У Чернівцях представили кращу проєктну пропозицію Центрального парку



Завершили всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію комплексного благоустрою Центрального парку Шевченка. Переможцем став колектив з Одеси. 

З 22 грудня 2022 року тривав всеукраїнський відкритий конкурс на кращу проєктну пропозицію благоустрою парку Шевченка.

До участі в конкурсі зареєструвалось 15 авторських колективів з різних міст України, зокрема з Чернівців, Києва, Одеси, Запоріжжя та інших. На розгляд журі було подано 8 проєктів, - повідомила міська рада.

Основним завданням конкурсантів було розробити архітектурне рішення з яскраво втіленою стилістичною ідеєю, що виявить індивідуальні риси парку, з максимальним збереженням цінних насаджень, врахувати потреби відвідувачів парку.

Переможцем конкурсу обрали проєкт авторського колективу з Одеси: Архітектурне бюро SPACE ODYSSEY ARCHITECTS - Євген Чернат, Ганна Чернат, Валерія Полянська, Мая Горшкова. Проєкт-переможець отримує грошову винагороду у розмірі 120 000 грн. 

Про проєкт.Концепція має за мету посилити наявну природність, структуру. Велика кількість різноманітних видів зелених насаджень робить з парку справжній ліс серед міста. Тому кожне нове втручан­ня спроєктовано з повагою до наявної рослинності, зберігає, або взаємодіє з нею.

Головна інтервенція проєкту — Садова алея — спрямована на знайомство відпочивальника з парком та веде його крізь зелень, оминаючи урба­нізовані алеї та площі. На своєму шляху, відвідувачі проходять крізь різні ландшафтні та функціональні зони.

Ландшафтне різноманіття парку знайомить з природою Чернівеччини та проводить крізь луко­ві трави серед дерев, темний прохолодний ліс та підніжжя скель із замшілими валунами й камінням серед рейнгарденів, наповнених дощами.

Друге місце та премію у розмірі 80 000 грн отримав проєкт авторського колективу з Києва: Ярослав Саражинський, Аксинія Потиліко, Олександр Сенів.

Концепція парку.«Парк стихій – це місце, в якому кожен може знайти свою стихію!». «Місце, в якому все знаходиться в гармонії»

Стихія - в античній і середньовічній натурфілософії одна з чотирьох  першооснов світу: вогонь, вода, земля і повітря.

Оскільки парк - це природнє середовище, де мешканці міста можуть хоч трохи "поспілкуватись" із природою, вирішили цікаво розкрити природу через її чотири основні елементи, поділивши парк на чотири відповідні тематичні зони, кожна з яких уособлює, розкриває та дає людині відчути певну природну стихію.

Третє місце із премією у розмірі 50  000 грн посів проєкт авторського колективу з Києва: Компанія LDesign – Катерина Мацюк, Вікторія Качура, Тетяна Спіранська, Дмитро Мазур, Андрій Чалий.

Читайте: Що буде з реконструкцією Центральної площі Чернівців

Ще не підписані на наш Telegram канал? Зробіть це зараз

Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber (новини Чернівців)



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW