Прем'єра в театрі імені Лесі Українки: 10 цікавих фактів про виставу "Мишоловка" за п'єсою Агати Крісті



11 та 25 березня на Основній сцені Театру ім. Лесі Українки відбудеться прем'єра детективної вистави «Мишоловка» за легендарною п'єсою Агати Крісті. Напередодні прем'єри ми зібрали найцікавіші факти про цю п'єсу та вистави, які були поставлені по ній.

1. «Мишоловка» стала другим детективом у репертуарі Академічного музично-драматичного театру ім. Лесі Українки у Кам'янському. Першою була вистава «Вісім люблячих жінок» за п'єсою Роберта Тома, прем'єра якої на сцені театру відбулася 10 років тому.

2. Офіційна прем'єра вистави «Мишоловка» за однойменною п'єсою Агати Крісті відбулася 25 листопада 1952 року на сцені лондонського театру Ambassador. Головні ролі виконали знаменитий актор Річард Аттенборо (дворазовий лауреат премії «Оскар» та триразовий володар премії «Золотий глобус») та його дружина Шейла Сім.

3. Річард Аттенборо і Шейла Сім уклали контракт, за яким отримували не фіксований гонорар, а 10 % від прибутку вистав, у яких грали. Оскільки вистава «Мишоловка» мала неймовірний успіх, то вони отримали у підсумку досить значну суму. Пізніше Аттенборо написав у своїй автобіографії: «Це виявилося наймудрішим діловим рішенням, яке я коли-небудь приймав».

4. Коли Агата Крісті написала п'єсу, то подарувала права на неї своєму онуку Метью Причарду у якості подарунка на його дев'ятий день народження.

5 У 1956 році продюсер вистави Пітер Сондерс продав права на екранізацію п'єси кінокомпанії Romulus Films зі звичайним застереженням, що забороняє екранізацію раніше, ніж через шість місяців після останньої вистави в Лондоні. Оскільки вистави за п’єсою і досі йдуть у театрах Лондона, то фільм цією компанією так і не був знятий.

6. На десятирічному ювілеї п'єси в театрі Ambassador, в інтерв'ю телекомпанії «ITN», Агата Крісті зізналася, що не вважає п'єсу найкращою для постановки в Лондоні, але публіці подобається, і вона сама ходила на виставу кілька разів на рік.

7. До Книги рекордів Гіннесса п'єса «Мишоловка» потрапила ще в середині 70-х років, як театральний твір, який показується найчастіше. На цей час п'єса вже кілька разів відзначена в книзі рекордів Гіннеса. Серед її рекордів було і два індивідуальні: актор Девід Рейвен за 11 років зіграв майора Меткафа 4575 разів, а актриса Ненсі Сібрук була дублером актрис, які грали місіс Бойль, 6240 разів і сама 72 рази виходила на сцену в цій ролі.

8. У листопаді 2012 року своє 60-річчя п'єса відзначила 25-тисячною виставою, що є абсолютним рекордом безперервності постановок. На честь цього ювілею в Лондоні в центрі Ковент-Гардена було відкрито пам'ятник Агаті Крісті.

9. «Мишоловка» є найтривалішою з усіх вистав у світі: станом на листопад 2022 року відбулося 28 915 показів. Лише у Лондоні її переглянули 10 мільйонів людей.

10. П'єса стала хрестоматійною, вона лягла в основу посібників для вивчення англійської мови та літератури.

Читайте також: Хто в Україні може отримати компенсацію в розмірі 3350 грн

ПВК "Редан" - нова субкультура: як перевірити свою дитину

Краще за крабовий салат: смачні теплі рулети з крабових паличок



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW