В Україні дорожчають яйця: експерти розповіли, яких цін очікувати перед Великоднем



Великодній кошик подорожчав майже вдвічі у порівнянні з минулим роком. Ціни зросли і на молочні продукти, і на м'ясо, але найбільше за рік подорожчали яйця. На сьогоднішній день цінник на яйця в 2,1 рази вищий, ніж перед Великоднем у 2022 році.

Експерти впевнені, що вартість яєць продовжуватиме зростати ще як мінімум два тижні. Очікується, що у квітні яйця можуть додати в ціні ще 10-15%.

У квітні минулого року, коли Великдень випав на 24 квітня, яйця коштували в середньому 36 гривень за десяток. Цього року Великдень в Україні відзначатимуть 16 квітня. Станом на 30 березня яйця продаються в середньому по 71–74 гривні за десяток. До Великодня ще 2 тижні, і більша ймовірність, що за цей час яйця подорожчають ще більше.

Так як яйця можуть зберігатися до 30 днів, щоб заощадити, закупити кілька десятків яєць можна вже зараз.

На думку аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлани Литвин, вже після великодніх свят українці зможуть спостерігати зниження попиту на яйця та поступове збільшення пропозиції від домогосподарств (які в Україні виробляють близько половини всього обсягу). Це призведе до зниження цін.

На початку літа експерт прогнозує падіння цін на яйця на 30-35%, що за сьогоднішніх цінниках буде десь 45 грн за десяток.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW