Шрами війни: як російські загарбники понівечили спортивні комплекси Лиману



До повномасштабного вторгнення російських окупантів на території Донецької області реалізовувалося дуже багато проєктів, спрямованих на виховання сильної здорової молоді. Зокрема, багато зусиль було спрямовано на розбудову спортивної інфраструктури: нові сучасні об’єкти з’являлися з року в рік у різних куточках Донеччини.

На жаль, велика їх кількість внаслідок війни була зруйнована або пошкоджена.

Єдиним в Україні мав стати велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX у місті Лиман, спорудження якого відбувалося з серпня 2020-го по вересень 2021 року в рамках президентської програми «Велике будівництво».

Читайте: У Лимані завершили спорудження унікального в Україні велокомплексу - ФОТО

Стартова рампа з пневматичними стартовими воротами, велотрек із трамплінами, триповерховий гуртожиток з тренажерним залом та їдальнею – усе це було зведено задля виховання нових чемпіонів серед учнів Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велосипедного спорту, а також для проведення навчально-тренувальних зборів та змагань за участю спортсменів збірної України. У 2022 році тут мали пройти турніри регіонального, всеукраїнського та міжнародного рівнів, проте всі плани безжально знищили російські загарбники.

Читайте: У Лимані окупанти зруйнували унікальний велокомплекс

На території велокомплексу зруйновано адміністративну будівлю, котельню, гаражі, господарські приміщення. Пошкоджено гуртожиток (вибито вікна, пошкоджено дах будівлі, фасад, пошкоджено внутрішні приміщення, комунікації), трасу ВМХ (віражі, стартову рампу, трибуни, освітлення), а також зовнішні комунікації.

Наприкінці 2022 року спортивний комплекс було законсервовано з метою недопущення подальшої руйнації. Після завершення експертного обстеження отримано оцінку технічного стану конструкцій будівель і споруд: об’єкт перебуває у аварійному стані та потребує відновлювальних робіт з капітального ремонту. Категорія технічного стану (КТС) – «4».

Окрім велобази, значних руйнувань окупаційні війська завдали в Лимані фізкультурно-спортивному комплексу «Локомотив». Руїни сьогодні залишилися від спортивних залів, де діти масово займалися волейболом і дзюдо, де виховувалися чемпіони України, володарі нагород міжнародних змагань. Також пошкоджено дах, вітражі плавального 25-метрового басейну.

Загалом під час російського повномасштабного вторгнення, що триває з 24 лютого 2022 року, наразі в Донецькій області, за попередніми даними, пошкоджено та зруйновано 64 спортивних об’єкти у містах Авдіївка, Бахмут, Волноваха, Вугледар, Гірник, Дружківка, Костянтинівка, Красногорівка, Лиман, Маріуполь, Мар’їнка, Миколаївка, Мирноград, Покровськ, Родинське, Сіверськ, Слов’янськ, Соледар, Українськ, смт Велика Новосілка, смт Володимирівка (остаточну кількість зруйнованих об’єктів спортивної інфраструктури в тимчасово окупованих населених пунктах встановити неможливо):

  • -12 стадіонів (зокрема, у Волновасі – єдиний стадіон у районі побудовано у 2020 році в рамках програми «Велике будівництво»),
  •  3 плавальних басейни («Нептун» у місті Маріуполь, відремонтовано у 2021 році в рамках програми «Велике будівництво», м. Слов’янськ та м. Бахмут),
  •  2 льодові арени (міста Маріуполь та Дружківка),
  •  2 легкоатлетичних манежі (міста Маріуполь та Костянтинівка),
  •  16 спортивних комплексів,

За матеріалами управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

Читайте: 

  • "Народного мера" Пономарьова помітили у Лимані
  • Поліцейські доставили гуманітарну допомогу мешканця сіл Лиманської громади
  • Фото Лиману одразу після звільнення

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW