Падіння рівня води на Каховській ГЕС спричиняє проблеми з водопостачанням та несе ризики для Запорізької АЕС, - ВІДЕО



Через руйнування росіянами у листопаді 2022 року ділянки греблі Каховської ГЕС фіксується значне падіння рівня води у Каховському водосховищі, що може спричинити не лише припинення водопостачання для жителів ряду громад Дніпропетровщини, але й спричиняє потенційні ризики для Запорізької АЕС.

Як повідомляє сайт 0564.ua, Апостоловеводоканал інформує про значне падіння рівня води у Каховському водосховищі. На відео, опублікованому днями на Facebook-сторінці водоканалу, можна побачити оголоне дно Мар'янської затоки. те, що вода відійшла метрів на 200, тож сьогодні води немає на раніше судоплавній ділянці затоки. Через критичну ситуацію може припинитися водозабір.

У соцмережі опубліковано лист в.о. головного інженера ДПП "Кривбаспромводопостачання" Вадима Гончарука до керівника КП "Апостоловеводоканал" від 30 січня 2023 №12/103 «Щодо загрози припинення водопостачання», у якому йдеться, що Каховське водосховище є джерелом водопостачання для Апостолівської, Зеленодольської, Грушівської, Вакулівської, Першотравненської громад та міста Кривого Рогу. У цьому листі наголошується на існуванні загрози припинення водоподачі від Каховського водопровідного комплексу та насосної станції №1 каналу "Дніпро-Кривий Ріг".

В ситуації з падінням води, на яку неможливо вплинути, "Кривбаспромводопостачання" просить колег з "Апостоловеводоканалу" накопичити запас води на випадок падіння рівня води до критично низьких відміток, при яких водопостачання стане неможливим.

У зв'язку з цим, починаючи з 31 січня 2021 року розпочато часткове припинення водопостачання споживачам.

У "Апостоловеводоканал" просять жителів громади з порозумінням віднестися до ситуації та підготуватися до відключення водопостачання шляхом накопичення значного запасу води для власних потреб.  

Падіння рівня води на Каховській ГЕС спричиняє проблеми з водопостачанням та несе ризики для Запорізької АЕС, - ВІДЕО, фото-1

Водночас  експерти МАГАТЕ, котрі перебувають на Запорізькій АЕС, звертають увагу на ризики для Запорізької АЕС, які існують через ситуацію, що склалась на Каховському водосховищі, з якого вода подається для охолодження реакторів атомної станції.

"Попри те, що зниження рівня води не є безпосередньою загрозою для ядерної безпеки, воно може стати джерелом занепокоєння, якщо процес продовжуватиметься...", - цитують генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі на сайті МАГАТЕ.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року про ризики у випадку руйнування Каховської ГЕС повідомляв директор Інституту водних проблем і меліорації НАН України Михайло Яцюк. А вже у  листопаді 2022 року російська армія підірвала частину водозливної греблі Каховської гідроелектростанції.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW