Як вступ Фінляндії до НАТО вплине на росію та Україну



4 квітня 2023 року Фінляндія офіційно стала 31 членом НАТО. Урочиста церемонія відбулась у Брюсселі, де замайорів фінський прапор. Символічно, що цей день також є 74-ми роковинами створення Альянсу.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували як вступ Фінляндії до НАТО вплине на росію та Україну, передає редакція.

Вперше за останні 19 років Північноатлантичний альянс розширився у східному напрямку. Ратифікація фінського вступу тривала менше року і на тлі війни в Україні стала найшвидшою в історії військово-політичного союзу. Реакція росії на приєднання Фінляндії до НАТО була прогнозованою. Речник путіна д. пєсков заявив, що кремль сприймає розширення Альянсу як посягання на безпеку і національні інтереси росії та «вживатиме заходів як в тактичному, так і в стратегічному плані».  

Як вступ Фінляндії до НАТО вплине на росію та Україну, фото-1

Розширення НАТО на Схід кардинально змінює безпекову ситуацію в Північній Європі та регіоні Балтійського моря і, безумовно, матиме наслідки для НАТО, росії й України.

Як це вплине на Альянс і Фінляндію?

По-перше, вступ Фінляндії до НАТО ще більше змінить баланс сил на користь Альянсу. Адже Фінляндія приєднується до спільної протиракетної та протиповітряної оборони і групи планування ядерної оборони НАТО, а також додасть Альянсу понад 257 тис. своїх військовослужбовців, 1500 артилерійських установок, 64 винищувачі п’ятого покоління F-35 американського виробництва. 

Крім того, на користь НАТО зміниться вплив флоту росії в Балтійському морі. Після приєднання до Альянсу Швеції, Балтійське море стане внутрішнім морем НАТО, а Естонія та Фінляндія зможуть за необхідності закрити Фінську затоку, відрізавши її від калінінградського ексклаву. Щоразу, коли російським кораблям доведеться висуватися з баз у російській частині Фінської затоки, потрібно буде запитувати дозволи Гельсінкі, Стокгольма й Таллінна на переміщення в їхніх територіальних водах. 

Для Фінляндії це означає завершення ери «фінляндизації» (нейтрального статусу та особливих дружніх відносин з росією, а раніше з срср) та отримання найнадійнішої гарантії від нового нападу росії, згідно з 5-ю статтею договору НАТО. 

Як вступ Фінляндії до НАТО вплине на росію та Україну, фото-2

Як це вплине на росію?

росія продемонструвала нечисленним прихильникам кремля у світі нездатність заблокувати подальше розширення НАТО, що стало дискредитуючим фактором. Більше того, розв’язана путіним війна дала протилежний ефект, адже переконала Швецію та Фінляндію відмовитися від нейтральності та позаблоковості. Так, НАТО продовжило своє розширення на північному сході, кремль одержав додаткові 1340 км російсько-фінського кордону з Альянсом, а загалом сухопутний кордон країн НАТО з росією після 4 квітня збільшився до 2600 км. У зоні ураження стали стратегічні бази російських міжконтинентальних балістичних ракет на кордоні з Фінляндією, санкт-петербург і бази північного та балтійського російських флотів. Через понесені в Україні втрати росія не може відповісти на розширення НАТО суттєвим нарощуванням конвенційних озброєнь на кордоні з Фінляндією, що завдало стратегічного й політичного удару по російському президенту.

По-друге, вступ Фінляндії до військового союзу зруйнував меседжі російської пропагандистської машини щодо «червоних ліній» наближення Альянсу до кордонів росії. Для російської аудиторії це може стати каталізатором стрімкого падіння рейтингу довіри до влади та початком руйнування кремлівського режиму зсередини.

Як вступ Фінляндії до НАТО вплине на росію та Україну, фото-3

Як це вплине на Україну?

По-перше, для України розширення НАТО за рахунок Фінляндії не створює негайних наслідків. Проте, у довгостроковій перспективі, посилення НАТО за рахунок послаблення росії дозволить Україні зміцнити свої позиції у Східній Європі та загалом на пострадянському просторі, який поступово переходить у постросійський простір.

По-друге, «особливий фінський шлях» підвищує очікування України на прискорену процедуру вступу до військово-політичного союзу без перехідного періоду у вигляді «Плану дій щодо членства в НАТО». Зрозуміло, що скористатися цим прецедентом ми зможемо після війни і у разі перемоги над росією, адже багато країн Альянсу не готові сприйняти ризики ядерного конфлікту з росією.

Як вступ Фінляндії до НАТО вплине на росію та Україну, фото-4

По-третє, необхідність посилення військової присутності вздовж нового кордону з НАТО призведе до вимушеного ослаблення військового потенціалу рф на українському фронті, що сприятиме проведенню Україною контрнаступальних заходів. 

Агресія росії проти Україна надала Євроатлантичній інтеграції у Східній Європі нового потужного імпульсу та призвела до переформатування старої архітектури безпеки у Європі та остаточної ліквідації «буферних зон», які відділяли росію та Захід. За погрозами в кремлі намагаються сховати свій величезний геополітичний програш, який закінчиться вступом до НАТО Швеції, а в перспективі – України.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW