Воду з колодязів та свердловин у Слов’янську не рекомендують пити - дослідження екологів



У грудні минулого року "Друкарня" залучила волонтерів у Слов'янську для забору проб водопровідної води та води зі свердловин та колодязів у різних районах Слов'янська.

Далі ці проби були відправлені на аналіз у лабораторію і надані експертам для розшифровки результатів і отримання рекомендацій мешканцям міста.

15 лютого 2023 року в онлайн-форматі відбулась презентація цього дослідження від експерта мережі Довкола та доцента кафедри Ecodiit: кафедра "Екологічна та цивільна безпека" УДУНТ Максима Сороки і еколога та експерта мережі "Довкола" Даніїла Блінова.

Загальні висновки та рекомендації від експертів щодо стану води у Слов'янську в умовах повномасштабної війни:

Питна водопровідна вода у досліджуваних районах має часткове перевищення вмісту за деякими органолептичними параметрами (підвищений вміст розчинених солей, наявність зважених часток та неприємного смаку та присмаку води). Проте є придатною для вживання та задоволення потреб населення. Покращення її стану можна досягти, проводячи звичайне очищення через фільтр-глечик для води.

Трохи інша ситуація з водою з колодязів і свердловин. Вода з цих джерел має посередню якість та не рекомендується для пиття і приготування їжі, лише для задоволення побутових потреб (миття підлоги, прання тощо). Експерти зазначили, що в такій воді високий вміст нітратів, і лише пропускання через фільтр-глечик чи кип'ятіння недостатнє для її очищення.

Експерти наголосили, що буріння свердловин в умовах війни у власних городах та біля багатоквартирних будинків є доволі загрозливим явищем.

По-перше, нерідко в такій ситуації можна пошкодити інші комунікації (електрика, інтернет), якщо це робити без дозволу та додаткових знань. Також через доволі низьку заглибленість цих свердловин (5-7 м), у воду потрапляють домішки нітратів, якими удобрювали рослини, чи рештки сміття, тому ця вода не відповідає санітарним нормам і загрожує здоров'ю при тривалому вживанні.

Детальніше зі звітом ви можете ознайомитись на сайті "Друкарні" за цим посиланням: https://www.drukarnia.net.ua/report



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW