Економне споживання: як обрати енергоефективну побутову техніку



В умовах тотальної економії електроенергії кожна збережена кВт∙година має важливе значення. Аби якнайшвидше повернутися до стабільного електропостачання, сьогодні усі свідомі українці мають переглянути свої побутові звички. Це, у першу чергу, стосується раціонального використання побутових приладів. Наскільки економно вони будуть споживати електроенергію залежить не лише від умов їх експлуатації, а й, власне, від характеристик самої техніки.

Якщо ви плануєте покупку нових приладів, редакція розповідає на що слід звернути увагу.

Найголовніша рекомендація – враховувати маркування щодо класу енергоефективності. Такі класи позначаються латинськими літерами: від А на зеленому фоні (найвищий) до G на темно-червоному (найнижчий). З розвитком технологій характеристик класу А стало не вистачати для присвоєння новим моделям, і тоді у шкалу були додані А+, А++, А+++. Чим більше плюсів, тим вищий рівень економії енергії, і тому саме таким приладам варто віддавати перевагу.

Зазначимо, що з 2011 року на електротоварах та обладнанні повинен бути вказаний клас енергоефективності. До переліку приладів, обов'язкових до маркування, увійшли:

  • холодильники;
  • пральні машини;
  • телевізори;
  • кондиціонери (спліт-системи);
  • посудомийні машини;
  • пилососи;
  • морозильники;
  • електроплити і електродуховки;
  • мікрохвильові печі;
  • електричні прилади для опалення і нагріву рідини; бойлери, водонагрівачі;
  • лампи та світильники.

Як правило, виробники не вказують клас енергоефективності на комп'ютерах, моніторах, принтерах, чайниках, а також на іншій дрібній техніці.

Інформація про клас енергоспоживання є на спеціальній наклейці, розташованій на пристрої.

Зазначимо, що в залежності від того, що саме ви плануєте придбати, важливо також звертати увагу на принцип дії та властивості техніки.

Електрична плита

За можливості обирайте індукційну варильну поверхню. Вона набагато економніша за звичайну електроплиту, адже відрізняється принципом нагріву.

В звичайній електроплиті струм проходить через нагрівальний елемент, від цього нагрівається конфорка та віддає тепло посуду (а заодно усій поверхні та повітрю навколо). В індукцій плиті сама конфорка не нагрівається. Під склокерамічною поверхнею знаходиться індукційна котушка, яка створює магнітне поле. Завдяки цьому та високочастотному електричному струму відбувається нагрівання лише посуду. Тому при однаковому споживанні потужності ККД індукційної плити становить 90%, а звичайної електричної – лише 50-60%. 

Пральна машина

Щоб пральна машина була максимально економною, орієнтуйтесь саме на ваші потреби. Якщо у вас невелика родина не варто брати модель з місткістю барабану понад 5-7 кг, адже така пралка споживатиме більше електроенергії та води.

Те ж саме стосується спеціальних програм та режимів – оцініть які є актуальними для вас. Наприклад, функція сушіння дійсно є дуже зручною, але з її використанням збільшуватиметься і обсяг споживання, і, відповідно, сума у рахунку за світло. До того ж, вартість прально-сушильних машин суттєво вища за звичайні аналоги. Тому, якщо немає крайньої необхідності, краще відмовитись від цієї опції.

Холодильник

Більш економними будуть моделі, що мають інверторний компресор. Він постійно увімкнений і автоматично регулює свої оберти, тоді як звичайний щоразу вмикається/вимикається, чим створює пікові навантаження.

Також має значення об’єм камери та кількість компресорів. Зазвичай холодильник оснащений одним компресором, який забезпечує роботу і холодильної і морозильної камер. Проте у великих моделях можуть зустрічатися два компресори, через що їх споживання буде вище.

Бойлер

Важливий критерій, який буде впливати на рівень споживання бойлеру – це його об’єм. Чим він більший, тим довше нагріватиметься вода і, відповідно, більше витрачатиметься електроенергії. Обираючи водонагрівач чітко визначте для яких потреб ви його купуєте та скільки людей ним буде користуватись. Наприклад, для дачі буде цілком достатньо бойлера до 50 л, для родини з двох осіб підійде модель на 50-80 л, а якщо це сім’я з 3-5 осіб, то оптимальним буде водонагрівач на 80-150 л.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW