Страсна п'ятниця: історія, традиції та що не можна робити перед Великоднем



Страсна П'ятниця - остання п'ятниця перед Великоднем. У православних християн всього світу це найскорботніший день у році.

Редакція сайту 0512.ua розповідає історію свята, традиції та що не можна робити в цей день. 

Історія свята

Страсна п'ятниця: історія, традиції та що не можна робити перед Великоднем

Її назва походить від виразу “Страсті Христові” і вважається найсуворішим днем тижня. Саме в цей день, згідно з Євангелієм, Ісус був засуджений на страту та здійснив хресну дорогу на Голгофу, де був розіп’ятий.  

Розп'яття на хресті було найганебнішою стратою. Такою смертю страчували : розбійників, убивць, бунтівників і злочинних рабів. Окрім нестерпних болів у всіх частинах тіла і страждань, розп'ятий відчував страшну спрагу. Коли все було приготовлено, воїни розіп'яли Ісуса Христа. Коли ж розпинали його, Ісус казав: “Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять”. При хресті Спасителя стояли його мати Марія, апостол Іван, Марія Магдалина і ще декілька жінок, які вшановували його. З тієї години, як Ісус був розп'ятий, сонце затьмарилося і настала темрява всією землею і тривала до самої його смерті. 

Згідно з переказами, Ісус провисів на хресті близько 6 годин. Останніми його словами були: "Звершилося... Отче! В руки Твої віддаю дух Мій". Щоб переконатися в смерті розп'ятого, один з вояків проколов його ребро, з якого витекли кров і вода, – за одним із тлумачень, символи майбутніх таїнств Євхаристії та Хрещення.

Що можна і не можна їсти у Страсну П'ятницю

Страсна п'ятниця: історія, традиції та що не можна робити перед Великоднем

Страсна П'ятниця є одним з найсуворіших днів Великого посту. Тому в цей день краще утриматися від вживання будь-якої їжі. Дозволяється вживати лише хліб та воду і тільки після виносу Плащаниці під час вечірньої служби в церкві. Під забороною в Страсну П'ятницю і алкоголь.

Проте, є винятки, які діють протягом всього посту. У Страсну п'ятницю вагітні і годуючі жінки, діти, старі, хворі і мандрівники можуть не дотримуватися посту.

Прикмети: що можна та не можна робити

Страсна п'ятниця: історія, традиції та що не можна робити перед Великоднем

У Страсну п’ятницю згадують всі земні страждання Ісуса Христа, тож у цей день не можна робити будь-яку роботу: шити, різати, прибирати. Також кажуть, що в цей день не можна випікати паски та фарбувати яйця. 

Не можна також працювати на землі. Існують повір’я, якщо посіяти чи посадити рослину у цей день, то вона захворіє і не дасть плоду. Також в цей день варто відмовитися від веселощів та розваг.

Цього дня також варто підтримувати дружню атмосферу в родині. Можна сходити у церкву та принести додому 12 свічок. Свічки потрібно поставити вдома біля ікон та дати догоріти до кінця. Вважається, що ці свічки наповнять будинок сильною позитивною енергетикою і захистять родину від бід.

Раніше Редакція 0512 розповідала скільки коштує великодній кошик у Миколаєві та у скільки обійдеться миколаївцям паска.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW