Покровськ повертає своє: в громаді тривають обговорення щодо перейменувань вулиць



1 квітня розпочалися громадські обговорення, в яких покровчани мають визначити нові чи залишити старі урбаноніми - власні імена внутрішньоміських топографічних об'єктів. До 1 травня включно всі члени громади можуть висловити свою думку щодо перейменування.

Цей процес має важливе значення. Попри те, що триває війна (а якщо розібратися, то саме тому, що триває війна) в українських містах процеси перейменування набувають важливого значення — через них відбувається впровадження політики пам’яті. Пам’ятники та назви вулиць є частиною образу міста, а його елементи впливають на нас як на індивідуальному, так і на суспільному рівні. Коли ми живемо на вулиці, що має ім'я російського ідеолога, то у свідомості нормалізуємо загарбницьку поведінку. 

На території України радянська влада давала назви вулицям, бібліотекам та культурним закладам не на честь української інтелігенції, а на честь росіян — навіть тих, що брали участь у репресіях проти українського народу. Впливаючи таким чином на публічний простір, російська влада намагалась знищити культурну спадщину і пам’ять українців. 

Покровська міська військова адміністрація закликає мешканців активно долучатися до процесу перейменування, брати участь в обговореннях та погоджуватися чи не погоджуватися із запропонованими варіантами змін. Створюйте комфортні для себе й майбутніх поколінь означники простору існування, беріть участь у написанні тексту власного міста.

Перейменування назв вулиць, пов'язаних із загарбницьким режимом, – обов'язкова умова того, щоб у нашій державі відбулися позитивні суспільні перетворення.

Покровська МВА пропонує вашій увазі декілька топонімів з тих, які запропоновано до зміни.

  • вул. 8 Березня - вул. Української Берегині

Підстава для перейменування: 8-е Березня – Міжнародний жіночий день. Ідея Міжнародного жіночого дня запропонована Кларою Цеткін (Соціал-демократична партія Німеччини) на великій жіночій зустрічі, організованій Соціалістичним Інтернаціоналом у Копенгагені 26 і 27 серпня 1910 року. Святкування набуло поширення в основному в СРСР та соціалістичних країнах.

Підстава для нової назви: з метою зазначення історично шанобливого відношення до української жінки. Берегинею (Оберегою) в часи Козаччини позначали Жінку і Дружину, підкреслюючи її високу соціальну роль. Протягом багатьох століть українки не тільки не поступалися чоловікам у культурній, політичній, освітній і навіть військовій діяльності, але й подекуди перевершували їх. Крім того, українські жінки завжди були берегинями родини.

  • пл. Комарова - пл. Покровських Патріотів

Підстава для перейменування: Володимир Комаров (1927, Москва — 19671967) – льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу (1964, 1967). Загинув під час посадки космічного корабля "Союз-1". До міста стосунку не має.

Підстава для нової назви: з метою вшанування мешканців Покровської громади, які героїчно стали на захист територіальної цілісності батьківщини як під час гібридної війни у 2014 році, так і з перших днів повномасштабного вторгнення окупаційної армії рф на територію України.

  • пров. Леваневського - пров. Євгена Коновальця

Підстава для перейменування: Сигізмунд Леванєвський (1902 –1937) – льотчик, Герой Радянського Союзу. Народився в Санкт-Петербурзі. Загинув під час перельоту Москва – Архангельськ – острів Рудольфа – Північний полюс – Фербенкс (шт. Аляска, США). До міста стосунку не мав.

Підстава для нової назви: з метою вшанування українського державного, військового та політичного діяча, полковника Армії УНР, командира Січових Стрільців, засновника та першого голови ОУН, одного з ідеологів українського націоналізму.

  • пров. Московський - пров. Митрополита Андрея Шептицького

Підстава для перейменування: Москва - столиця російської федерації (в минулому російської імперії). Держави, яка не полишає цілі повернути України до своєї сфери впливу шляхом розхитування внутрішньополітичної ситуації в Україні, дезінформації, хаотизації суспільно-політичних відносин, а також шляхом воєнної агресії та геноциду українського народу.

Підстава для нової назви: з метою вшанування Предстоятеля Української греко-католицької церкви, митрополита Галицького, архієпископа Львівського. Доктора права і богослов'я, мецената (ХІХ-ХХ ст.).

  • пров. Новомосковський - пров. Івана Чистика

Підстава для перейменування: Москва - столиця російської федерації (в минулому російської імперії). Держави, яка не полишає цілі повернути України до своєї сфери впливу шляхом розхитування внутрішньополітичної ситуації в Україні, дезінформації, хаотизації суспільно-політичних відносин, а також шляхом воєнної агресії та геноциду українського народу.

Підстава для нової назви: з метою вшанування заслуженого лікаря-офтальмолога України, кандидата медичних наук, засновника офтальмологічного відділення Покровської міської лікарні.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW