Найперспективніші кластери нашої громади: меблевий, біотехнологічний та авіаційний



Найперспективніші кластери нашої громади: меблевий, біотехнологічний та авіаційний, фото-1

Протягом 2022-2023 років у Білоцерківській міській територіальній громаді в межах програми «EU4Business» триває проєкт «Інноваційний розвиток малого і середнього підприємництва та креативних індустрій Білоцерківської міської територіальної громади в рамках співпраці з GIZ».

Головною метою даного проєкту є створення унікальних сприятливих умов для інноваційного розвитку малого і середнього підприємництва в межах Білоцерківської міської територіальної громади.

У рамках співпраці було проведено аналіз кластерного середовища Білоцерківської міської територіальної громади, презентація якого відбулася 8 лютого.

Вітаючи онлайн та офлайн присутніх на заході представників  обласної і місцевої влади та підприємців, заступник міського голови Василь Морський наголосив, що у рамках співпраці в напрямку розвитку кластерних ініціатив представництво GIZ залучило експерта, доктора економічних наук Володимира Панченка. Для проведення аналізу експерту  були підготовлені та надані дані щодо структури економіки Білоцерківської громади.  Як результат: проведено експрес-аналіз компаній міста Біла Церква стосовно можливості їх об’єднання в кластери і наша громада отримає рекомендації щодо можливості побудови ефективних регіональних кластерів, які максимально розвиватимуться самі та розвиватимуть економіку громади в  цілому.

Кластер – це географічно близька група компаній, що співпрацюють між собою, мають загальні риси і види діяльності і взаємодоповнюваність, а також пов’язаних з ними інститутів. Варто  зазначити, що кластери в сучасному світі вважають двигунами економічного росту, що свідчить про їхню популярність у всьому світі. Їхнє створення та застосування в Україні може посилити національний промисловий та економічний розвиток.

Враховуючи позитивний вплив кластерів, уряди багатьох країн та регіонів почали розробляти та впроваджувати програми їх розвитку, результатом чого з’явилася світова тенденція на кластерну політику. Саме кластеризація має всі підстави стати дієвим механізмом активізації економіки регіонів України, зокрема й Білоцерківської міської територіальної громади.

Трьома основними перевагами кластерів є вища продуктивність, інноваційність та створення нових підприємств. Специфічною рисою кластерів є те, що ефекти, пов'язані із їх створенням, забезпечують переваги, які неможливо досягти в межах однієї компанії.

Отож,  під час заходу експерт, доктор економічних наук Володимир Панченко презентував свої напрацювання.  Зокрема, детально поінформував про здатність місцевих компаній увійти до таких кластерів як: меблевий, авіаційний, біотехнологічний ( виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів, добрив і азотних,  готових кормів для тварин тощо).

Зупинився на підставах, які сприятимуть об’єднанню підприємств у кластери, можливості їх подальшого розвитку  та успішного функціонування на внутрішньому та міжнародному ринках,  навіть проаналізував можливість підготовки фахівців цих галузей у навчальних закладах Білої Церкви.

Підсумовуючи доповідь Володимир Панченко надав  детальні рекомендації місцевій владі щодо створення вищезазначених кластерів.

Джерело: Сайт Білоцерківська міська рада

———

Слідкуйте за нами у соцмережах:

xJWXAwPnWJalt10fgDfnmLCSSYvK_Mlbytt5ijXgDhmhT0HdLbIrO6mSM2PMxCdAAlnsksYajE6D0CwhDgwU3JSBeI18homegdYs4W_j90Z6Fp_Jc5G1DjSDgg4cxJL69CXzh2pcJpJuCgXDRhJdSg

_K4LeRWnMltkvEo4m4DESpmtrwdoclGC0KlSczz_IIptZM6gOjKrBdRNorZVfQeg7AswJ8mG9LUe9l0xpc4I6LkoSR5Nle_LvIQMZUvzDfs-pbWwXT1H6rqDdHjqBFqzLoRTUclwMOVRa7oRVQoXMg

rMjMflS7h6GdltJUXNjrxWJomJpTgfyGlKBAFxaWVYb5-mLpYvkO1mAWGkOZzdUx1Z1QoS-yWLMCyUlE4VdVlmZCan65VMVgYvDP8n_FLUcUC3oZIWxrCiziu8Mz66-d74KXWM3epVTNpulTPiI80Q

ltu_FQNiS94SPp-4Vl7mkYU6a3h_o8BYVYydEFLXV7h9f-XvJzvAlZLjU3t03n-d1RftyViPgxGKkFW5gXcJ9MzGAjC7ulznyW4jrUr_ND331v08Jq2MXidBLKM8-87EedMrkTI64LX3oCVvg-q-hw



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW