Теза про "другу армію світу" провалилася: ISW зібрав наративи кремля для маскування невдач



російські інформаційні кампанії на початку вторгнення спиралися на посилення припущення про те, що росія володіє «другою за величиною армією у світі» з передовими військовими можливостями. Ці інформаційні операції мали на меті ввести в оману Захід і Україну, що будь-які перекидання військової техніки будуть неактуальними, оскільки Україна не зможе протистояти наступальним операціям, що стрімко розгортаються з різних напрямків, і буде вразливою для російського нападу.

Про це йдеться в останньому звіті Інституту дослідження війни, повідомляє "Дзеркало тижня". 

Наприклад, на початку березня 2022 року кремль погрожував, що росія розглядатиме триваючі поставки західної військової допомоги як законні військові цілі. Однак росіяни не продемонстрували можливості динамічного націлювання, необхідні для нанесення ударів по західній техніці, що рухалася в Україну та через її територію протягом першого року війни, і натомість вдалися до витрачання своєї високоточної зброї на удари по стаціонарній цивільній енергетичній інфраструктурі по всій Україні.

кремль переформулював свої інформаційні операції, щоб перебільшити важливість кожного тактичного наступу після виходу росії з Київської області та передислокації на Донбас навесні-влітку 2022 року. Наратив відкоригував ідею російської військової могутності від наступальних операцій, якими вже були неможливими добиватися стабільних і значних успіхів на передовій.

Але наратив про перевагу в силі нікуди не подівся і мав на меті деморалізувати українців та переконати Захід у нездатності України протистояти. Однак надто дорогий прогрес росії на полі бою, який зрештою досяг кульмінації на всьому театрі дій, не досяг вирішальних стратегічних ефектів.

Перебільшення незначних перемог також дозволило кремлю пояснити повільні темпи наступу внутрішній аудиторії, яка була зумовлена ​​очікуванням швидкого успіху росії в Україні.

Обидві версії наративу — передбачуваний бліцкриг на початку війни та враження нестримного, хоча й повільного просування під час її другої фази — мали на меті частково стримати надання допомоги Заходом. Вони прагнули зміцнити уявлення про російську силу до вторгнення в надії, що Захід відмовиться від зусиль з підтримки України у намаганнях виграти війну. У цьому вони зазнали невдачі.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW