранськими ракетами. Жертвами катастрофи стали 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, зокрема громадяни України.

Як Україна і світ боролись за розслідування обставин катастрофи 

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) подала позов проти Ірану за збитий пасажирський літак над Тегераном. 

Позов проти Ірану було подано до суду в Онтаріо (Канада) у січні цього року. У ньому Іран та Корпус вартових ісламської революції вказані двома відповідачами.  Представники України, Канади, Швеції, Великої Британії та Афганістану створили спільну Міжнародну групу з координації допомоги жертвам катастрофи з метою вироблення єдиної позиції для ведення переговорів з Іраном. У червні 2021 року стало відомо, що Афганістан більше не братиме участі у переговорах з Іраном. 17 березня 2021 року Іран представив остаточний звіт щодо розслідування катастрофи літака авіакомпанії МАУ.

У документі йдеться, що літак знищили через помилку оператора системи протиповітряної оборони, який визначив його як ворожу ціль. В МЗС України зміст документа назвали "цинічною спробою приховати істинні причини збиття літака". У червні 2021 року уряд Канади оприлюднив висновки щодо розслідування збиття літака PS752. Згідно з ними, немає доказів, що збиття було запланованим, водночас влада Ірану несе відповідальність за катастрофу. 6 січня 2022 року глави МЗС України, Канади, Швеції та Великої Британії у спільній заяві повідомили, що Іран категорично відмовився від колективних переговорів щодо виплати репарацій за збиття літака МАУ.

У заяві сказано, що оскільки Іран несе міжнародно-правову відповідальність перед постраждалими державами, це питання має обговорюватися колективно, щоб забезпечити справедливе та однакове ставлення до всіх жертв трагедії.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW