Шахраї з легкістю роблять перевипуск вашої SIM-картки: як цього уникнути



Телефонні шахраї часто використовують схеми пограбування банківських рахунків шляхом перевипуску SIM-картки жертви. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб пояснює, як не стати жертвою шахрайства.

Як працюють шахраї

Телефонні шахраї користуються складною енергетичною ситуацією в країні та пов'язаними з цим проблемами з мобільним зв'язком.

Зазвичай їм телефонує невідома особа, яка представляється співробітником компанії мобільного зв'язку. Злочинець каже вам, що мобільна компанія може перевести вас на іншу вишку, щоб вирішити ваші проблеми зі зв'язком. Для цього їм потрібно звернутися до оператора та перевипустити свою SIM-карту. Потім вони повинні надати шахраю одноразовий код для підтвердження цієї дії, який оператор надсилає через SMS.

Коли жертва надає шахраю цей одноразовий код, шахрай використовує його для перевипуску SIM-карти. Однак оновлену картку отримає шахрай, а не власник телефонного номера. Потім SIM-карта мобільного телефону жертви блокується.

"Таким чином, шахрай, який володіє номером телефону, може через функцію відновлення паролю отримати доступ до всіх облікових записів, прив'язаних до цього номера - сторінок у соціальних мережах, особистих кабінетів на різних сайтах і, що найголовніше, до інтернет-банкінгу, тобто отримати доступ до грошей на банківському рахунку", - зазначили у ФГВФО.

Контрзаходи проти зловмисників

По-перше, ніколи не розголошуйте конфіденційну інформацію, включаючи одноразові коди підтвердження від компаній мобільного зв'язку, іншим особам.

По-друге, у вас має бути окремий номер телефону для реєстрації в онлайн-банкінгу, який ви нікому не повідомляєте і не використовуєте для реєстрації в соціальних мережах або на веб-сайтах. Це номер телефону фінансової установи, який ніхто, крім вас, не знатиме.

По-третє, поширеним є шахрайство з використанням SIM-карт передплачених мобільних телефонів. Якщо ви підпишете контракт з компанією мобільного зв'язку і зареєструєте свій номер телефону за паспортом, зловмисники не зможуть скористатися багатьма з цих шахрайських схем. Адже тільки після перевірки паспортних даних власника за телефонним номером можна здійснити будь-яку операцію з SIM-карткою.

Що робити, якщо ви стали жертвою шахрайства

Якщо користувач мобільного телефону став жертвою шахрайства, він може подати скаргу до Кіберполіції за посиланням Сyberpolice або зверніться до місцевого відділення поліції.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW