Як починалась війна. Хроніка 24 лютого в Маріуполі. Про що писав 0629



24 лютого 2023 року – роковини найстрашнішого дня, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення. Маріуполь прокинувся від ракетних ударів о 4 ранку, ворог прорвав кордон на кількох напрямках та намагався висадитися під Києвом для швидкого захоплення столиці.

Яким перший день великої війни запам’ятався маріупольцям. 0629 наводить хроніку першого дня війни.

  • Рано вранці Путін оголосив про проведення "спеціальної воєнної операції"

І відразу заявив, що нібито не планує захоплювати сусідню країну. За його словами, цілі операції - "захист Донбасу, денацифікація та демілітаризація України". Проте вже перші години війни продемонстрували, що будь-які слова путіна - брехня. Російська армія почала саме захоплювати населені пункти України і всюди встановлювати російські прапори.

Наносились удари по центрах військового управління України, аеродромів, військових складів, у Києві, Харкові, Дніпрі було завдано ракетних ударів. "Йдуть артилерійські обстріли кордону”, - повідомив радник міністра МВС Антон Геращенко.

  • Президент Володимир Зеленський виступив із екстреним зверненням до народу

За його словами, російське керівництво схвалило "крок вперед", вторгнення може розпочатися будь-якої миті, Україна готова до переговорів з Росією, але Путін відмовився від розмови по телефону.

  • Стало відомо про перше пошкодження житлового будинку внаслідок ведення бойових дій на Лівобережжі Маріуполя на вулиці Українського козацтва. 

За оперативними даними, постраждали 4 цивільних, серед них одна дитина.

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко спростував інформацію про висадку десанту та захоплення Маріуполя, яка поширювалася у соцмережах.

  • Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко виступив із заявою. Він закликав всіх зберігати спокій і не подаватися на провокації та різноманітні інформаційні атаки.

“Сталося те, чого ми чекали і боялися. Ми знову чуємо вибухи навколо міста.

Але зараз хочу сказати головне та коротко. Наша українська армія виконує свою головну місію – захищає місто та Україну. Органи місцевого самоврядування Маріуполя працюють та виконують свої функції з урахуванням режиму воєнного стану. Наше головне завдання зараз – забезпечити функціонування екстрених служб та життєзабезпечення міста. Подбати про всіх маріупольців.

У зв'язку із ситуацією, що склалася в місті, тимчасово зупинено роботу шкіл, дитячих садків та інших закладів соціальної інфраструктури, крім лікарень та поліклінік. Також ми відкриваємо усі сховища у місті”, - наголосив мер.

Потім з'ясувалось, що сховища - не готові. Підвали - не готові. Багато півалів продано як комерційна нерухомість і зачинені. 

Проте в перший день війни у місті продовжують працювати усі комунальні служби та громадський транспорт.

  • Станом на 11.00 військові та муніципалітет залишаються у Маріуполі. Російські ЗМІ, а також деякі українські повідомляють про те, що Маріуполь знаходиться вже під "ДНР", бо його захопили російські військові. Це не відповідає дійсності. Ситуація у місті контролюється українськими військовими та владою.

Представник "Азову" Антон Требухов записав звернення, у якому говорить, що їх полк у місті разом з усіма іншими військовими підрозділами, і ніхто покидати Маріуполь не збирається. 

У Маріуполі резервістів ОР-1 та добровольців Територіальної оборони вже мобілізували.

  • Протягом дня кілька разів ворог обстрілював Маріуполь, кілька поранених. 

Також обстрілювали маріупольський аеропорт, де розміщено ЗСУ. Ворожі війська пошкодили злітно-посадкову смугу аеропорту.

Ще один обстріл – на вул. 130-й Таганрозької дивізії. Начальник аварійно-водолазної рятувальної служби Олександр Татай, який виїхав туди, отримав кульове поранення в спину. 

У місті призупинили роботу навчальні заклади: школи, дитсадки.

Ургентною лікарнею стала 1 міськлікарня.

Проїзд у міському транспорті безкоштовний.

  • Мікрорайон "Східний" потрапив під обстріл. Постраждав один багатоквартирний будинок та понад 10 приватних.

"В результаті артилерійських обстрілів російських військ у житлових кварталах Лівобережного району Маріуполя постраждали 15 приватних будинків. Під час обстрілів серед цивільного населення вісім отримали поранення і двоє загинули", - повідомили у прес-службі Маріупольської міської ради.

  • Через оголошення в Україні воєнного стану,  в Маріуполі починає працювати система оповіщення щодо загроз обстрілу

0629 публікує алгоритм, як поводитися містянам, коли лунають сирени та адреси бомбосховищ.

  • Станом на 16:00 була спроба прориву російських військ в районі населеного пункту Піщевик (30 км до Маріуполя). 

Атаку було відбито. Було знищено 3 ворожих танки.

До Обласної лікарні доставили 26 людей, з них 10 маріупольців. Всі - з пораненнями середньої тяжкості.

За даними міськради, на цю годину у місті постраждали 16 маріупольців. Усі заклади охорони здоров'я були переведені у посилений режим роботи (24/7).

  • Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча та «Азовсталі» перейшов у режимі гарячої консервації.

Таке рішення ухвалив антикризовий штаб Метінвесту для забезпечення безпеки співробітників та збереження обладнання. Проте 24 лютого комбінати ще виробляють наявні чавун і сталь, а після припиняють роботу. Передбачалося, що режим гарячої консервації підприємств триватиме сім діб.

  • В Маріуполі вводять комендантську годину с 22:00 до 6:00

Тепер, щоб уночі пересуватися містом, маріупольцям потрібно мати при собі паспорт.

  • Станом на 22:00 оперативна ситуація поблизу Маріуполя, як і раніше, залишається без змін. 

До госпіталю, які обслуговують область, доставлено 25 поранених військових. До Обласної лікарні інтенсивного лікування надійшло 35 осіб (9 тяжких, 26 середньої тяжкості), з них 15 маріупольців, включаючи трьох осіб із Талаківки.

  • Вночі Укрзалізниця надсилає додатковий потяг з Маріуполя до Львова. Десять вагонів можуть прийняти охочих виїхати із Донецької області на західну Україну.

Раніше "Укрзалізниця" надала можливість жителям виїхати з Маріуполя до Дніпра двома поїздами о 13:14 та о 16:18. Але ці поїзди поїхали напівпорожніми.

 Так в Маріуполі розпочалась повномасштабна війна. Таким був перший день. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW