В Україні виписали вже понад 100 тисяч електронних рецептів



В Україні станом на 15 квітня виписали вже понад 100 тисяч електронних рецептів на рецептурні ліки.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Після впровадження е-рецепта на лікарські препарати все більше аптек починають працювати в Електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Адже це дозволяє пацієнтам придбавати ліки у сучасний та зручний спосіб. Так, на сьогодні в ЕСОЗ вже було сформовано понад 100 тисяч електронних рецептів на рецептурні ліки", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ поінформували, як знайти найближчу аптеку, яка працює з ЕСОЗ і відпускає ліки за е-рецептом.

"На перехідному етапі пацієнт сам може обрати тип рецепта – електронний чи паперовий – відповідно до того, яким із них йому зручніше скористатись. Коли пацієнт обирає електронний рецепт, він отримує номер рецепта та унікальний код його погашення у вигляді смс-повідомлення. Для того, щоб придбати ліки в аптеці за рецептом, достатньо лише повідомити ці дані фармацевту", - зазначили у МОЗ.

Знайти найближчу до вас аптеку, яка відпускає ліки за електронним рецептом, можна на спеціальному дашборді. Для цього:

- Відкрийте дашборд «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом».

- Оберіть область, тип та назву населеного пункту, в якому ви проживаєте.

- Зверніть увагу, що якщо ви отримали рецепт на наркотичні (психотропні) ліки, необхідно позначити відповідну програму («Програма еРецепта» – «Наркотичні (психотропні) ліки») – тоді вам стане доступним перелік аптек, які мають необхідну ліцензію.

- Після цього на дашборді зʼявиться карта з позначками доступних аптек, а також перелік адрес аптек, які відпускають ліки за е-рецептом. Оберіть аптеку, яка буде найбільш зручною для вас.

Що важливо знати перед придбанням ліків за е-рецептом:

- Придбати ліки за е-рецептом може як сам пацієнт, так і його родич чи соціальний працівник. Для цього лише потрібно передати номер рецепта та код його погашення людині, яка буде купувати ліки.

- В аптеці фармацевт запропонує пацієнту наявні лікарські засоби, які містять активну речовину, що призначив лікар. Так можна придбати не конкретну торгову назву препарату, а й інші його аналоги, керуючись власним вибором та бюджетом. 

- Пацієнт може погасити рецепт частково, тобто придбати меншу кількість ліків, аніж призначив лікар. При цьому повторно отримувати рецепт для придбання залишку ліків не потрібно.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW