Договір оренди не продовжили: парафія УПЦ МП у Кременці відмовляється залишати храм



Останніми днями неабиякого розголосу набрала ситуація щодо припинення договору оренди УПЦ МП Свято-Миколаївського собору, який є пам’яткою архітектури національного значення. Через ризик силового протистояння до Кременця приїхали й правоохоронці з Тернополя. Представники УПЦ категорично відмовилися залишати храм, хоч договір оренди їм наразі не продовжили. Відтак, ситуацію розглядатимуть у суді.

Відео з засідання  комісії ДІАЗ опублікувала у мережі інтернет Зоя Карпюк, передає "Терміново".

У Кременецько-Почаївському ДІАЗі зібрали засідання комісії для передачі майна, яким користувалася релігійна громада, у зв’язку з закінченням терміну безоплатного користування.

На засідання комісії був присутнім і начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол.

"Зі мною приїхали також працівники поліції з Тернополя, вони забезпечуватимуть громадський порядок", – зазначив Олександр Богомол.

Представники парафії УПЦ наголосили, що мають бажання продовжити договір оренди та хочуть запросити експерта, який визначив би вартість. Погоджуються, що майно у державній власності. Але кажуть, що користуються храмом безперервно з 1832 року і залишати його не збираються. Окрім цього, звернулися у Міністерство культури зі скаргою на, нібито, незаконні дії ДІАЗу.

Представники комісії мали намір відвідати Миколаївський собор з метою огляду майна. Проте настоятель пояснив, що в цей момент відбувалася служба, а комісія своєю роботою завадила б богослужінню. Тому того дня до храму так і не потрапили.

Парафіяни ж Миколаївського собору зізнаються, що побоювалися силового захоплення храму, тому й зібралися там на момент засідання комісії.

Олександр Богомол наголосив, що нікого із храму силовим методом виганяти не будуть.

"Ми забезпечуємо громадський порядок. Ніхто силою парафіян чи священників з храму виводити не буде, – запевнив Олександр Богомол. – Проте мусимо вирішити ситуацію у межах закону".

Проте представники парафії, які також входять до складу комісії, акт передачі підписувати відмовилися. Пояснення з цього приводу надав заступник ДІАЗу Ігор Деревінський.

"Ми є балансоутримувачі цього майна, уповноважені від Міністерства культури здійснювати нагляд за ним. У рамках діючого законодавства у зв’язку з закінченням терміну оренди, ви зобов’язані його залишити і передати власнику. Якщо ви відмовляєтеся, ми це фіксуємо і вживаємо подальших заходів в межах закону", - зазначив Деревінський.

Офіційних коментарів щодо ситуації у Кременці на сторінках та сайті УПЦ наразі немає. Проте обурливих висловлювань чимало під відео з засідання комісії. Та  остаточну оцінку як діям Кременецько-Почаївського ДІАЗу, так і представників парафії дасть суд.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал, де багато цікавих новин, фото та відео! 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW