Закон про компенсацію зруйнованого житла. Відповідаємо на ваші питання, - ВІДЕО



23 лютого Верховна Рада ухвалила в другому читанні Закон про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. Через два місяці закон має запрацювати, проте залишається багато запитань про те, як саме він буде діяти. На деякі питання ми можемо відповісти вже сьогодні.

Нагадуємо основні положення закону

На компенсацію зруйнованого або пошкодженого майна має право людина, яка була власником такого майна або є спадкоємцем такого майна. Обов’язкова умова – майно має бути зруйнованим або пошкодженим після 24 лютого 2022 року.

Подати заявку треба вже зараз – в електронній (через «Дію») або в паперовій (ЦНАПи) формі. Зробити це можна під час дії військового стану і протягом   трьох років після його закінчення.

Розмір компенсації не має граничної межі і визначається завдяки схемі розрахунку, яка зараз розробляється Кабінетом Міністрів. 

Компенсація може бути отримана у вигляді сертифіката на певну грошову суму, яка може бути витрачена виключно на придбання житла, або грошима – для власників приватних будинків, які хотіли б побудувати будинок на новому місці. За кожен зруйнований об’єкт майна можна отримати окремий сертифікат. При придбанні нової квартири можна використати декілька сертифікатів. Пошук об’єктів нерухомості або ділянок для будівництва постраждала людина здійснює самостійно.

Рішення про надання або відмову від компенсації ухвалює комісія при міській або селищній раді, або при військовій адміністрації, якщо рада не працює, на підставі документів про право власності або право на спадщину та фотодоказів руйнації. Комісія допомагає власнику житла зібрати документи, у разі, якщо вони були пошкоджені під час війни. Комісія має право звертатись по необхідні  документи до державних органів влади та реєстрів, які мають потрібну інформацію. 

Найгостріші питання

Закон зараз знаходиться на підпису у Президента. Кабмін обіцяв протягом двох місяців розробити механізми нарахування суми завданих росією збитків. Тобто в травні, якщо нічого не завадить, цей закон має запрацювати.

Він дуже важливий для маріупольців, бо надасть можливість отримати компенсацію за зруйноване житло вже зараз, не чекаючи закінчення повномасштабної війни.

Ми поговорили з нардепом від партії «Голос», першим заступником  керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярославом Железняком щодо деяких нюансів закону. Ярослав народився і виріс в Маріуполі. Його мати та сестра мали житло в місті, тож Маріуполь – це і його біль. Железняк брав участь в обговоренні законопроєкту і вважає, що поки що він не дає відповіді на всі запити, які є у суспільства. Наприклад, чому компенсації поки що будуть надаватися лише за майно, зруйноване після 24 лютого 2022 року. Або чому на компенсації не можуть поки що претендувати іноземці, які мали власність в Україні. Як і більшість законів, він не досконалий, має обмежений перелік об’єктів, які підлягають компенсації. Проте він дає можливість розпочати дуже важливу роботу, не чекаючи, поки закінчиться війна.

Поки триває війна, компенсацію отримають не всі

За словами Ярослава Железняка, поки місто в окупації, в першу чергу компенсації будуть надаватись тим,  у кого будинок зруйнований повністю і відбудові не підлягає. Тому що довести право на компенсацію в такому випадку легко, навіть не знаходячись на місці.

«Приведу приклад своєї родини. Моя сестра мала квартиру на вулиці Зелинського. Будинок зруйнований повністю. Фото з Космосу це демонструє. Там просто руїни. Ці знімки є доказом того, що людина має отримати компенсацію, бо ступень руйнування очевидний. А ось у моїй матері квартира пошкоджена, в будинок було декілька влучань снарядів. Але будинок стоїть. На фото не видно, наскільки сильно будинок пошкоджений. Тож, думаю, що моя матір зараз не отримає компенсацію. Треба буде чекати звільнення міста.

Я на цьому прикладі хочу показати, як зараз, поки триває війна і окупація, будуть працювати комісії при міськрадах, які будуть ухвалювати рішення про компенсації. Думаю, що відшкодування на ремонти – це питання майбутнього», - пояснив Ярослав Железняк.

Розмір компенсації і вартість втраченого ремонту

Розмір компенсації не має граничних меж, проте механізму, як саме буде вираховуватись сума компенсацій, - ще немає. Він розробляється Кабміном і має з’явитися в травні.

Якщо квартира пошкоджена, але її можна відремонтувати, то надаватись така компенсація буде після деокупації населеного пункту, пояснив депутат.

Право на землю

Якщо приватний будинок зруйнований, і людина вирішує взяти сертифікат на будівництво нового будинку в іншому місті, право власності на землю зберігається.

Якщо житло не приватизоване

Якщо ви не приватизували своє житло, компенсацію ви не отримаєте.

Головна задача – знайти гроші

Головна проблема цього закону, вважає депутат Ярослав Железняк,  - це гроші.

«Нам треба знайти хоча б один мільярд доларів, для того щоб розпочати виплачувати компенсації. В бюджеті поки що цих грошей немає. А у Європи є кому допомагати, окрім України. Є Туреччина, Пакистан, Сирія, Ливія. Там теж люди позбавлені даху над головою. Тож знайти гроші зараз – це не просто», - пояснює депутат.

Це не означає, що допомоги від європейських партнерів не буде. Вона буде, але не в такому обсязі, щоб одразу виплатити компенсації всім.

За даними Кабміну, в Україні без житла залишились більше 2 млн чоловік. В Маріуполі, якщо вважати, що місто зруйноване на 80%, компенсацій чекають близько 400 тисяч чоловік. Це величезні суми компенсацій.

«Моя задача зараз – знайти ці гроші. Саме тому ми з колегами дивимось всюди, де є лазівки для ухиляння від сплати податків (одна з таких лазівок знайшлася в ігорному бізнесі, там схеми з ухиляння від сплати податків в бюджет сягають мільярдів гривень, і комітет ВР працює над тим, щоб повернути ці гроші в казну – ред.0629), корупційні схеми. Працюємо над конфіскацією російських грошей.

 Складне питання, як ці гроші скерувати на соціальну допомогу. Як зробити так, щоб вони не розчинились в бюджеті.

Зараз нам не вистачає грошей на армію, я чесно кажу. І поки буде так, збільшення соціальної допомоги, в тому числі виплат компенсацій за зруйноване майно, не буде. Треба добитись того, щоб бюджет став профіцитним, щоб не тільки вистачало грошей на армію, а і залишався надлишок, і тоді цей важливий закон про компенсації, який ухвалила Верховна Рада, запрацює. Я вважаю, це складно, але реально зробити», - підсумовує Ярослав Железняк.

Читайте також: Депутати обіцяють, що закон про компенсації за пошкоджене житло запрацює вже в травні

Є закон про компенсації втраченого майна. Пояснюємо деталі. Підсумки дня в Маріуполі, - ВІДЕО



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW