Небайдужі тернополяни вирішили власним коштом реставрувати старовинні двері, але сподіваються і на підтримку місцевої влади



"Брами Тернополя" – у місті створили новий проєкт, щоб реставрувати старі двері та зберегти культурно-історичну спадщину. Учасники планують відреставрувати понад півсотні старовинних дверей. Для цього створили громадську організацію, сайт та Інстаграм-сторінку "Bramy Tarnopola". Про це Суспільному розповіла одна з ініціаторок Вікторія Найчук.

За її словами, ідея проєкту з'явилась давно, а поштовхом для старту став демонтаж сім'єю Заставних дверей на вулиці Кульчицької у Тернополі, – розповідає Вікторія Найчук:

"Тоді я прочитала про реакцію на зауваження щодо нелегального демонтажу і зрозуміла, що відтягувати нікуди. О четвертій ночі, перебуваючи в аеропорту, я створила сторінку в Інстаграмі, де планувала публікувати фото усіх старих дверей, що залишились у місті. Моєю метою на той момент було привернути увагу до руйнування історичної спадщини міста".

Вікторія Найчук

Вікторія Найчук. Суспільне Тернопіль

Вікторія розповідає, що далі у неї з’явилися однодумці, з якими вирішили створити громадську організацію.

"Ми створити сторінку на платформі Patreon, де підписники можуть підтримати наш проєкт та бонусом отримати ексклюзивний контент. Це така собі, щомісячна підписка на якісні зміни у місті. Ми ще у пошуку великих інвесторів, вирішили залучити місцеву громаду. Таким чином, хочемо показати місцевим жителям, що ми, як демократичне суспільство, можемо і маємо впливати самостійно на зміни у місті", – каже активістка.

За перших два місяці на сторінку проєкту "Брами Тарнополя" на Patreon підписалось 28 людей. Завдяки їм щомісячний дохід проєкту складає 116 доларів, – розповідає Вікторія Найчук.

За її словами, щоб розпочати першу реставрацію, потрібно мінімум 50 тисяч гривень. За приблизними підрахунками, з такою кількістю підписників активісти можуть реставрувати одні двері на рік.

"Ми б хотіли прийти до тієї ж схеми, за якою працюють наші колеги зі Львова, а саме "Бюро спадщини". За нею, 70 відсотків кошторису реставрації компенсовує місто, а 30 – мешканці будинку, в якому проводиться реставрація".

Першими планують відреставрувати тернопільські двері на вулиці Чорновола, 15, – розповіла жінка.

Двері, на вулиці Чорновола 15, які планують реставрувати першими

Двері, на вулиці Чорновола 15, які планують реставрувати першими

Двері, на вулиці Чорновола 15, які планують реставрувати першими. Фото: Анна Золотнюк

Учасники проєкту уже мають дозвіл мешканців будинку на реставрацію цих дверей.

Двері, на вулиці Чорновола 15, які планують реставрувати першими

Двері, на вулиці Чорновола 15, які планують реставрувати першими

Двері, на вулиці Чорновола 15, які планують реставрувати першими. Фото: Анна Золотнюк

Вікторія Найчук вона працює діджитал-маркетологом в ІТ-компанії. Зараз живе закордоном. Проте, каже, любить історію та переймається збереженням історико-архітектурного обличчя свого рідного міста:

"Я займаюсь просуванням та популяризацією проєкту. Мені допомагає Люся Дрозд – ідейна натхненниця проєкту. Вона у 2021 році вперше підняла цю тему публічно та зібрала кошти на реставрацію дверей в будинку на вулиці Опільського у Тернополі. Її досвід, власне, і був каталізатором активний дій. Люся зараз займається усією операційною діяльністю: від організації документів, що потрібні для реставрації – до спілкування з реставраторами та мешканцями будинків. Олена Миколюк доєдналась до нас на початку формування ідеї з громадською організацією. У неї – величезний досвід з написання проєктів для отримання грантів. Вона також займається організаційними питаннями. І вже цього року до нас приєдналася Марта Верцюх – дизайнер проєкту. Сподіваємось, що завдяки ній ми візуально зможемо вийти на новий рівень".

За словами Вікторії Найчук, у майбутньому їхня громадська організація планує реставрувати не лише двері, а й великі об’єкти у Тернополі, які мають історичну та архітектурну цінність.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW