Незламний: чернігівський художник подарував свою картину командувачу ОК «Північ»



Чернігівський художник Сергій Тонканов 25 лютого зустрівся з командувачем військ оперативного командування «Північ» генерал-майором Віктором Ніколюком і подарував йому свою картину, яка називається «Незламний».

На картині зображений один з будинків по вулиці Чорновола, який на початку березня постраждав від російського авіанальоту.

ФОТО Сергія ТонкановаФОТО Сергія Тонканова

– Ця картина для мене дуже особиста. Я мешкаю поруч і з вікна квартири спостерігав, як цей будинок народжувався, власне і як панельний будинок, який поруч. А третього березня 2022 року я так саме з вікна квартири був свідком того ворожого авіаудару по цих будинках, який забрав десятки людських життів. Згодом, вже після вигнання ворога, було дуже важко повертатися до творчості. Кожен день я бачив цей «поранений будинок» і в моїй свідомості склався образ, що цей будинок є символом стійкості нашого міста. Він «поранений», але стоїть, і зараз його відбудовують, власне як і Чернігів. З певного ракурсу було видно, що ця пробоїна наскрізна і на заході сонця крізь цю щілину було видно сяйво. Так я зрозумів що це сяйво – це крапка над літерою «і» в слові Чернігів. Пізніше друзі мені сказали, що на картині ця літера «і» нагадує палаючу свічку.

Картина «Незламний», ФОТО Сергія Тонканова

Картина «Незламний», ФОТО Сергія Тонканова

Літера «і» на картині «Незламний», яка нагадує палаючу свічку, ФОТО Сергія Тонканова

Літера «і» на картині «Незламний», яка нагадує палаючу свічку, ФОТО Сергія Тонканова

За словами Сергія Тонканова, картина написана у більш плакатному стилі, що не притаманно творчості художника. «Це була перша картина, яку я намалював після повномасштабного вторгнення, а разом із цим повернулося натхнення».

– 24 лютого 2023 року я дізнався, що завтра до музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт» на виставку, яка присвячена обороні Чернігова, має завітати командувач ОК «Північ», Герой України, генерал-майор Віктор Ніколюк. Цю виставку я допомагав створювати Борису Дєдову і надавав власні фотоматеріали. Майстерня, де створювалася картина, знаходиться безпосередньо в музеї. Так я і вирішив, що було б справедливо, щоб ця картина належала ОК «Північ». А для мене, як для художника та жителя Чернігова, який пережив ту облогу, було б за честь в такий спосіб віддячити за той подвиг оборонцям міста і особисто Віктору Ніколюку – людині, генералу, який командував обороною міста, ризикуючи власним життям.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW