Затяжне багаторічне протистояння та абсолютна перемога: сценарії розвитку російсько-української війни



Кожен українець чекає закінчення війни, а з ним і нашої перемоги. Але коли це станеться, напевне ніхто сказати не береться. Перебіг подій російсько-української війни останніх місяців дозволяє зробити висновок, що російське керівництво не відмовляється від планів деконструкції Української держави.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували сценарії розвитку російсько-української війни, передає редакція. 

Будь-які компроміси з Україною і колективним Заходом означатимуть не лише кінець епохи путіна, а і завершення існування рф як єдиної держави. Тому для путіна єдиний шанс врятуватися – це не закінчувати війну.

У зв’язку з цим, вітчизняними та західними аналітиками розглядаються вірогідні сценарії того, що станеться з росією, Україною, Європою та рештою світу.

На їхню думку, війна може мати один із таких фіналів. 

Абсолютна військова перемога України та її союзників над рф

Сценарій передбачає повернення до кордонів 1991 року, включно з Кримом, Донецькою та Луганською областями. В рф такий розвиток подій призведе до краху путінської системи та реальних передумов для введення в росію міжнародного контингенту, проведення референдуму і вільних виборів щодо подальшої долі російської федерації.

Вірогідність: хоча певні західні експерти вважають абсолютну перемогу України далекою перспективою, дієвість цього варіанту буде вирішуватися на полі бою. А «переломний момент» настане в другій половині серпня, коли Україна буде готова до проведення контрнаступу – так вважає глава військової розвідки К. Буданов. Успішність такого сценарію залежить від низки факторів, зокрема стійкості Заходу підтримувати Україну фінансово і військово та здатності українців відбити масовану атаку росії, яка була анонсована на цю весну.

Затяжне багаторічне протистояння без серйозних рухів лінії фронту

За такого сценарію війна продовжуватиметься роками у вигляді боїв на лініях зіткнення, партизанських дій на окупованих територіях, бомбардувань України з території росії чи Білорусі. Перехід до позиційної війни, безумовно, є небажаним сценарієм для України, адже не вирішує питання її майбутнього і дає росії час для мобілізації економіки й населення на військові рейки.

Вірогідність: незважаючи на те, що путін взяв курс на довгу та затяжну війну на виснаження з метою ослаблення українських ресурсів, економіки та армії, Україна ніколи не погодиться на такий сценарій, якщо зможе запобігти цьому військовим шляхом.

Військова перемога рф над Україною та її союзниками

Найнегативніший сценарій передбачає, що навесні нові російські підрозділи переходять в наступ і поступово захоплюють Кривий Ріг, Слов’янськ, Краматорськ і Київ, та змушують українську владу погодитися на капітуляцію. Ймовірніше за все, одразу після падіння України російські війська вторгнуться ще до ряду сусідніх країн, зокрема Білорусь буде остаточно поглинута росією. У критичній небезпеці опиняться також країни Балтії, Польща, Молдова, Фінляндія, Грузія та ряд країн Центральної Азії. Враховуючи характер відносин сучасної рф з Іраном, Сирією, КНДР та КНР, посилюється ймовірність створення антизахідної коаліції як джерела небезпеки для цивілізованого світу.

Вірогідність: повне захоплення української території та зміна режиму в Києві зараз майже недосяжні на тлі успіхів бойових дій України, оперативно-тактичних помилок росії та широкої фінансової і військової підтримки Заходу. Максимально можливий результат – утримання територій у чотирьох українських областях, які росія тепер вважає своїми. Тому, влітку 2023 року (до остаточних поставок Україні західної зброї) росіяни однозначно спробують організувати масштабний наступ для «продавлення» чинної лінії розмежування на Донбасі й інших містах на східному фронті.

Недобровільна втрата путіним влади (палацовий заколот, раптова смерть або революція)

Крах режиму міг би означати негайне припинення війни, оскільки росія не змогла б її вести в умовах внутрішнього хаосу. Певний час в росії не буде сильної центральної влади, що дозволить опозиції активізуватись для перезавантаження зовнішньо- та внутрішньополітичного курсу країни, боротьби за незалежність своїх республік та інших суб’єктів федерації із збереженням за ними контрольованої частини ресурсів і військової інфраструктури рф. За посередництва ООН і глобальних гравців буде створено міжнародну платформу для цивілізованої дезінтеграції рф та прийняття відповідних нормативно-правових актів, що гарантують збереження миру й партнерства між колишніми суб’єктами федерації.

Вірогідність: ситуативна, залежить від подій на фронті та дієвості західних санкцій.

Запропоновані варіанти розвитку подій не є вичерпними та остаточно обґрунтованими, але ймовірність позитивного сценарію зростає за умови реалізації стратегічних задумів ЗСУ. Наступний ключовий період війни настане приблизно в кінці червня – на початку липня 2023 року, а до того часу активні бойові дії на Півдні й особливо на Сході України триватимуть.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW