ПВК «Редан» вже в Одесі: чим небезпечна нова субкультура, яка прийшла до нас з Росії



Останніми днями в Україні набуває популярності рух так званої ПВК "Редан". Прихильниками цієї субкультури стають здебільшого підлітки. Вони збираються великими групами, влаштовують бійки та поводять себе зухвало в школах і громадських містах. Такі угруповання вже були помічені у Києві, Харкові, в західних регіонах країни та в Одесі. Журналісти 048.ua з’ясовували, про що нова субкультура, звідки вона взялася та чим небезпечна для українських дітей.

Аніме та павуки

Так звана ПВК "Редан" не має жодного відношення до воєнізованих формувань. Нова підліткова субкультура пов’язана з аніме-серіалом "Hunter x Hunter", у якому є бандитське угруповання під назвою "Редан". Існує думка, що підлітки влаштовують бійки з футбольними фанатами та чіпляються до "гопників", але в більшості сутички виникають з прихильниками інших спільнот, що спрямовані проти "Редана". В Україні у таких групах беруть участь чимало дівчат.

Символи підліткової "ПВК" - одяг чорного кольору, павуки та цифра 4. Крім того, вони носять довге волосся. Проте такий зовнішній вигляд учасників руху був помічений лише у Росії.

ПВК «Редан» вже в Одесі: чим небезпечна нова субкультура, яка прийшла до нас з Росії, фото-1

Російський слід

Вперше діяльність так званої ПВК "Редан" набула розголосу 22 лютого, коли в одному із торгових центрів у Москві сталася масова бійка між підлітками. За даними низки російських ЗМІ, "реданам" не сподобалося, як вдягнені молоді люди з іншої компанії, тому вони вимагали "пояснити за шмот" та влаштували сутичку. Бійка розтягнулася на кілька поверхів торгового центру.

ПВК «Редан» вже в Одесі: чим небезпечна нова субкультура, яка прийшла до нас з Росії, фото-2

Через кілька днів у Москві затримали дев'ятьох учасників бійки, на них склали адміністративні протоколи за хуліганство, а після цієї бійки поліція посилила чергування у торгових центрах та почала влаштовувати рейди.

Інша велика бійка сталася 26 лютого у ТЦ в Санкт-Петербурзі. Причина сутички аналогічна. Рознімати масову бійку довелося поліції та ОМОНу.

В обох випадках були постраждалі, в тому числі й серед дівчат. Соцмережами поширювалася інформація про смерть внаслідок бійок, але пізніше її офіційно спростували.

Російський Тік-Ток почав заповнюватися відеозаписами, що пропагують таку поведінку: на відео учасники "Редана" схвалюють бійки, розповідають про сутність їхньої філософії, демонструють одяг з символікою субкультури.

ПВК «Редан» вже в Одесі: чим небезпечна нова субкультура, яка прийшла до нас з Росії, фото-3

Такі відео швидко "завірусилися", потрапили на очі українським підліткам та зробили свою справу – масові сутички фіксувалися у багатьох містах країни, причому не завжди їхні учасники відносять себе до руху "Редана".

Як зазначили у поліції Києва, провокування бійок серед молоді і підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

Мета розповсюдження субкультури на території України – вплинути на свідомість, похитнути моральний дух українців та їх згуртованість, спровокувати зневагу і недовіру до органів державної влади та правоохоронців, таким чином відвертаючи різними провокаціями їх увагу від важливих заходів у сфері оборони та підтримання правопорядку.

Масові сутички в Україні

Перші сходини підлітків офіційно фіксували у Полтаві 25 та 26 лютого. Тоді поліція встановила понад 260 учасників віком від 14 до 17 років. Наступного дня стало відомо про збір прихильників субкультури у Кременчуці.

ПВК «Редан» вже в Одесі: чим небезпечна нова субкультура, яка прийшла до нас з Росії, фото-4

Як повідомили у поліції, збори були організовані через чати нещодавно створених телеграм-каналів. Правоохоронцям вже вдалося встановити одного з адміністраторів та провести за адресою його проживання санкціонований обшук. У 16-річного фігуранта вилучено техніку, яка використовувалася для інформування підписників та координації дій "руху".

Діяльність "Редана" (або їхніх "противників" - так званих "оффників") була помічена й у Харкові. 27 лютого близько 14:00 на одній з центральних площ міста для вчинення масової бійки зібралась група осіб.

ПВК «Редан» вже в Одесі: чим небезпечна нова субкультура, яка прийшла до нас з Росії, фото-5

Для проведення слідчих дій до підрозділів поліції запрошено 245 осіб, з яких 215 неповнолітніх та 30 повнолітніх. Серед громадян - 149 хлопців, 66 дівчат та 3 раніше засуджених. Найнебезпечніше те, що у порушників вилучили 17 ножів, кастетів та газових балончиків – у такому випадку "просто підліткова сутичка" могла б перерости у справжню трагедію.

Пізніше сходини молоді стали фіксуватися у багатьох інших містах України, зокрема в Одесі. 27 лютого були помічені групи підлітків біля ТЦ "Панорама", ТЦ "Афіна", ТЦ "Сіті Центр" та біля Дюківського парку. Поліції вдалося попередити сутичку. До відділків було запрошено 68 осіб. Зазначається, що встановити їхню приналежність саме до "Редана" не вдалося.

На відео можна побачити, як підлітки просто вештаються вулицями Одеси під гучну музику.

@pisfla

♬ оригинальный звук - user90277631610

Журналісти 048.ua запитали в учнів однієї з одеських шкіл щодо їхнього ставлення до нового руху. Як виявилося, велика кількість підлітків не підтримує дій цієї субкультури, вважає їх безглуздими та обізнана у тому, "звідки ростуть ноги".

Що робити?

Оскільки діти легко піддаються зовнішнім навіюванням, без втручання дорослих тут не обійтися. Батьки кожної дитини мають провести з нею бесіду та розповісти, з якою метою насправді рух "Редан" був запущений в Україну, що загрожує дитині, яка бере участь у таких сходинах і бійках (правова відповідальність, фізичні ушкодження).

Слід нагадати своїй дитині, що в Україні триває війна, а ми, її громадяни, маємо гуртуватися заради перемоги, а не безглуздих сутичок. 

Необхідно цікавитися змістом контенту, який преглядає та постить дитина на своїх сторінках у соцмережах. Крім того, зараз важливо контролювати дозвілля дітей, їхні плани та коло спілкування.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW