Переховування від мобілізації за кордоном: яка відповідальність передбачена за втечу з країни



Військовозобов'язані українці, які під час війни знайшли спосіб втекти за кордон і переховуються там від мобілізації, у випадку повернення на Батьківщину нестимуть відповідальність за свої дії.

Хоча з початком повномасштабної війни і введенням в країні воєнного стану виїзд військовозобов'язаним особам від 18 до 60 років за межі України був заборонений, відомі випадки, коли таким громадянам України вдавалось це робити незаконним способом. За словами адвоката Катерини Котенкової, після повернення додому таких українців чекає адміністративна, а в деяких випадках навіть кримінальна відповідальність.

Яке покарання передбачено

Військовозобов'язані українці, які переховуються від мобілізації за кордоном, після повернення можуть отримати штраф. Проте його розмір може варіюватися, залежно від ситуації.

Тобто військовозобов'язаних громадян можуть після повернення додому притягнути до адміністративної відповідальності. У таких випадках передбачено штраф у розмірі від 3,4 тисячі до 5,1 тисячі гривень. Але якщо стане відомо, що чоловіки нелегально перетнули кордон, вони додатково мають заплатити від 3,4 тисячі до 8,5 тисячі гривень, – розповіла Катерина Котенкова.

Проте, якщо військовозобов'язана особа втекла за кордон після того, як їй була вручена повістка і громадянин її підписав, то в такому випадку простим штрафом відбутись не вдасться. На таких українців чекає кримінальна відповідальність, тобто позбавлення волі на термін від 3-х до 5-ти років.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW