"В Україні безробітних зобов'яжуть повернути одержану допомогу державі": в уряді назвали причину



Українцям, які під час війни втратили роботу та перебувають на обліку у центрі зайнятості, в уряді вирішили допомогти освоїти нові професії. На це держава виділить по 25 000 грн на кожного безробітного, який бажає пройти навчання. У разі, якщо громадяни після підвищення кваліфікації не влаштуються на роботу, вони повинні будуть повернути всі гроші, витрачені на їх освіту, назад державі.

Як інформує "biz.today.ua", цей механізм вже стартував. Таким чином, безробітні можуть отримати ваучери у центрі зайнятості на професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації та навчання. Раніше кошти на перекваліфікацію були доступні лише ветеранам війни. Наразі таку можливість мають і безробітні. Термін навчання становитиме до 10 місяців.

Кому доведеться повернути гроші за навчання

У разі припинення безробітним професійного навчання без поважних причин або відмови їм працювати за набутою професією протягом 30 календарних днів після припинення або завершення навчання, така особа зобов'язана відшкодувати центру зайнятості, який уклав з ним договір про професійне навчання, суму витрат на професійне навчання, проживання в період навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу або роботодавця та у зворотному напрямку, попередній медичний, психіатричний та наркологічний огляд.

Якщо безробітний успішно проходить курси, йому потім дається 15 днів на пошук роботи за новою професією. Якщо він у цей термін не вкладеться, то 25 000 грн доведеться повернути до державного бюджету.

Якщо безробітний проходить навчання, щоб потім зайнятися бізнесом, то протягом 30 календарних днів після здобуття освіти він має відкрити ФОП або зареєструватися як юридична особа, щоб не повертати гроші.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW