Чому не можна фотографувати та публікувати своє водійське посвідчення: поліція попереджає



МВС України на своїй сторінці у Facebook повідомило, що в Україні почастішали випадки виявлення водіїв з підробленими посвідченнями водія. Як правило українські громадяни купляють подібні фальшиві документи в інтернеті. Їм слід пам’ятати, що за такі дії їм загрожує кримінальна відповідальність.

У більшості випадків, коли працівники поліції перевіряють водійські права за допомогою наявних баз даних, то пересвідчуються, що під вказаним номером документа взагалі не існує, або він виданий на ім’я іншої особи.

Шахраї користуються інформацією з реальних водійських посвідчень і в такий спосіб створюють “липові” документи. Громадяни України повинні знати, що купуючи фальшиві документи, ризикують понести кримінальне покарання.

Чого не можна робити

Українцям радять не публікувати фотографії своїх водійських посвідчень в мережі Інтернет, бо таким чином вони дають шанс зловмисникам використати персональні дані для своєї шахрайської діяльності.

Окрім цього, слід розуміти, що існують фішингові сайти, які дужи добре замасковані під офіційні вебресурси Головного сервісного центру МВС. Ціль таких шахрайських сайтів- виманити персональні дані. Подібні підроблені дані зловмисники "просувають", рекламуючи їх у соціальних мережах.

Для того, щоб не стати жертвою шахраїв, не можна вказувати свої персональні дані на підозрілих сайтах та переходити за сумнівними гіперпосиланнями. Варто дуже уважно перевіряти URL-адресу, тому що будь-які неточності можуть означати, що ви перейшли на шахрайський фішинговий сайт. Підказкою вам слугуватиме домен "gov.ua", який завжди є на офіційних державних ресурсах.

Під час спілкування періодично виникають ситуації, коли водій отримав посвідчення водія, а його немає в Дії. Після уточнень розуміємо - документ було куплено. При чому, ці керманичі навіть не соромляться цього й скидають посилання на ресурси шахраїв, вказують контакти, вартість "послуг", умови доставки, - йдеться у повідомленні.

Ще траплялось таке, що надсилали фото довідок, начебто виданих сервісними центрами МВС. Вони містили логотип на собі, але до прикладу неправильно вказана адреса закладу або інші дані давали змогу фахівцям зрозуміти, що перед ними фейковий документ.

Як можна отримати посвідчення

В нашій державі є лише один законний спосіб отримати дійсне водійське посвідчення вперше - це самостійно пройти 2 курси навчання в акредитованій автошколі та успішно скласти теоретичний та практичний іспити в сервісному центрі МВС.

Водійське посвідчення можливо замінити онлайн за допомогою Електронного кабінету водія або ж просто у сервісному центрі МВС.

Важливо зазначити, що використання фальшивих документів передбачається відповідальність частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. Це означає, що такий недобросовісний громадянин буде покараний штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів, арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW