Зміни тарифів на електроенергію: скільки доведеться платити в Україні



Українська енергосистема пережила 15-ту масовану ракетну атаку росіян. Ціллю цієї атаки були підстанції Укренерго, особливо на сході та півдні, а також теплові електростанції по всій країні. Війська рф продовжують свою стратегію, намагаючись "вибити" великі міста, як наприклад Харків, Одеса, Дніпро, з енергосистеми, відрізавши їх від енергопостачання. Після останього терористичного нападу є пошкодження різного ступеню важкості. Відновлення енергосистеми країни потребує значних коштів. Чи вплине це на рівень тарифів для населення.

Редакція розкаже про те, що відомо про зміну тарифів наразі.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю виданню «Бізнес.Цензор» розповів, що зміна тарифів на електроенергію для населення обраховується НКРЕКП, розглядається в профільному міністерстві і на засіданні Кабінету міністрів. Оскільки це максимально чутливе питання він наразі утримується від коментарів, щоб не заважати колегам виконувати цю роботу. Проте він зазначає, що будь-якому випадку фінансовий ресурс для відновлення пошкоджених підстанцій та електростанцій потрібен, а це як раз тарифи для населення. 

Це вже про мільярди гривень і навіть десятки мільярдів. В Укренерго ще будуть говорити про економічні збитки, коли відключення призвели до втрат у ВВП. Сама компанія через вторгнення недоотримала близька 30% виручки. В грошах це мільярдів 15-17. 

Переживши надскладна зиму в Укренерго вже мають розуміння, як готувати всю інфраструктуру до наступної. Але наразі є достатній фінансовий ресурс завдяки зовнішньому фінансуванню як від міжнародних банків, так і від деяких урядів. За рахунок цього фінансового ресурсу компанія зможе закупити достатньо обладнання і матеріалів, щоб закрити свої потреби. Минулого року вдалося мобілізувати сотні мільйонів євро, і третина з них — це гранти. Не всі компанії мають таку можливість, і енергосектор точно потребує і потребуватиме додаткового фінансування.

Підвищення тарифів

Наразі в Україні вже є близько 10 варіантів підвищення тарифів на електроенергію. Серед іншого  розглядається варіант скасувати пільговий тариф за обмеженого обсягу споживання.

Зокрема в матеріалі OBOZREVATEL зазначено, що для ремонтних робіт та заміни обладнання після терористичних атак рф потрібні мільярди доларів. Об'єкти генерації (теплоелектростанції, атомні станції, гідроелектростанції), компанії, що займаються розподілом електроенергії, – всі потребують масштабних інвестицій.

Цих грошей немає ні у бюджеті, ні у компаній. Підвищувати тарифи треба. Єдиний аргумент проти: платоспроможність населення впала, і багато українців просто не мають грошей для того, щоб платити за газ та електроенергію стільки, скільки насправді вони мають коштувати.

Співрозмовник OBOZREVATEL у Кабміні розповідає, що конкретні механізми як мінімум на рівні міністерства не опрацьовуються всерйоз. Мовляв, розуміння того, що необхідно приймати рішення та підвищувати тарифи є, але доручень готувати таке рішення не було.

Радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко 24 каналу зазначив, що наразі невідомо в якому саме вигляді проходитиме підвищення. Він висловив переконання, що нинішня система тарифів, за якої ті, хто споживає менше 250 кіловат-годин на місяць, сплачу 1,44 грн за 1 кіловат-годину, а хто більше – 1,68 грн є неправильною.

"Визначати стан споживачів за обсягом споживання некоректно. Адже перші 250 кіловат-годин нічим з точки зору вартості не відрізняються від наступних", - пояснив він. Ринкова вартість струму становить 2,5-3,5 грн за кВт*годину, тоді як більшість українців платять 1,44 грн за кВт*годину.

Коли збільшать тарифи?

Озвучити нові плани можуть уже у квітні цього року. При цьому Кабмін має ухвалити спеціальну постанову.

Допустимо, якщо на даний момент ви використовуєте 250 кВт*год, то щомісяця потрібно платити за струм 360 грн (при споживанні 251 кВт*год - вже 421,6 грн). Якщо вартість електроенергії збільшать вдвічі, то за споживання 250 кВт*годину доведеться платити вже 720 грн.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW