Зоозахисники б'ють на сполох: в Україні спостерігається різке зростання безпритульних тварин



Велика кількість українських громадян була змушена покинути свої домівки через російське вторгнення, тож за цей час дуже багато домашніх улюбленців перетворились на бездомних.

Через повномасштабну війну у притулках число бездомних тварин зросло на 60% від початку 2022 року.

Зоозахисна організація Save Pets of Ukraine зазначає, що зараз у тилових областях України кількість тварин у притулках зросла на 20-30%, у зооволонтерів з прифронтових областей на 60%, а у притулках, що знаходяться близько до лінії фронту – на 100%.

Даною організацією був здійснений перепис 510 українських притулків для тварин та було з'ясовано, що станом на січень 2023 року 25 799 собак та 19 473 котів перебувають під наглядом волонтерів. З кожним днем їх кількість лише зростає.

Через брак місць у притулках активніше застосовуються гібридні форми опіки: перетримка, годівля тварин на вулиці, – йдеться у дослідженні.

Зоозахисники зауважують, що здебільшого у притулках опиняються саме ті тваринки, які були залишені своїми господарями під час евакуації через агресію рашистів.

Волонтери започаткували багато програм, спрямованих на зменшення кількості бездомних тварин, зокрема собак. В такі програми включалася й безкоштовна стерилізація , але, на жаль, війна зруйнувала плани зоозахисників.

Крім цього, такі притулки просто не мають достатньої кількості коштів, щоб забезпечити перебування у них такої великої кількості безпритульних песиків. Зокрема не вистачає кормів, ліків та доглядаючого персоналу. У найгіршому становищі знаходяться прифронтові притулки, тож вони потребують негайної евакуації.

Збільшення безпритульних тварин через російську агресію

Станом на тепер понад 80 видів тварин, які мешкають на території нашої держави опинились на межі вимирання через збройну російську агресію. За перші місяці вторгнення рашистами були окуповані 8 заповідників і 12 національних парків. Представниками руху UAnimals за допомогою штучного інтелекту були створені їхні зображення з метою привернення особливої уваги людей на проблему.

Експерти зазначають, що Україна ще до початку російського вторгнення входила до топ-10 країн за кількістю бездомних тварин, а тепер ситуація й поготів погіршилася. З цієї причини Кабміном була ухвалена постанова щодо регулювання чисельності безпритульних тварин. Їх мають відловлювати, лікувати й передавати зоозахисникам, як це передбачено європейськими практиками.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW